Budapest, nyár, gyerekek – 2022 – a legjobb programok a nyári szünetben

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén is összegyűjtöttük a budapesti újdonságok mellett a legjobb családi programokat, játszótereket, kiállításokat, szabadtéri programokat a vakáció időszakára. Budapest, nyár, gyerekek, vagyis a legjobb programok a nyári szünetben.

ÚJ HELYEK A FŐVÁROSBAN

Magyar Zene Háza

Bejártuk a tavasszal átadott Magyar Zene Házát, amelyről bővebben itt írtunk. Gyerekekkel remek 2-3 órás program az állandó kiállítás, ahol rengeteg interaktív elemet találtok. Már az óvodás korosztály is remekül érezte magát, a nagyobbak pedig rengeteg dolgot kipróbálhatnak. Külön is meg lehet nézni a Hangdóm vetítését, illetve a legújabb programhelyszín a Kreatív Hangtér, amelyet mi biztosan felkeresünk a nyári szünetben. A kinti és benti térben családi programokkal is készülnek a nyár folyamán, lesz például július 2-án 10:30-tól Brass in the Five: Brass Cirkusz ingyenes koncert, július 9-én Misztrál: Álomkófic, július 16-án Hangszersimogató Bársony Bálinttal és zenekarával, július 23-án Jazz játszótér Dés Andrással, július 30-án Katáng koncert, augusztus 6-án Zenélő Budapest, augusztus 13-án Szeder & Lóci, augusztus 27-én pedig Klárisok. Ezek a programok szabadtéren zajlanak majd és ingyenesek! Érdemes a felnőtteknek szóló programokat is megnézni, hiszen lesznek szabadtéri koncertek és filmvetítések, illetve megnyitott a kinti büfé is. Az épület előtti zenés játszóteret is ingyenesen látogathatjátok. (fotó: Palkó György / Magyar Zene Háza)

Néprajzi Múzeum

Nagyon vártuk a Néprajzi Múzeum megnyitóját is, amelyet májusban vehetett birtokba a nagyközönség. Itt írtunk róla bővebben. Az kerámia kiállítás szabadon látogatható, illetve az épületen ingyenesen át lehet haladni. Gyerekekkel ajánljuk a különleges MÉTA teret, ahol meg lehet pihenni, játszani és feltöltődni. Ez egy egyedülálló, interaktív közösségi tér, ahol együtt játszhattok, ki- és felpróbálhattok dolgokat, majd fotózhattok, közösen alkothattok, de alkalmanként előadások, foglalkozások, szimpóziumok, rendezvények részesei is lehettek.  A Métába a belépőjegy gyerekeknek 250 Ft felnőtteknek 500 Ft. Érdemes a tetőkertbe is felmászni, ahonnan az Erzsébet-kilátó is jól látszik. Kisebbekre érdemes fokozottan figyelni a fém lépcsők miatt, és nagyon meleg időben sem ajánljuk.

Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása az Északi Járműjavítóban

Újra megnyitott a Közlekedési Múzeum leendő otthona az egykori Északi Járműjavító területén, Kőbányán. A tavaly nagy sikert aratott kiállítás most kétszer nagyobb területen, számos újdonsággal várja a látogatókat. A páratlan ipari helyszínt és a hazai vasút történetét bemutató „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című kiállítás mellett a Múzeum gyűjteményének legújabb szerzeményeit most először láthatják a látogatók. Itt írtunk róla részletesebben. Emellett bérelhető, megvásárolható hátizsákok és szerelőládák is segítenek a kiállítás élményközpontú felfedezésében, amelyet 5-10 éves korig ajánlanak. Két tematikát kínálnak, amelyben a gyerekek bátor utazók, vagy az Északi Járműjavító fiatal munkatársai lehetnek. A kiállításban sétálva megismerjük a legendás járműveket, az általuk bejárt útvonalakat, a munkások hétköznapjait, a közösségi életüket. A csomagok tartalma részben elvihető, így a látogatás igazán emlékezetes marad. Érkezéskor a Pénztárban kérhető! Bérlés: 1.000 Ft/csomag. Vásárlás: 5.000 Ft/csomag. Belépőjegy árak itt. Érdemes megjegyezni, hogy a Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik című időszaki kiállításra megváltott belépőjegyek október 31-ig bármely tagintézményben is ingyenes belépésre jogosítanak!

Pénzmúzeum

Már többször visszatértünk a Széll Kálmán téri Postapalotában található Pénzmúzeumba, amelyet szintén nem érdemes kihagyni ezen a nyáron. Az ingyenes kiállításra viszont jó előre érdemes bejelentkezni, mert hamar elfogynak az időpontok. Érdemes 3 órát rászánni, és nagyobb gyerekekkel is kifejezetten izgalmas utazás a pénz világába az őskortól napjainkig, de már az óvodások is élvezték. Az időutazás során pedig rengeteg interaktív játék várja a felfedezőket (több nehézségi szint közül lehet választani, a legkönnyebbet az ovisok is meg tudják oldani). Részletek itt.

KIÁLLÍTÁSOK

A kiállítások közül mindenképp ajánljuk nektek a Magyar Természettudományi Múzeum időszaki kiállítását, amely a beporzók világába kalauzolja el az óvodás és kisiskolás korosztályt.

Július 17-éig látogatható a Bosch kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A kiállításhoz kapcsolódóan vezetőfüzet is vásárolható, melyet középiskolás kortól ajánlunk.
A bőröndös kalandjátékok is várnak benneteket. A régebbi, Egyiptomi kaland, illetve az állatos bőrönd mellett új témával is várnak benneteket: Királyok nyomába eredhettek. A múzeumban sétálva, innen is, onnan is királyok és családtagjaik tekintenek rátok a festményekről. Mindenki gazdag és elegáns, még a bájos gyermekek is vagyont érő ruhákat hordanak. Van, akinek derekán különös „varázsöv” függ, míg mások parókában parádéznak, pedig nincs is farsang! Járjátok végig a bőrönddel a kiállítást és döntsétek el, melyik királyi sarj a legrokonszenvesebb számotokra!

Szintén nagyobb gyerekkel érdemes megnézni a Magyar Nemzeti Galériában az Art deco Budapest kiállítást, amely augusztus 28-áig várja az érdeklődőket. 8-14 éves korosztálynak gyerek tárlatvezetést is tartanak 2022. június 22-én 11 órától, illetve július 1-jén és július 22-én szintén 11 órától.
Június 29-én 11 órától a Táncra fel! – Tárlatvezetés a Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában című kiállításban is tartanak szintén ennek a korosztálynak tárlatvezetést. A Pagony kiadó nemrég megjelent Képtelen képrablás című könyvéhez kapcsolódva is lesznek gyerekfoglalkozások 2022. július 14-én és 28-án 11 órától. Ezt a programot 6-12 éveseknek ajánlják.

A Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításai 2022. augusztus 31-éig kedvezményes belépővel várják a magyar diákokat 6 és 26 éves kor között. Részletek itt és itt.

Ajánljuk még nektek gyerekbarát múzeumok Budapesten válogatásunkat is, ahol szintén jó ötleteket találtok, ha éppen esőprogramot kerestek vagy túl meleg az idő.

ÚJ JÁTSZÓTEREK

Pünkösfürdő park

Már nagyon vártuk a Pünkösdfürdő park átadását. A III. kerületben található új közpark mintegy 1,5 km hosszan húzódik a Duna partján. Az akadálymentes területen találtok bringás pihenőt, sportpályákat, játszóteret és a környék élővilágát bemutató táblákat is. Itt írtunk róla részletesebben.

Bástya park

Az V. kerület egy igazi oázissal gazdagodott, ahol van fedett játszótér, pihenőpark, gyilokjáró, mini kilátó is. Itt írtunk róla részletesebben.

Repülős játszótér a Hármashatár-hegyen

Egyik kedvencünk a Hangár Bisztró és az erdei iskola között található új, repülős tematikájú játszótér, amely jól kapcsolódik a környék történetéhez. Itt írtunk róla részletesebben.

Megújult a vizes játszótér Pesterzsébeten

2022 februárjában fejeződött be a pesterzsébeti Duna sétány megújításának 1. üteme, amely a Gubacsi-hídtól a játszótérig, illetve a közösségi kertig tart. A Hullám csónakház mellett található vizes játszótér is megújult. Szerencsére néhány, az Asapa által készített játszóelemet is megtartottak, mint a hajó, a cápás csúszka vagy a homokba érkező ugródeszka. Nagyon fog viszont hiányozni a vizezős elem, de valószínűleg nehézkes volt a fa elemek állandó karbantartása. Helyette egy vödrös-láncos homokozós játékelemet találtok, illetve egy új hajót. Itt írtunk róla.

Kisebb, kerületi játszóterek is megújultak, pl. az újbudai Nagykikinda játszótér, az óbudai Táncsics park vagy a Tétény-rét Családi park (Budapest XXII., Angeli út), illetve a Gyermekvasút Széchenyihegy végállomásánál is lecseréltek néhány játékeszközt.

További ötleteket találtok Játszótér rovatunkban, illetve KRESZ-park válogatásunkat is érdemes megnézni.

INGYENES PROGRAMOK

Ingyenes szabadtéri előadások a Margitszigeten

Egyik kedvenc programunk a nyári szünetben! Szombatonként 10:30-tól a Margitszigeti Szabadtéri Színpad melletti árnyékos platánfáknál, vasárnap pedig 10:30-tól a Szent Margit-kolostor romjainál tartanak ingyenes előadásokat, amelyekről itt írtunk részletesen.
Tipp: Minden nap 11 órakor és 16 órakor gyerekzene blokkal vár benneteket a margitszigeti szökőkút a Margit-híd közelében. További jó helyekről a Margitszigeten itt olvashattok.

Ingyenes napok a Vasúttörténeti Parkban

A Vasúttörténeti Parkba minden hónapban 1 hétvégi vagy munkaszüneti napon ingyenes a belépés. Az interaktív programok, a fordítókorong kivételével, ezen a napon is fizetősek. Íme az ingyenes napok listája! Mindenképp nézzétek meg indulás előtt a weboldalon is a pontos információkat, ott is mindig hírt adnak az ingyenes napokról!

Ingyenesen letölthető városi füzetek

Nagyon szeretjük a Deák17 galéria által kiadott, ingyenesen letölthető titkos füzeteket: a Városi titkos füzet, a Városi Zöld Füzet, a Városi Sport Füzet, a Városi Dekor Füzet segítségével játékos formában fedezhetitek fel Budapestet.

Budavári mesterek és házjelek – ingyenesen letölthető kalandfüzet

Vesszetek el a részletekben, és játsszatok a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának sétálólapjával! Keressetek nyomokat, jeleket, cégéreket, hogy eljussatok az apácák titkos kapcsos könyvéhez! Itt tudjátok letölteni az ingyenes füzetet.

Séta a Kiscelli Parkban – A Kiscelli Múzeum szabadtéri kiállítása

A tizennégy helyszín kiválasztásakor szerették volna megmutatni a terület minden fontos használati funkcióját. Megjelennek az egykor Remete-hegynek nevezett szőlődomb munkásai, vagy a híres kiscelli agyagbányászat közben keletkezett, ma is látható és bejárható robbantási kráterek. Itt van az odúk listája, ahol a QR kódokat találjátok. Emellett nemrég Mimó és Csipek tanösvényt is átadtak ezen a helyszínen, amelyet óvodásoknak ajánlunk és önállóan is bejárhatók.

Ingyenes kalandjáték a Múzeumkertben

Nemrég egy szülinapi buli keretében próbáltuk ki ezt az ingyenesen letölthető kalandjátékot, melyhez egy telefonra és mobilnetre is szükségetek lesz. A játék során megismerhetitek a Múzeumkert „lakóit”, szobrait és történetét is, utána pedig irány a Muzi játszótér és az Auguszt Geraldine cukrászda. A játékot alsó tagozatosoknak ajánljuk.

Ingyenes koncertek

A nyár folyamán Budapest terei megtelnek zenével. Július 1-je és augusztus 14-e között számos helyszínen várnak benneteket ingyenes klasszikus zenei, jazz, világzenei és gyerekkoncertek a Zenélő Budapest programsorozaton. Részletes program hamarosan itt és itt.
Emellett csütörtökönként Tér-zene koncertekkel készülnek a Kossuth téren, csütörtökönként 17 órától. Részletes program itt.
2022. június 18-án a Budapest Fesztiválzenekar hagyományos, ingyenes koncertje vár benneteket a Hősök terén.

KERTMOZIK

A nyári szünetben a szabadtéri mozizás élményével és családi filmekkel várnak benneteket több helyszínen. Összegyűjtöttük kedvenceinket!

SZABADTÉRI ELŐADÁSOK A VÁROSMAJORBAN

A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásokkal és koncertekkel várja idén nyáron is a családokat. Fellép többek között Halász Judit, a Rutkai Bori Banda, Szalóki Ági, a Kaláka, de egy premieres előadási is lesz a Rumini Ferrit-szigeten című könyvből. Részletes program itt.

KÜLÖNLEGES JÁRMŰVEK A FŐVÁROSBAN

Az N19-es nosztalgiajárat 2022. május 7. és október 31. között minden hétvégén 15 óra és 21:30 között közlekedik a Deák Ferenc tér és a Katinyi mártírok parkja között. Az N18-as nosztalgiajárat július 9-én, augusztus 13-án, szeptember 10-én és október 8-án, szombatonként közlekedik a Szent János Kórház és a Csóka utca között. Előre meghirdetett időpontokban, augusztusban és szeptemberben retró trolijáratok is közlekednek. Részletek itt.
A Budapest körjáraton BKK bérlettel keddtől péntekig ingyenesen utazhatnak a felnőttek, de a bérlettel nem rendelkező gyerekeknek, nyugdíjasoknak 1500 Ft a jegy, amellyel egész nap, több alkalommal fel- és leszállhattok. 7 éves kor alatt ingyenes. A nyári szünetben hétfőnként is közlekedik a Gyermekvasút. Felújították a Libegőt is, és újra jár a Fogaskerekű, vagyis a 60-as számú jármű.
A 19-es jelzésű villamosvonal középső szakasza igazi panorámaút, amely Budapest számtalan nevezetessége mellett halad el. A BKK és a BudapestBrand együttműködésének köszönhetően idegenvezetéssel kiegészített városnéző élménytúrák indulnak 2022. június 4-től augusztus 28-ig minden szombaton és vasárnap délelőtt 10–12, valamint délután 3–5 óra között. A villamos negyedóránként közlekedik, felváltva az angol és a magyar nyelvű programmal.

KERTÉSZKEDÉS MESEHŐSÖKKEL

2022. június 29-én, július 13-án és augusztus 17-én a Szamóca Kiskertész-tanoda csapata vár benneteket kertészkedős-mesés-alkotós programjaival a Füvészkertben. A programokra előzetes regisztráció szükséges, amelynek linkjét az egyes események alatt találjátok.

KERÜLETI INTÉZMÉNYEK

Érdemes a közeletekben található művelődési ház, kulturális intézmény eseményeit is megnézni, mert több helyen szerveznek a szünidőben kézműves programokat, kertmozit vagy szabadtéri programsorozatot, ráadásul ezek többnyire ingyenesek vagy elég olcsók. Többek között az Erzsébetligeti Színházban, a XVIII. kerületben (Szünidei Kikapcspont), Óbudán, az Eötvös10-ben, a soroksári Tündérkertben és még számos helyszínen.

KIRÁNDULÁS A FŐVÁROSBAN – TANÖSVÉNYEK ÉS VEZETETT TÚRÁK

Ebben a régebbi, de aktualizált összeállításunkban kifejezetten budapesti kirándulásokat találtok a Budai hegységben és a pesti oldalon, illetve a XVII. kerületi Merzse-mocsárról és Hármashatár-hegyen lévő Guckler-sétányról is írtunk. Több tanösvényt is átadtak az elmúlt években Budapesten (Haragos sikló tanösvényMimó és Csipek tanösvények, Nagyfejű csajkó tanösvény, Fekete István tanösvény), amelyekről szintén beszámoltunk. Számos jó, vezetett programot vagy akár éjszakai túrát találtok a fővárosban vagy annak közelében a Duna-Ipoly Nemzeti Park júniusi, júliusi és augusztusi programjai között.

ESŐPROGRAMOK

Nézzétek meg esőprogramok válogatásunkat, ahol sok jó ötletet találtok egy esős nyári napra is! Játszóházak, gyerekbarát múzeumok, barlangok, Csodák Palotája stb.

NYÁRI FILMEK

A tavaszi családi filmek közül több még mindig szerepel a mozik műsorán, de ezen a nyáron olyan alkotások érkeznek, mint a Minyonok: Gru színre lép, a Legeslegjobb szülinap és a DC Szuperállatok ligája.

KEDVENC FAGYIZÓINK

Tavaly összeállított listánkat frissítettük és régi-új kedvencek is bekerültek a nagy fagyis válogatásba.

ÚJ KÖNYVEK A NYÁRI SZÜNETRE

Tavaszi könyves válogatásainkban kicsiknek és ovisoknak, illetve kisiskolásoknak és a 10 év felettieknek is ajánlottunk jó könyveket. Legújabb összeállításunkban pedig 20 újdonságot találtok, melyek június elején jelentek meg.

EGY KICSIT TÁVOLABB A FŐVÁROSTÓL

Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó legjobb helyeit is megtaláljátok a Minimatinén vagy a legjobb családi fesztiválokat a Dunakanyarban.

Érdemes megnézni Vakáció rovatunkat, ahol számos jó esemény és ötlet közül válogathattok! A legjobb hétvégi programokat pedig itt találjátok meg hétről hétre.

Tartsatok velünk a nyári szünetben is, mert rengeteg jó programot, újdonságot ajánlunk majd!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!