Bemutatkozott Ricardo, a dolmányos hangyász – a Mikulás is meglátogatta!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már látható a Budapesti Állatkert legújabb lakója, Ricardo, a dolmányos hangyász. Ezt a Dél-Amerikában őshonos állatfajt csak kevés állatkertben mutatják be, Budapesten utoljára több mint nyolcvan éve láthatott dolmányos hangyászt a közönség.

Ricardo mellé a közeljövőben egy nőstény is érkezik, és a tervek szerint a faj szaporításával is megpróbálkoznak. Az állat számára a Pálmaház egyik oldalszárnyában alakítottak ki férőhelyet: ezt az állatkerti Mikulás adta át ünnepélyesen a nagyközönségnek.

A dolmányos hangyász, más néven tamandua (Tamandua tetradactyla) azok közé a fajok közé tartozik, melyek bájos megjelenésük ellenére alig ismertek a széles nyilvánosság körében. Állatkertekben is ritkán láthatóak. Magyarországon eddig két alkalommal mutattak be dolmányos hangyászt rövid ideig: Budapesten legutoljára az 1930-as években, tehát több mint nyolcvan esztendővel ezelőtt.
A dolmányos hangyász a fán lakó életmódhoz alkalmazkodott. Más hangyászokhoz hasonlóan neki is megnyúlt arcorra, apró szája, hosszú, kiölthető, féregszerű nyelve van, ám teste kapaszkodó farokban végződik, melynek segítségével ügyesen mozog a fák ágai között. Rokonánál, a közismertebb sörényes hangyásznál (ez a faj a Budapesti Állatkertben már régebb óta látható) jóval kisebb termetű, súlya nagyjából 4-6 kg. Szőrzetének alapszíne szőkés, világosbarna, illetve cser színű, eltekintve a jellegzetes, fekete vagy sötétbarna színű „dolmánytól” vagy „mellénytől”, amelyről a faj a nevét is kapta. Másik neve, a tamandua Brazíliából, a tupí-guarani nyelveket beszélő őslakók szókészletéből ered, és portugál közvetítéssel került először az állat tudományos nevébe, majd nemzetközi műveltségszóként számos más nyelvbe, így a magyarba is.

Tápláléka a természetben hangyákból és termeszekből áll, persze főként olyan fajokból, amelyek szintén a fákon élnek. Időnként méheket, sőt mézet is szokott fogyasztani. Bár természetvédelmi szempontból nincs különösebben nagy veszélyben, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) keretein belül egész Európára kiterjedő törzskönyvet vezetnek a dolmányos hangyászokról. A most bemutatkozott dolmányos hangyász, név szerint Ricardo egy fiatal, alig másfél éves hím állat, aki egy franciaországi állatkertből, Beauval-ból érkezett. Új otthonát jelenleg a karmosmajmok közé tartozó, szintén Dél-Amerikában őshonos császárbajszú tamarinokkal osztja meg. A tervek szerint azonban hamarosan egy nőstény tamanduát is kap maga mellé, mert az Állatkert szeretne megpróbálkozni a faj szaporításával is.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Fotó: Hanga Leticia