BerGer Szimat Szolgálat – nyomozzatok együtt Bugac Pongrácékkal!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Berger Szimat Szolgálat

Vannak a nagybetűs SOROZATOK, amelyek évek óta kísérnek bennünket, újra elő- és előkerülnek, új távlatokat nyitnak az élményszerű oktatásban, még századszorra is izgulunk rajta, nagyokat nevetünk, nyelvileg és képileg is tökéletesek. Ilyen nagybetűs sorozat nálunk a BerGer Szimat Szolgálat, amelynek már nagyon vártuk a folytatását.

Mikor először kezünkbe kerül Bugac Pongrác magándetektív és csapatának története, amely a Fürdők réme címet viseli, rögtön tudtuk, hogy imádni fogjuk és nem érjük be csupán egy kötettel. A történet alapja, hogy két idősödő detektív vizsla átadja a stafétát unokaöccsének, Bugac Pongrácnak, aki attól kezdve rengeteg kalandba és nyomozásba keveredik. A rejtélyek megoldásában természetesen egy szuper csapat is segít neki.
A karakterek fantasztikusak, hiszen 9 magyar kutyafajta jelenik meg a könyvekben, akik egytől egyig fontos szerephez jutnak.

Ritter Ottó friss, képregényszerű, animációs filmek világát idéző illusztrációi tökéletes kiegészítői a történeteknek, amelyeket szívesen látnánk rajzfilm formájában is. Nyulász Péter rengeteg izgalmas fordulattal, tudásanyaggal és nyelvi humorral írta meg a regényeket, amely ugyan a 6-9 éves korosztálynak szólnak, de már nagyobb óvodások is imádták, és mi felnőttek is élvezettel olvastuk. Szerencsére egyre több az ehhez hasonló gyerekkönyv, amely szórakoztató, ismeretterjesztő, olvasásra nevelő, szövegértési képességet fejlesztő is egyben. Végig lendületes, a figyelmet magával ragadó, és letehetetlen. Még emlékszem arra, hogy az első részt egy szuszra olvastuk ki, és szerencsére a többi kötet is tudta hozni ugyanezt az izgalmat és varázst, úgyhogy rutinosan mindig akkor kezdtünk neki, amikor tudtuk, hogy van idő végigolvasni.

Amit még személy szerint nagyon szeretünk, hogy olyan budapesti helyszínek is felbukkannak, ahol mi is megfordulunk: Olimpia park, Gellért tér, Óbuda, a Magyar Nemzeti Múzeum kertje stb., de néha a történetek egészen Franciaországig, a Mikulás otthonáig vagy a Húsvét-szigetekig visznek bennünket. Nincs olyan adventi időszak, hogy Az ellopott Mikulás-szán kimaradjon az ünnepváró esti mesék közül.

Az időgladiátorok című legújabb részben Maxi és Trixi egy római romvárosra kíváncsi a Múzeumok Éjszakáján. A program fergeteges, de felbukkan egy titokzatos alak és a pumiikreknek nyoma vész! Ki lehet ez? Álruhás gyerekrabló, vagy időutazó kalandor? A Berger Szimat gépezete beindul: Pongi és Fürge egy gyanús furgon után ered. Száguldjatok velük ti is a Balatontól Budapestig, letűnt korokon át, a két eltűnt pumigyerek nyomában!

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy rajongók vagyunk! Nemcsak a gyerekek, hanem mi felnőttek is, hiszen, ha csupán pedagógiai szempontból nézem a könyveket, simán megállnák a helyüket az oktatásban kötelező olvasmányként. A gyerekek általuk biztos, hogy kedvet kapnak az olvasáshoz, megismerik a nyelvi humort. A kis jegyzetek, ragacsok –  nevezzük bárminek a könyvekben szereplő kiegészítő információkat – által pedig rengeteg tudással gazdagodhatnak. Szerencsére több példát is találtunk arra, hogy pedagógusok feldolgozták a könyveket az iskolákban, melyet meg is osztanak a BerGer Szimat csoportban, illetve elérhetők a kiadónál kreatív foglalkoztatók, feladatgyűjtemények, segédletek, színezők, amelyeket otthon is bátran használhattok. Innen tudjátok letölteni (pedagógusoknak pont alatt találjátok)!

JÁTÉK

A szerencse ezúttal Zoltán-Köchl Zsófiának kedvezett, aki megnyerte a dedikált kötetet. Gratulálunk! Köszönjük, hogy ennyien velünk játszottatok!

Játsszatok velünk, és nyerjétek meg a sorozat legújabb, dedikált kötetét! Nincs más dolgotok, mint a következő kérdésre válaszolni:

Kik alapították a BerGer Szimat detektív ügynökséget? Segítséget itt találtok: www.bergerszimat.hu, a Kutyatárban!

A válaszokat a jatek@minimatine.hu-ra várjuk, december 23-a, vasárnap éjfélig, utána sorsolunk!

Hamarosan érkezünk a legjobb téli szünetes programokkal és újabb könyvekkel a karácsonyfa alá. Addig ajánljuk a legjobb adventi vásárokat Budapesten és környékén, jégpályákat, fényvillamost és 12 szuper új társasjátékot!