Bástya park – játszótér, gyilokjáró, közösségi tér, galéria

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2022 tavaszán adták át a belváros szívében, a Kálvin tér közelében a megújult Bástya parkot, ahol játszótér, izgalmas terek, piknikezési lehetőség, középkori városfal és galéria is van. Igazi kis oázis az V. kerületben minden korosztálynak.

Különleges helyszín a részben fedett játszótér, ahol találtok csúszdát, forgót, hálós mászókát, kis konyhát és néhány falra szerelt ügyességi játékot. Nagy melegben vagy akár esőben is remek hely. A felső részen pedig gumiborítású sportpályát hoztak létre a nagyoknak.

Mellette van egy kis homokozó kisebbeknek való játékokkal és a homokba rejtett műanyag fosszíliákkal.

A park másik oldalán kellemes közösségi tereket találtok, füves részeket, különleges formájú padokat, lépcsőzetes teraszokat.

A pihenőpark egyben régészeti park is, hiszen a régi városfalat láthatóvá tették. Egy mini kilátót is építettek, amelyről a Duna felé, a Gellért-hegy irányába is elláthatunk. A Bástya park UNESCO világörökségi terület, kiemelt régészeti helyszín, ahol már részben megtörténtek a feltárások. Rengeteg leletanyag került elő, csontok, ágyúgolyók, cserépedények. A falat és a gyilokjárót még Mátyás király uralkodása idején emelték, és csaknem 50 méter hosszan maradt fent, amelyet teljes egészében megnézhetünk a lenti és a fenti sétányon is.

A park létesítésekor különösen figyeltek a fenntarthatóságra és környezetvédelemre. A park egy esőkert, az esővizet összegyűjtik és részben ezzel, részben pedig saját kútból nyert vízzel locsolják a növényeket. Jelentősen megnövelték a zöld területet. Rengeteg futó- és kúszónövényt, illetve 20-30 éves előnevelt fákat is ültettek, amelyek majd kellemes árnyékot adnak, illetve a zöldfalak is biztosítják a kellemes hőmérsékletet. Nagy melegben működik majd a csobogó és a párakapu is.

A park előtti terület, maga a Bástya utca is megújult: fákkal, padokkal, kerékpártárolóval.
A park alatti térben alakították ki a Városfal Történeti Galériát, ahol kiállításokat is rendeznek majd, illetve a mosdót és a pelenkázót is itt találjátok. Akadálymentesített, lifttel is megközelíthető.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

A park ingyenesen látogatható.
Hétköznap délelőtt a játszóteret csak kerületi óvodák látogathatják.
A helyszín a Kálvin tér és a Fővám tér irányából is könnyen megközelíthető. A parkolás a környéken nehézkes, válasszátok inkább a tömegközlekedést. Nagyon sok étterem, fagyizó is van a közelben.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!

Fotók: Minimatiné