Lélekmelengető mesék az élet fontos pillanatairól és apró örömeiről

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Boldizsár Ildikó mesetrillógiájának eddig két része jelent meg Amália álmai – a világ legszomorúbb boszorkánya és a Fekete Világkerülő ember meséi. A várva várt zárókötet az 2023 második felében kerül a boltokba. Ezek a különleges történetek sokszor szomorúak, van bennük hiány, veszteség, de mégis nagyon szerethetőek. Minden élethelyzetben és életkorban másképp szólítanak és érintenek meg. Biztos, hogy mást fognak adni az iskolásoknak, mást kaphatnak tőle a kamaszok és mást a felnőttek, de éppen ebben rejlik tökéletességük.

Amália egy nagyon különleges, furcsa boszorkány, aki Boldizsár Ildikót 16 éves kora óta „kíséri”. Az író ajándékként adta oda az osztálytársainak Amália történeteit, ők gyűjtötték össze és adták ki könyvként. Mint ahogy maga Amália sorsa, a könyv története is igen hányatott volt: fiókban hevert évekig, eláztak a példányok egy pincében, néhány mese bekerült válogatásokba. De minden jó, ha a vége jó, 30 év után végre újra együtt jelenhettek meg 2021-ben az Amália álmai című kötetben.

Amália keresi helyét a világban, de a boszorkányokkal sem tud azonosulni. A szomorúság mellett mégis életigenlőek és felemelőek, sőt felszabadító hatásúak ezek a történetek. A szimbólumok igazi belső utazásra invitálják az olvasót, több rétege van a történeteknek, így nem biztos, hogy a kisebb gyerekek megértik teljes mélységükben, de mint varázsmesék, náluk is „működnek”. Közös olvasmánynak és beszélgetős könyvnek is tökéletesek Amália meséi, hiszen rengeteg érzelmet, kérdést felvetnek. A negatív hangulatok, a beteljesületlen érzelmek és szomorúság mind-mind az életünk részei. Fontos a gyerekeknek megtanítani a meséken keresztül, hogy az életben lehetnek nehézségek, nem mindig érhetjük el, amit szeretnénk vagy nem mindig akkor, amikor szeretnénk, de mindig találhatunk megoldást.

A történeteket olvasva kicsit visszaléphetünk a gyerek-felnőtt kor határára, a bizonytalan és mindig változó érzelmek világába. A játékos vidámság és szomorúság-hiány kettőssége éppen úgy jelen van benne, mint a kamaszkori mindennapokban. Ami felnőttként különösen megragadott, hogy csodálatos ezeknek a meséknek a természetközelisége, szinte érezzük az arcunkon az esőt, a föld illatát, a szél simogatását, azokat a természeti erőket és a természettel való összefonódásunkat. Mindenben és mindannyiunkban benne van az a világteremtő erő, amelynek olyan átütő erővel jön át az üzenete a könyvből. Csak kevés olvasmányélmény tudja átadni ezt a tudást és élményt.

 

A kötetet Szegedi Katalin csodás illusztrációi tettek még inkább lélekbe markolóvá. Érződik a különleges kapcsolat és az összhang a szerző és illusztrátor között. Nagyon sokat tesznek egymáshoz a szövegek és a képek. A szövegek annyira képszerűek, mintha verset olvasna az ember, és egy képben is annyi üzenet van, mintha oldalakat mesélne el. Ha csak magatoknak olvassátok, akkor is érdemes hangosan felolvasni, olyan csodásan a nyelvezete.

A trillógia szintén Szegedi Katalin által illusztrált második része a Fekete Világkerülő Ember meséi Amália életének második 200 évéről szól. Hogyan találkozik a Fekete Világkerülő Emberrel és hogyan fonódik össze sorsuk? Mi történik, ha a világ legszomorúbb boszorkánya összetalálkozik a világ legboldogtalanabb és legmagányosabb emberével? Egy nap történik valami olyan, ami örökre megváltoztatja mindenki életét. Hosszú útra indul Amália és a Fekete Világkerülő Ember, és velük együtt az árnyék, illetve a 3 fekete madár. 6 irányba indulnak és évek múlva térnek vissza, csodás történeteket hoznak magukkal a világ minden tájáról. Míg az Amália álmai számomra impressziók sorozata, álmok és valóság váltakozása, addig a Fekete Világkerülő Ember meséiben egymásba kapaszkodnak a történeteket, mese a mesében, ahol a mesél Boldizsár Ildikó és mesélnek a szereplők is és azok is, akikkel találkoznak, így fonódnak össze ezek a lélekmelengető történetek. Úgy érezzük, mi is ott ülünk a szereplők mesélő széke körül.

A két kötetet itt éritek el: Amália álmai – mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról és a Fekete Világkerülő Ember meséi
A trillógia 3. része, Az igazi vándorút meséi 2023-ban jelennek meg szintén a Magvető Kiadónál, amely összegzi mindazt a tudást, amelyet Boldizsár Ildikó az elmúlt 30 évben megtapasztalt.

Boldizsár Ildikó könyvei igazi ajándékok magunknak, gyerekeinknek vagy bárkinek, hiszen mesékre mindannyiunknak szüksége van. Biztos, hogy szívesen adjuk majd ajándékba az élet meghatározó szakaszaiban kisebbeknek és nagyobbaknak is. 10 éves kortól ajánlják a könyveket, de a mesevarázslat már korábban is hat. Óvodás korosztálynak is elolvastuk a második kötetet, és őket is magukkal ragadták a történetek. A kamaszok (ráadásul fiúk) is nagyon szívesen hallgatták, őket a természetközeliség ragadta meg. Minket felnőtteket pedig mind az az ősi tudás, szimbólumrendszer és nyelvezet, a csodás képi világ, amely egyszerűen simogatja az ember lelkét.

Ha bővebben érdeklődtök a meseterápia iránt, érdemes a szerző legújabb könyvét, a meseterápia nagykönyvét is kézbe venni, amely ,,Hogyan segítsek én terajtad?” Segítő kapcsolatok a mesékben címmel jelent meg.

Forrás: Lírástudók – Szabó T. Anna beszélgetése Boldizsár Ildikóval, Magvető Kiadó
Fotó: Minimatiné

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!