Boldog Születésnapot Mesemúzeum!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

mesemuzeum_ceger_86

Lázár Ervin töltőtolla, Janikovszky Éva szemüvegtokja, részlet a Bors néni című előadásból. Többek között ezeket rejtik a Mesemúzeum kis rekeszei, de ennél sokkal többről szól ez a picike intézmény a Döbrentei utca 15. szám alatt.

Nem vitrin mögé zárt könyveket, tárgyakat, hanem kézzel fogható dolgokat találhattok itt, miközben végigmentek a Mesehősök 7 próbáján. Útközben tapinthattok, szagolhattok, hallgatózhattok, mászhattok, mesealakok ruháiba bújhattok. A végén a sárkányt legyőzve a mesehős-igazolványt is elnyerhetitek, és természetesen a vele járó királyi vagy királynői rangot. Helmich Katalinnal, a Múzeum megálmodójával és létrehozójával és Csörsz Katalin múzeumpedagógussal beszélgettünk. Kis csapatban nagy erő, kitartás, egy igazi sikertörténet. Boldog születésnapot Mesemúzeum!

_MG_0487_

A jövő héten lesz 2 éves a Múzeum. Ilyenkor mindenki egy kicsit visszanéz, értékel, elemez… Van valami kedvenc történet, esemény, bármi, amire szívesen emlékszel vissza?

Helmich Kati: Nehezemre esik kiválasztani egy epizódot. Ha visszanézek az elmúlt két évre, az tesz legelégedettebbé, hogy megtapasztalhattuk azt, amiről mindennap beszélgetünk és játszunk a gyerekekkel a mesebeli 7 próbás foglalkozáson. Ha van valami, amit el szeretnél érni és elég kitartó vagy, akkor előbb utóbb teljesülnek a céljaid. Nagy öröm a mindennapok során, hogy a velünk szorosabban és lazábban együttműködő emberek mind szívesen jönnek hozzánk. Fellépők és vendégek, gyerekcsoportok egyaránt vissza-visszatérnek. Igazi közösségteremtő hellyé vált a Mesemúzeum.

Amikor felkértek a múzeum koncepciójának kidolgozására, hogyan fogtál neki a munkának? Néztél esetleg külföldi példákat vagy már eleve volt egy terv, ami mentén felépítettétek az intézményt?

Helmich Kati: Kányádi Sándor régi vágya volt egy olyan intézmény, amely alkalmat ad arra, hogy a gyerekek közelebb kerülhessenek a mesékhez. Ő találta ki, hogy létre kellene hozni egy Mesemúzeumot. A Budavári Önkormányzat felajánlotta erre a célra a Döbrentei utca egyik műemlék épületének alsó részét. A Petőfi Irodalmi Múzeum pedig örömmel csatlakozott ahhoz a küldetéshez, amelynek középpontjában a legkisebbek anyanyelvi-irodalmi nevelése áll. Attól kezdve, hogy ezt a feladatot megkaptam, nyitott szemmel jártam a világban, mindenhol igyekeztem ötleteket, jó gyakorlatokat gyűjteni. Néztem külföldi példákat is, sok gyereknek szóló kiállításban megfordultam többek között Bécsben, Berlinben, Londonban. A kiállítás Koczka István belsőépítésszel együtt készült, és azóta is közösen dolgozunk.

mesemuzeum_01

Te mióta dolgozol együtt a csapattal?

Csörsz Kati: A nyitás előtti hónapokban csatlakoztam. A kiállítás akkor már javában épült. Így ezek a nyári hónapok azzal teltek, hogy együtt kidolgoztuk a későbbi múzeumpedagógiai foglalkozásokat, a szülinapi zsúrok és a hétvégi családi programok tematikáit.

Kányádi Sándor, az ötletgazda a közelben lakik. Gyakran ellátogat hozzátok?

Csörsz Kati: Igen, a megnyitó óta többször is járt már itt, az Olvastad? – Ő írta! sorozatunk vendégeként, vagy erdélyi látogatói idegenvezetőjeként, nem utolsó sorban pedig a Mesemúzeum első patrónusaként. Nem volt ez másként Csukás Istvánnal sem, aki második kulcsőrzőként – amikor csak tehette – aktív résztvevője volt rendezvényeinknek.

És ki lesz jövőre?

Helmich Kati: Hamarosan kiderül, de ez még maradjon titok. (Szerk. Kányádi Sándor és Csukás István után Halász Judit lesz a Mesemúzeum Patrónusa. Kulcsátadó ünnepség november 7-én 17 órakor a Mesemúzeumban.)

Memu_erdo-Csorba Bernadett

Van olyan rész a múzeumban, amely valami miatt közel áll hozzátok, kedvenc zug, tárgy?

Csörsz Kati: Nekem – ahogy a gyerekek nagy többségének is – az erdő. Titokzatos, zegzugos, és próbákkal teli.

Helmich Kati: A kutat például nagyon szeretem az előtérben. A sejtelmes Üveghegy-teremben, a plafonon megjelenő vetítés mindig más történetet indít el a gyerekekben, azt is nagyon szeretem. És mindketten nagyon kedveljük az épület másik oldalán található Asztalka cukrászdát.

Memu_06csaladi_program_Helmich Katalin

Szülinapi zsúrokat, nyári táborokat szerveztek, hétvégén családokat, hét közben óvodai/iskolai csoportokat fogadtok. Hányan dolgoztok a Múzeumban?

Csörsz Kati: Ketten osztjuk meg a feladatok nagy részét, a csoportok és programok szervezését, az adminisztrációt. A múzeumpedagógiai foglalkozások és a születésnapok lebonyolításában nagy segítségünkre van Hantos Násfa színész-drámatanár. Hétvégenként két diák kollégánkkal és önkéntesekkel dolgozunk együtt. És természetesen a Petőfi Irodalmi Múzeum, mint működtető anyaintézmény teljes támogatását élvezhetjük.

Végre egy múzeum, amely kikéri a gyerekek véleményét is. Hogyan működik a Gyerektanács? Mi a feladatuk?

Helmich Kati: A tavaly ősszel alakult Gyerektanács 8-10 éves gyerekekből áll, akik visszatérő vendégeink, táborozóink, néhányuk a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozóinak gyerekei. Az iskolai szünetek alkalmával tartottunk nekik csapatépítő napokat, illetve már el is kezdtük a munkát velük: segítenek nekünk az ötletelésben, de volt már rá példa, hogy ők vezettek látogatókat a Múzeumban.

mesemuzeum_IMG_0506

Hamarosan új rész nyílik a múzeumban. Kérlek, mesélj erről egy kicsit!

Helmich Kati: Most szombaton lesz az új foglalkoztatónk átadása, igazi születésnapi ajándék! Sok tervünk van ezzel a térrel, szeretnénk a népmese mellett a műmeséket is beépíteni a foglalkozásainkba, és szeretnénk a történetalkotásra nagyobb hangsúlyt fektetni. Ez a helyszín ideális kiegészítője lehet a már meglévő múzeumnak.

A csütörtöki és a szombati nap, valamint a vasárnap délelőtt a családoké. Hogyan segítitek őket? Van valami feladatlap vagy tematika, amely mentén haladhatnak?

Csörsz Kati: Igen, a 7 próbát mindenki teljesítheti, aki végigjárja a múzeumi meseutat. Ezt teheti úgy, hogy megkeresi a kiírt feladatokat, vagy egy színes – később otthon még tovább alakítható – vezetőfüzet segítségével. Aki kiállja mind a 7 próbát, jutalmul királylányként vagy királyfiként foglalhatja el méltó helyét a trónszékben. De nemcsak 7 próbát lehet kiállni a Mesemúzeumban, hanem lehet mesét hallgatni, olvasni és fabrikálni, illetve sok mindent megtudni a mesegyűjtés első száz évéről, sőt még a sárkányokról is.

_MG_0456_ 2

Ha korlátlan mennyiségű pénz állna a Múzeum rendelkezésére, milyen álmaitokat valósítanátok meg?

Helmich Kati: Mindenképp bővítenénk a foglalkozások körét pl. az irodalom, szövegértés, személyiségfejlesztés irányába és szélesítenénk a korcsoportot is.

Csörsz Kati: Lenne egy olyan Mesebuszunk, amivel szállítanánk a hozzánk látogató óvodásokat, iskolásokat az ország minden részéből.

Milyen meséket olvastok mostanában? Klasszikus vagy kortárs?

Helmich Kati: A gyerekeimnek éppen Török Sándor meséit olvasom.

Csörsz Kati: Én éppen Boldizsár Ildikó Meseterápia című könyvét forgatom.

Memu_05_konyvkucko

A szombati szülinapi mulatságra milyen programokkal készültök?

Csörsz Kati: Szombaton 11 órától családi programunk keretében Ágoston Bélával és Mizse Zoltánnal kalandozhatnak látogatóink a hangszerek világában a Kárpátoktól a Karib-tengerig.

Helmich Kati: 13 órától veszi kezdetét a szülinapi mulatság animációkészítéssel, képzőművészeti foglalkozással és sok-sok meglepetéssel. 14 órakor és 15.30-kor a Te történeted címmel a Kompánia Színházi Társulat lép a színpadra, majd 17 órától a Rutkai Bori Banda koncertezik jó idő esetén az új helyszín udvarán. Közben pedig a United Way KönyvForgató program keretében 2-14 éves gyerekeknek szóló könyveket is csereberélhettek. Minden program ingyenes lesz, szeretettel várunk mindenkit!

Köszönjük! Boldog születésnapot és nagyon sok sikert kívánunk!

Memu_02mesemuzeum-Csorba Bernadett

Cím: I. ker., Döbrentei u. 15. (a Döbrentei tér szomszédságában)
Nyitva tartás: hétfő szünnap, egyéni látogatóknak csütörtök, szombat 10-18 óráig, vasárnap 10-13 óráig; csoportoknak előzetes bejelentkezéssel: kedd, szerda és péntek 9-14 óráig.
Belépő árak: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft, 2 felnőtt és 2 gyerek: 1200 Ft, 1 felnőtt és legfeljebb 2-4 gyerek: 1080 Ft, 2 felnőtt és legfeljebb 4 gyerek: 1440 Ft
A Mesemúzeum ideális helyszín a szülinapi zsúrok rendezésére is.
További információk: muzeumped@pim.hu, tel: 202-4020

Fotók: Mesemúzeum, Minimatiné