Boldog születésnapot Kisvakond! – 60. szülinap a Hatszín Teátrumban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 19-én bábelőadással, foglalkozásokkal és ünnepséggel készülnek Kisvakond 60. születésnapja alkalmából a Hatszín Teátrumban. A jeles eseményen természetesen mi is ott leszünk, illetve a Móra Kiadóval közösen játékot indítunk, ahol kisvakondos könyvcsomagot nyerhettek!

A KISVAKOND SZTORI

Zdeněk Miler 1954-ben kapta a feladatot, hogy készítsen gyerekeknek szóló animációs filmet a textiliparról. Mivel az alkotó nem akart a szokványos propagandafilmek eszközeivel élni, ezért úgy döntött, hogy egy nagyon szerethető karakter vet be a siker érdekében. Így született meg a Kisvakond. A „legenda” szerint megbotlott egy vakondtúrásban, így jutott eszébe a vakond karaktere mint főszereplő, interjúiban többször említi, hogy magáról mintázta, de hatott rá a Walt Disney filmek sikere is, ezért keresett kedves állatkaraktereket.

Az első film, az 1957-es A kisvakond nadrágja már a bemutató alkalmával óriási siker lett, és díjat nyert a Velencei Filmfesztiválon. Tulajdonképpen ez az egyetlen történet, amely szöveges, a többi részben az alkotó lányainak nevetgélése, valamint különböző hangeffektek kerületek a történetekbe, illetve a zene (zeneszerzők: Miloš Vacek, Vadim Petrov és Jirí Strohner) is hangsúlyos szerepet kap, hol klasszikus, hol elektronikus hangszerek kíséretében.

Így a nyelvtől független epizódok hamar elindultak hódító útjukra, és közel 85 országba jutottak el a pár perces rövidfilmtől a fél órás történetig. Mi nagyon szeretjük A Kisvakond a városban mondanivalóját, a Kisvakond álmodik szürreális világát, de a rövid epizódok közül is vannak több kedvencünk.

KÖNYV

A történetek hazánkban a Móra Kiadónál jelentek meg, azóta is igen népszerűek vakondos böngészők, foglalkoztató könyvek és mesekönyvek mind a kisebb mind az óvodás korosztály körében.

KISVAKOND NAP A HATSZÍN TEÁTRUMBAN

Köszöntsük együtt Kisvakondot a Hatszín Teátrumban játékkal, mesével és a születésnapokról elmaradhatatlan meglepetésekkel. Várnak benneteket 2017. november 16-án 9:30-tól 11-ig. Részletek itt. A teremben tartandó bábelőadásra már csak kevés jegy van!

JÁTÉK

Köszönjük, hogy velünk játszottatok! Gratulálunk Fodor Mátyásnak és családjának. Ezúttal nekik kedvezett a szerencse, és kisvakondos könyvcsomagot nyertek!

Játsszatok velünk és nyerjétek meg a Móra Kiadó jóvoltából Kisvakondos csomagunkat (A kisvakond és az egér karácsonya, A kisvakond játszik – Téli kirakóskönyv, A kisvakond játszik – Nagy színezőkönyv). Nincs más dolgotok, mint az alábbi kérdésre válaszolni:

Melyik/melyek a kedvenc Kisvakond mesétek/történeteitek?

A válaszokat a jatek@minimatine.hu-ra várjuk november 19-e éjfélig, 20-án sorsolunk!

Nézzétek meg 2017-es adventi vásárok válogatásunkat, adventi naptár ötleteinket, és hamarosan érkezik a hétvégi programajánló is! Érdemes hírlevelünkre is feliratkozni, melyet csütörtökönként küldünk nektek a heti aktualitásokkal, játékokkal, újdonságokkal.Tartsatok velünk!

Forrás: Wikipédia