15 családi fesztivál augusztusban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pécstől Szolnokig, Egertől az Őrségig, Veszprémtől Budapestig olyan családi fesztiválokat ajánlunk nektek a nyár utolsó hónapjára, ahol kicsik és nagyok együtt is remekül szórakozhatnak. Íme 15 családi fesztivál augusztusban!

Ördögkatlan Fesztivál – Villánykövesd, Beremend, Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, augusztus 3-7. (18 éves kortól védettségi igazolvánnyal látogatható, a gyerekprogramok ingyenesek)

Imádtunk gyerekekkel kalandozni az apró falvak között, közben szabadtéri színházi előadásokat, újcirkuszi produkciókat nézni, koncertekbe belehallgatni. És végre idén újra lesz Ördögkatlan, ahol sok gyerekprogrammal is készülnek, többek között Pagony játszóházzal, közönségtalálkozóval, augusztus 6-án jótékonysági rajzolással és könyvbemutatókkal, népi játszótérrel, gyerekszínházi programokkal, kézműves workshopokkal. Részletek itt. Napijegy 6400 Ft, 10 év alatt ingyenes! A gyerekprogramokra a felnőtteknek is ingyenes a belépés, de védettségi igazolvány szükséges!

RepTár Drone Day – Szolnok, Reptár, augusztus 7.

Idén első alkalommal kerül megrendezésre a RepTár Drone Day, egy nap, ami csak a drónokról és a repülésről szól! A drónversenyekről ismert akadályok és a kiállított repülőgépek, helikopterek között lavíroznak a drónpilóták a drónjaikkal, mely manővereket LED falon tudják nyomon követni az érdeklődők. A katonai drónbemutató lebilincselő és izgalmas látványát profi szakkommentátor közvetíti. A nap folyamán több alkalommal is beindításra kerül egy METEOR-3MA gázturbinás sugárhajtómű. (Távolságtartás, illetve hallásvédő használata kötelező.) A Hangárban drónszimulátorok kipróbálására is lehetőség lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Itt írtunk a múzeumról részletesebben, már többször visszatértünk ide.

Bor, mámor, Bénye… – Erdőbénye, augusztus 12-15.

Augusztus 12-15. között ismét várnak benneteket az erdőbényei kertekben. Tokaji borok, zempléni ízek, jazz, népzene, világzene, kiállítások, beszélgetések, túrák is lesznek. A gyerekeket tanösvény bejárással, madárodú készítéssel, kézműves foglalkozásokkal, bábelőadással és játékokkal várják. Részletes program itt.

Szent István Napok – Székesfehérvár, augusztus 13-22. (ingyenes)

A Koronázási Ünnepi Játékok napjainak idején, augusztus 20–22. között középkori hangulatot teremtenek: hagyományőrző csapatok, régizenészek járják az utcákat, gólyalábasok is mókáznak a látogatók között a belvárosban. Az óriásbábok többször is felvonulnak és be is mutatkoznak a vendégeknek a belvárosban. A már ismert Ágbogozó játékban és a legújabb, nyomozós-matricagyűjtős játékban kicsik és nagyok közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat. A Malom utcai Táncházban folkestek, koncertek, táncszínházi bemutató kínál kellemes estéket. A Zichy ligetben lesz családi piknik, lovagi torna és számos gyermekfoglalkozás, kreatív játék. Augusztus 21-én és 22-én a középkori élő sakk előadásban a száz négyzetméteres fekete-fehér táblán a morvamezei csatát elevenítik fel fehérvári középiskolások. A Barátság mozi kertmoziját a Városháza díszudvarában élvezheti a közönség, és lesznek koncertek is. Részletes program itt. Ingyenes!

Zempléni Fesztivál – Zemplén, augusztus 13-22.

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata a Zempléni Fesztivál 30. alkalommal várja a közönséget augusztus derekán. A rendezvény keretében a térség legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein a magyar művészeti élet kiválóságai, neves hazai és külföldi vendégművészek, együttesek várják a komolyzene, jazz, tánc, irodalom és színház rajongóit, de nem feledkeznek meg a gyerekekről sem. A régiót behálózó kulturális események mellett a tokaji borvidék elsőrangú pincéi kínálnak a remek muzsika mellé kitűnő bort és páratlan gasztronómiai élményt. Részletes program itt.

Végvári Vigasságok – Egri Vár, augusztus 14-15.

Láss csatát, ünnepelj győzelmet! Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Korhű fegyverek bemutatójával, hagyományőrző csapatokkal, családi programokkal, vitézvirtussal, kiállításokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket az Egri Várban. Részletes program itt.

Hétrétország – Őrség, augusztus 15-22.

Hétrétország az Őrségben van – avagy Hétrétország maga az Őrség, amely erre a néhány napra képzeletbeli országgá lényegül. Fővárosa Őriszentpéter és mintegy 20 további kistelepülés kapcsolódik hozzá a szerek és porták köztiválja idején. A felnőtteknek szóló remek programok mellett a gyerekekre is gondoltak, őket népmesék, bábelőadások és koncertek is várják. Részletek itt.

Pöttömkert – Budapest Park, augusztus 15.

Nem lehet Pöttömkert igazi gyerekkoncert nélkül, 11 órától a Rutkai Bori Bandát láthatjuk – hallhatjuk a Dzsungel színpadán. De lesz többek közt Piatnik társasjáték tér, megnézhetjük a Batyuszínház előadását, zenélhetünk a Hangolóra – interaktív hangszerkiállításon, furfangos csudavilágba barangolhatunk a Játékos tudománnyal, a legkisebbeket várja a Tipegő játszótér, és lesz Kerekítő foglalkozás valamint bűvész produkció is. 2 éves korig, illetve XI. kerületi lakcímkártyával ingyenes. Részletes program és jegyvásárlás itt. Jegyár: felnőtt 1000 Ft, gyerek 500 Ft.

Augusztus 20-ai ünnepségek Budapesten

Idén ingyenesen látogatható a Mesterségek Ünnepe rendezvénysorozata, és augusztus 20-án ingyenes a belépés a budapesti múzeumok állandó kiállításaira is. Nem maradnak el a szokásos programok sem: a tisztavatás, a légiparádé és a Tűzijáték sem. Részletes programok itt! Ingyenes!

Galiba Gyermekfesztivál – Debrecen, augusztus 16-20. (ingyenes)

Nincs szebb állat, mint a lúd, nem kell néki gyalogút” – énekli Galiba, a liba Schwajda György Ludas Matyi-átiratában. Ebben a játékos formában született meg a Debreceni Virágkarnevál egyik „utánpótlás-nevelő” programja, amelynek célja, hogy minél több fiatalt szólítson meg és ismertessen meg a város legnagyobb összművészeti rendezvényével. A családok kedvenc programsorozatává vált a Galiba Gyermekfesztivál, amely idén augusztus 16-től várja az érdeklődőket a 60 éves születésnapját ünneplő Nagyerdei Kultúrparkban. A belépés ezeken a napokon ingyenes a Vidámparkba is. Részletek itt.

Határtalan természet – Szentedre, Skanzen, augusztus 20-22.

Határtalan Skanzen tematikus programsorozat részeként az augusztusi hosszú hétvégén a természetet veszik górcső alá. A vidéki, falusi ember, a parasztgazda és a mesterember szoros kapcsolatban élt az őt körülvevő természettel. Meghatározta mindennapjait: megfigyelte a csillagok járását, az időjárást, az állatok viselkedését és a növényeket is. A három napos hétvégén bringatúrán és természetjáró túrán fedezhetjük fel a Múzeum területét és rejtett kincseit. Kézműves foglalkozásainkon és a játszó udvarokon természetes alapanyagok, az újrahasznosítás és határtalan játékok kerülnek középpontba. Részletek itt.

Veszprémi Utcazenei Fesztivál – Veszprém, Belváros, augusztus 25-28. (ingyenes)

Ebben a 4 napban ellepik Veszprém utcáit a különféle zenei formációk és 5 színpadon zajlik majd a verseny és persze a közönség szórakoztatása. Részletes program itt. Ingyenes!

Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál – Budapest, Kultúrkúria, augusztus 26-29. (az esti programok fizetősek)

A Kultúrkúria szokásához hűen egy óriási fesztivállal zárja a nyarat. Fellép többek között a Vojtina Bábszínház, az Eszter-lánc Mesezenekar, a Kolompos, a Misztrál együttes, az Aranyszamár Bábszínház, az Álomzug Társulás és Halász Judit is, de lesz még kézműves foglalkozás, csillagászati bemutató és solymász bemutató is. Részletes program itt.

Szamárfül Családi Fesztivál – Pécs, Zsolnay-negyed, augusztus 27-29. (ingyenes)

A Zsolnay Kulturális negyed gyönyörű környezetében zajló nyárzáró móka középpontjában a gyerekek, a család, a közös játék és az élmények állnak. Pécs kulturális városrésze az iskolakezdés előtt óriási játszóházzá változik, ahol a kézműves és zenei foglalkozások mellett színházi és bábszínházi előadásokra is ellátogathatnak kicsik és nagyok egyaránt. A fesztivál ideje alatt kirakodóvásár várja a kézműves portékák szerelmeseit. Fellépők: Szélkiáltó, Kolompos, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Csurgó, Kiskalász, Szalóki Ági, Vivat Bacchus, Rutkai Bori Banda, Bogár Muzsika, Apacuka, Bóbita Bábszínház, Matta Lóri Bábszínháza, Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, Bóhóc Brigád, Hangerdő Társulat és még sokan mások. Részletek itt. Ingyenes!

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva – Szentendre, augusztus 27-29. (a legtöbb program ingyenes)

Augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre megmutatja sajátos értékeit a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén, s néhány napra késő esti, igazi mediterrán élet tölti meg a belvárost. A kínálatban megtalálható a Házak, udvarok, házigazdák programsorozat, a koncertek, a Fő téri gyerekprogramok és esti fényfestés, GastroArt, a tematikus városi séták, az erre az alkalomra készült tárlatok, kiállításmegnyitók és színi előadás. A rendezvény ingyenes, egyes programjai belépőjegyesek. Részletek itt.

Budapesti programokat a nyári szünetre itt találtok, illetve Kirándulás rovatunkból is érdemes válogatni!

Ha szeretnétek időben értesülni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek nem csak a nyári szünetre.