15 családi program májusra – Anyák napjától Gyereknapig

Fotó: Szentendrei Skanzen

Fotó: Szentendrei Skanzen

Májusban elkezdődik az igazi fesztiválos időszak és Anyák napjától Pünkösdön át Gyereknapig számos szuper programot ajánlunk a család minden tagjának.

Helló Európa! Fesztivál – Városháza tér, május 1-5. (ingyenes)

Kolompos

Kolompos

Május 1. és 5. között hamisítatlan majális-hangulat vár mindenkit a Városháza parkban! Egész napos ingyenes programokkal készülnek, lesz táncelőadás, gasztronómiai különlegességek, de a gyerekek sem maradnak ki a jóból: mesekoncertek, gyerekelőadások, bűvész, hiphop táncbemutató, körhinta, újrahasznosított játszótér, és persze az örök klasszikus arcfestés és csillámtetoválás is beköltözik a Városháza parkba! Fellép többek között a Veronaki, Varró Dani és Molnár György, a Magyar Népmese Színház, az Eszter-lánc Mesezenekar, a Kolompos, a Kispárna, a Búgócsiga Zenede, Méhes Csaba és még sokan mások. Részletek itt. Ingyenes!

 

Óbuda Napja – több helyszínen, május 3-5. (ingyenes)

Veronaki

Idén három napon át négy központi helyszínen várják a látogatókat színes programokkal, bemutatókkal és minden zenei ízlést kielégítő szuper koncertekkel: a Fő téren, a Szentháromság téren és a Csobánka téren. Emellett a kerület múzeumai, kulturális intézményei is számos eseménnyel készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

 

Anyák napja – Szentendrei Skanzen, május 5., vasárnap

Szentendrei Skanzen

Szentendrei Skanzen

Május első vasárnapja az anyákról szól: édesanyákról és nevelőanyákról, nagymamákról és dédnagymamákról, ükmamákról és szépmamákról. Mi más is tenne boldogabbá egy anyát, mint gyermeke saját kezével készített ajándéka, ezért sokféle kézműves programmal készülnek. Az érdeklődők megismerkedhetnek az ölbéli játékokkal is. Tematikus túráikon megtudhatjátok, hogyan készítették fel egykor a gyerekeket a felnőtt szerepekre, hogyan játszottak a gyerekek falun. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható. Anyák napjára készítettünk nektek egy külön válogatást is!

 

Budapest100 – városszerte, május 10-11. (ingyenes)

Budapest100

Budapest100

 

A Budapest100, 14 éves építészeti és kulturális fesztivál 2024-ben új városrészekben járva, új közösségeket megszólítva a ‘70-es évek változatos épített örökségét tárja fel, keresve az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét. Az idei alkalom különlegessége, hogy először nyílik lehetőség megszólítani a házak építészeit, tervezőit, a lakóházak első beköltözőit, az intézmények első dolgozóit. Részletek itt.

 

33. Floralia – Római tavaszünnep Aquincumban, május 10-12.

Római tavaszünnep Aquincumban

Római tavaszünnep Aquincumban

33. alkalommal kerül megrendezésre Budapest egyik legrégebbi kulturális eseménye, a FLORALIA, amely a római hagyományokat felidézve kínál háromnapos feledhetetlen szórakozást a látogatók széles rétegének. Megfogható közelségbe hozza a klasszikus antikvitást és élményszerűen mutatja be római kori kulturális örökségünket, amely során a kísérleti régészet, élő történelem, zene- és táncművészet, színház és gasztronómia egymás mellett érvényesül. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál – ELTE, Gömb Aula és további helyszínek, május 12., vasárnap

Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Május 12-én, vasárnap 10-17 óráig vár a  19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál! A rendezvényen a hazai kiadókon, alkotókon kívül hat külföldi alkotó is részt vesz. Már május 10-én nyílik meg a tavalyi Alfabéta és Korcsmáros Pál-díjas alkotók kiállítása a Restro Puskinban, és aznap tart workshopot Val Romeo is az Olasz Intézetben. Szombaton, 11-én délelőtt a Román Intézetben lesz a Surducan nővérek bemutatója, délután a Lengyel Intézetben pedig Michał Śledzińskivel lehet találkozni. Ugyancsak szombaton képregény-konferencia lesz a Francia Intézetben, az ott látható afrikai kiállításhoz kapcsolódva. Vasárnap, az ELTE Gömb aulájában is színes lesz a programkínálat. A szervezők számos interaktív, elsősorban gyerekeknek szóló programmal is készülnek. Kiállítási anyagok, óriásszobrok és cosplayerek várnak, valamint átadásra kerülnek az idei képregénydíjak is. Az év elején elhunyt Futaki Attila nemzetközi hírű képregényrajzolóról is megemlékeznek. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft, 10 éves korig ingyenes!

 

Ludovika Fesztivál – Ludovika Egyetem, május 9-11. (ingyenes)

Ludovika Fesztivál

Ludovika Fesztivál

Idén is háromnapos programkínálattal – szabadegyetemi előadásokkal, koncertekkel és bulikkal, a szombati napon, május 11-én a már hagyományos családi programokkal és bemutatókkal – várnak minden érdeklődőt a Ludovika Campuson. Szombaton fellép 10.30-tól a PASO Kids, 15 órától Szalóki Ági. Részletek itt. Ingyenes!

 

Szeretjük a madarakat! – Természetismereti fesztivál – Gödöllői Királyi Kastély, május 11., szombaton (ingyenes)

Szeretjük a madarakat! – Természetismereti fesztivál

Szeretjük a madarakat! – Természetismereti fesztivál

Több mint 30 stand gondoskodik a játékos ismeretszerzésről, 18 előadás nyújt betekintést a természetvédelmi problémákba és megoldási javaslatokba. Madárgyűrűzési bemutatók, madárismereti séták, odúszerelés és festés is színesíti a programot. A menetleveles láncjátékban 20-20 ajándékcsomagot sorsolnak ki a menetlevelet leadók között. Részletek itt. Ingyenes!

 

Európa nap – Szabadság tér, május 12., vasárnap 10:00-20:00 (ingyenes)

Európa nap – Szabadság tér

Bognár Szilvia

Ünnepeljük együtt az Európa-napot és európai uniós csatlakozásunk 20. évfordulóját 2024. május 12-én, vasárnap a Szabadság téren! Koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal is készülnek. A nagyszínpadon fellép a Carson Coma Akusztik Trió és Szabó Balázs Bandája. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: koncertezik Bognár Szilvia, a Hahó Együttes és az Iszkiri Gyerekzenekar, és lesz bábjáték is a Majorka Bábszínházzal. Részletek itt. Ingyenes!

 

Pöttömkert – Budapest Park, május 12., vasárnap 14:00-19:00

Pöttömkert

Pöttömkert

Május 12-én, az idei évad egyetlen „hagyományos” Pöttömkertjén a gyerekek ismét elfoglalhatják a Budapest Parkot, ahol csodálatos kalandokba keveredhetnek. Koncertek, zenés-bábos mesejáték, interaktív ökohangszer bemutató, ugrálóvár, arcfestés, óriásbubik, csillámtetkózás és még rengetegféle izgalmas program, illetve mesevilág vár rátok! A belépés 9. kerületi lakcímkártyával, illetve 2 éves korig ingyenes! Részletek itt. Gyerekjegy (2-től 18 éves korig): 1199 Ft, felnőtt jegy (18 éves kortól): 1799 Ft.

 

Dunakanyar Fesztivál – Nagymaros, május 18., szombaton 10:00-22:00

Dunakanyar Fesztivál

Dunakanyar Fesztivál

Nagymaros bázisú esemény célja, hogy minél több vendéget csábítson erre a vadregényes, tündérmesékbe illő vidékre. Idén is szuper programokat állítottak össze a szervezők, melyek között egy óriási Be Massive buli és egy Gryllus Vilmos koncert is helyet kapott. Emellett Pál Feri előadás, vezetett túrák, gyerekprogramok (sport, játék), Be Massive Horizon Party x zenés, táncos helyszín – Duna Parton, kincskeresés családosoknak térképpel, kézműves foglalkozások is lesznek.

 

Pünkösdi Fesztivál – Skanzen, május 19-20.

Pünkösdi Fesztivál – Skanzen

Pünkösdi Fesztivál – Skanzen

 

2024. május 19-20. között idén 13. alkalommal kerül megrendezésre a Pünkösdi Örökség Ünnep, a szellemi kulturális örökség közösségeinek találkozója a szentendrei Skanzenben. A látogatók hagyományos ételeket kóstolhatnak, mesterségek titkait ismerhetik meg, beállhatnak a táncosok közé, élvezhetik a különböző tájegységek muzsikáját és gyönyörködhetnek a különféle vidékek viseleteiben. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum erre a két napra megtelik élő örökséggel: kézművesekkel, tánccal, zeneszóval, pünkösdölő gyerekekkel és önfeledt jókedvvel. Részletek itt. Emellett hamarosan további programokat is találtok a Minimatinén a pünkösdi hosszú hétvégére.

 

Gyereknap országszerte – május 25-26.

Vasúttörténeti Park

Vasúttörténeti Park

Ahogy már megszokhattátok tőlünk, egy óriási gyereknapi válogatással is készültünk, ahol mindenki találhat magának programot, akár a kisebb, családiasabb, akár a nagyobb rendezvényeket kedveli. Ha szeretitek az óriási kavalkádot, nyüzsgő programot, ajánljuk például a Művészetek Palotája Gyereknapját vagy a Vasúttörténeti Park programjait, május 25-26-án a dm Gyerekhétvégét, esteleg Lurkóciába is ellátogathattok, de ha tűzoltós, állatos vagy inkább kirándulással egybekötött, nyugodtabb programot kerestek, találtok majd kedvetekre valót.

 

Múzeumok Majálisa – Magyar Nemzeti Múzeum és kertje, május 25-26. (ingyenes)

Múzeumok Majálisa

Múzeumok Majálisa

27. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum május 25-26-án. A hétvégén a szakmai bemutatók mellett színes programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral, fesztiválhangulattal várják a családokat, érdeklődőket. Az idei majálison a hagyományok, a szokások és az örökség kerül a középpontba. Részletek itt. Ingyenes!

 

Családi fesztivál és Könyvvásár az Animus, Central és Lampion kiadókkal – Marczi, május 25-26. (ingyenes)

Családi Fesztivál és Könyvvásár

Családi fesztivál és Könyvvásár az Animus, Central és Lampion kiadókkal. Hatalmas raktárvásárral, mesés gyerek programokkal és szülőknek szóló beszélgetésekkel is várnak benneteket a Marczibányi téren. Lesznek Lengék, Zabaszauruszok, Harry Potter, Mítoszvadászok, népmesék, koncert és táncszínház, Budapest családi kvíz, kutyák és kocsik rajzverseny, igazi kutyusok és még sok-sok családi program. A szülőknek szóló beszélgetések egy titkos teremben lesznek, ahol többek között olyan szakemberekkel találkozhattok, mint Herner Dorka pszichológus vagy Gyurkó Szilvia, gyerekjogi szakember. Részletek itt. Ingyenes! 

+ 1

Gyerekert – Veszprém, Kolostorok és Kertek, május 11-12., 19. és 26. (ingyenes)

Gyerekert – Veszprém

Gyerekert – Veszprém

Május 11-12-én, 19-én és 26-án újra gyermekbirodalommá alakul a Színházkert ligete, telis-tele zenével, játékokkal, színházi és bábszínházi előadásokkal! Idén ők varázsolnak mosolyt az arcokra és teszik felejthetetlenné nektek a GyereKert négy napját: Apacuka, Aranyszamár, Bábszínház, Bahorka Társulat, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Iszkiri Zenekar, Kabóca Bábszínház, Kolompos, Kovácsovics Fruzsina, Lóca együttes, Masni és Pocó és Mihályi Réka, Ricsi bácsi Játszóháza, Szalóki Ági. Részletek itt. Ingyenes!

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!