Rudolf Péter hangján szólal meg Boribon – rajzfilm készült a kicsik kedvencéről

Boribon rajzfilmsorozat

Boribon rajzfilmsorozat

Marék Veronika 1970-es években írt, mára klasszikus mesekönyvsorozata alapján a televízió képernyőn kelt életre az új Boribon rajzfilmsorozat a JimJam csatornán. A népszerű könyvsorozatból készült mese kalandjai felfedezésre, önismeretre és barátságra tanítanak, értékes tanulási élményt nyújtva.

A sorozat főszereplője Boribon, a kíváncsi játékmackó és legjobb barátja, Annipanni, akinek segítségével kedvenc macink könnyedén ismerkedik a körülöttük lévő világ dolgaival, összefüggéseivel, ezáltal jobban megismerve önmagát. A sorozat epizódjai olyan alapvetően fontos értékeket hangsúlyoznak, mint a ragaszkodás, gondoskodás, együttműködés, vagy az empátia.

A Boribon meseszereplők hangját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társaságának örökös tagja kölcsönzi, aki minden karaktert saját maga szólaltat meg egyedi hangon. A rajzfilmsorozat a KEDD Animációs Stúdióban készült, amely már húsz éve elkötelezett abban, hogy a legszélesebb gyermekközönség részére értékorientált tartalmakat készítsen és közvetítsen.

A József Attila, Janikovszky Éva és Pro Familiis-díjas írónő, Marék Veronika számára kifejezetten kedves ez a sorozat:
Az 1960-as évek elején kezdtem el írni a Boribon meséket, amikor a saját gyerekeimnek kerestem a legkisebbekhez szóló történeteket. Akkoriban nem találtam ilyesmit. Azt tudtam, hogy egy kislány és egy mackó lesz a meséim két főszereplője. De mi legyen az én mackóm neve? Sok-sok medvét ismertem: Dörmögő Dömötört, Vackort, Micimackót, Tévémacit, Mackó Urat, Fülesmackót, Brumit, és még sok mást, de az én mackóm nevét sokáig nem találtam. Boribon nevét végül a véletlen segített megalkotni. Egy színházi plakáton feltűnt Oscar Wilde egyik vígjátékának címe angolul: Bunbury. Addig-addig mondogattam ezt a szót, míg a Bunbury-ból Boribon lett. Megörültem. Tudtam, hogy megszületett az mackónév, amit mindig is kerestem.

Az írónő szerint az irodalomnak minden szempontból egyenrangú része a gyerekirodalom, mert „A kicsik irodalmi hősei mintát mutatnak arra, hogy milyen élethelyzetek vannak, és azokban hogyan jó viselkedni” – tette hozzá a meseíró, grafikus.

A Boribon rendezőpárosa, a Dargay Attila-díjas Jurik Kristóf és az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza gondoskodik arról, hogy a rajzfilm Marék Veronika meséihez hűen elevenedjen meg a sorozatban, míg a zenéért Baglyas Bertalan, zeneszerző, sound designer és előadóművész felel.
„Minden rajzfilmes produkció hasonlóan épül fel, de mégis mind egészen más. Mind ugyanazt a figyelmet, szervezést, tervezést és aprólékos munkát igényli, de megkívánja, hogy csak a rá jellemző, más rajzfilmtől jól megkülönböztethető formában jelenjen meg.  
Amikor belevágtunk a Boribon rajzfilmsorozat elkészítésébe, biztosak voltunk benne, hogy létezik olyan – a könyvek letisztultságához és egyszerűségéhez hasonuló- filmes stílus, amit meg kell találnunk, fel kell fedeznünk. Ezek a filmek a legkisebb gyerekeket szólítják meg, a korukból adódóan befogadási képességeiket és sajátosságaikat figyelembe kellett vennünk. Az eredmény, mind képi, mind mozgatási és hangi stílusában egy rendkívül letisztult, jól érthető, tempójában visszafogott, mondhatni lassú, tagolt, a képeskönyvek lapozgatását idéző anyag lett. A hihetőség érdekében -az egyszerűség ellenére- megnőtt a jelentősége minden apró mozdulatnak, részletnek, pillantásnak.” – mondja Jurik Kristóf, rendező.

A KEDDben gyerekeknek készítünk rajzfilmeket. Kicsiknek, nagyon! Minden epizód, minden jelenet, minden egyes rajz létrehozásánál arra törekszünk, hogy a szakmai tudásunk legjavát, a képességeinktől telhető legjobbat nyújtsuk. Hisszük, hogy a gyerekek bizalmát csak teljes odafigyeléssel, csak teljes odafordulással lehet kiérdemelni.”  – tette hozzá M. Tóth Géza, producer, társrendező.

Az új sorozattal mindennap négy időpontban (06:30-kor; 13:40-kor; 17:56-kor; illetve 19:50-kor) találkozhatnak kicsik és nagyok a JimJamen, ráadásul nyereményjátékot is hirdet a csatorna hivatalos Facebook oldalán január 11-től, amelyben csodás Boribon ajándékok várják a szerencséseket.

Forrás: JimJam