Március 8-án nyit a Bükki Csillagda

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2022. március 8-án a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda, ahol határtalan élményekkel várnak.

PLANETÁRIUM

Az égbolt csodáit Európában az egyik legnagyobb, 8 méter átmérőjű, különleges kupolán jelenítik meg. A minden várakozást felülmúló több, mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben. Az összhatást a Dolby Digital hangrendszer teszi teljessé. Az ismeretterjesztő filmek testközelbe hozzák a világűrt, az élőszavas bemutatók pedig bevezetik a látogatóinkat a csillagászat világába. A planetáriumban óránként kezdődnek a vetítések. Ha az általatok választott idősávban 3D-s film kerül levetítésre, a szemüveg bérlése is díjköteles.

KUPOLA

A kupolát a belépőjegyen feltüntetett időpontban irányított szakvezetéssel nézhetitek meg. Nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhetjük éltető csillagunkat, a Napot, éjszaka pedig – derült idő függvényében – éles képet kaphatunk a csillagokról, bolygókról. Felhős idő esetén alternatív programokkal készülnek. A kupolatérben nincs fűtés, így erre a programra mindenképpen melegebb ruhát javasolnak. A kupolalátogatás időtartama max. 30 perc.

KIÁLLÍTÁS

A mintegy 200 négyzetméter alapterületű Éltető Napunk című kiállítást, amely magában foglal egy hazánkban egyedülálló meteoritgyűjteményt is, a kiállításra szóló belépővel látogathatjátok meg. A tárlat megtekintésére kb. 25-30 percet érdemes szánni. Hagyjatok időt a kiállítás interaktív elemeinek kipróbálására is!

VIRTUÁLIS VALÓSÁG

A csillagászati alapprogramot nagyszerűen kiegészítik a VR játékok és küldetések, amelyekre külön kell jegyet váltani.

VR küldetések, amelyekre a helyszínen lehet jegyet vásárolni:

  • Űrsikló küldetés: 180 sec
  • Mars küldetés: 180 sec
  • ISS küldetés: 180 sec
  • Repülj a Bükk fölött: 180 sec kültéri attrakció, csak megfelelő időjárás esetén

ÉJSZAKAI PROGRAMOK

Az időjárási viszonyoknak megfelelően a csillagda éjszakai programokat is szervez távcsöves csillagászati bemutatókkal. A programokra előzetes jegyvásárlás kötelező.

TANÖSVÉNY

A Csillagda mellett egy új tanösvény is épült Bolygótúra névvel, amely 4 km hosszú és a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer modellt is tartalmaz.

HASZNOS INFORMÁCIÓK, SZOLGÁLTATÁSOK

A helyszínen találjátok az Asztobisztrót, érdemes megnézni az Asztroshop kínálatát is, ahol ajándéktárgyakat, Bükki Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott kézműves termékeket és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiadványait vásárolhatjátok meg.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/bukkicsillagda
Jegyárak: felnőtt belépőjegy: 3000 Ft/fő (3D-s planetáriumi film esetén 3500 Ft, – kiállítás, planetárium, kupola), esti belépőjegy (távcsöves csillagászati bemutató – vendéglátást is tartalmaz ): 4500 Ft/fő, kedvezményes belépőjegy: 2100 Ft/fő (3D-s planetáriumi film esetén 2600 Ft), családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek): 8200 Ft, családi kiegészítő jegy (diák): 1000 Ft/fő.

Forrás: Bükki Nemzeti Park

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.