Városi kalandok kisgyerekekkel – Bartos Erika mesés útikönyvei

Bartos Erika: Brúnó Budapesten

Akár Budapesten éltek, akár néhány napra a fővárosba látogattok, érdemes kézbe venni Bartos Erika Brúnó Budapesten sorozatát. Rengeteg pesti és budai, ismert és kevésbé ismert nevezetességet fedezhetünk fel egy család történetein keresztül. Így biztos, hogy nem lesz unalmas a városnézés kisebbeknek sem, és utána jó lesz visszaemlékezni a könyv újraolvasásával az együtt töltött napokra. Szponzorált tartalom.

A Móra Kiadónál megjelent, hat kötetre tervezett sorozatból eddig 4 részt vehettek kézbe, amely tematikusan mutatja be Budapest legjobb helyeit: épületeket, tereket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat, de természetesen a legjobb játszóterek vagy cukrászdák sem maradhatnak ki.

Bartos Erika: Brúnó Budapesten - Buda tornyai

A sorozat első kötetében (Buda tornyai) Buda történelmi részeit, a Várnegyedet, a Gellérthegyet és Óbudát ismerhetjük meg részletesebben, de természetesen olyan általunk is kedvelt, gyerekekkel kihagyhatatlan helyszínek is megjelennek, mint a Gellért-hegyi csúszdapark, a Mátyás király játszótér, a Cerka-firka játszótér, a Zöld Péter játszótér, a Bikás park, az Anna-réti játszótér vagy a budai oldal remek gyerekbarát múzeumai (Aquincumi Múzeum, Öntödei gyűjtemény, Óbudai Textilmúzeum).

Bartos Erika: Brúnó Budapesten - Buda hegyei

A második kötetből (Buda hegyei) többek között a János-hegyet és környékét, a Hármashatár-hegyet és a Szemlő-hegyi-barlangot ismerhetitek meg alaposabban, de a gyerekek kedvenc járművei: a fogaskerekű, a libegő és a gyermekvasút is szerepel a kötetben, illetve a mi nagy kedvenceink, a Guckler Károly-kilátó és tanösvény, a Csergezán kilátó, az Apáthy szikla, az Árpád kilátó (itt írtunk róluk bővebben), a Tündérszikla, a Kaán Károly kilátó, az Eleven Park és még sorolhatnánk.

Bartos Erika: Brúnó Budapesten - Pest szíve

A harmadik kötetben tovább folytatódik a történet. A mesehősök utaznak majd trolin, buszon, villamoson, és felülnek az óriáskerékre is. Megismerkednek többek között a Parlamenttel, a Szent István Bazilikával, az Operaházzal, a Kis körút és nagy körút nevezetességeivel is, hiszen témája Pest szíve, vagyis a belváros.

Bartos Erika: Brúnó Budapesten - Pest fényei

A Pest fényei című, 4. kötet többek között a Hősök tere, a Füvészkert, a Keleti pályaudvar, az Állatkert és a Vasúttörténeti Park környékére kalauzolja el az olvasót, de szerepel benne a a Naplás tó bicikliútja, a Természettudományi Múzeum vagy a Művészetek Palotája, ahol mi is már sokszor megfordultunk. A 2020 első felében megjelenő 5. kötet témája pedig a Duna lesz.

A kötetek rengeteg kultúrtörténeti és egyéb érdekesség is tartalmaznak, a rajzok pontos képet adnak az épületekről, hiszen Bartos Erika végzettsége szerint építészmérnök. (Felnőtteknek szóló könyveket is készített Budapestről Budapest titkai, Budapest rajzban címmel.) Minden kötet végén a mesékben szereplő helyszíneket fényképen is megtaláljuk, és mindegyikhez foglalkoztató füzet is tartozik.

Bartos Erika: Hoppla meséi

Nem kapcsolódik közvetlenül a sorozathoz, mégis ide kívánkozik számomra a Hoppla meséi kötet, amely ugyanezzel a precizitással mutatja be Pécs városát és környéket, ugyan állatszereplőkkel, de minden kisgyerekes családnak, aki Pécsre utazik vagy a városban él, érdemes kézbe venni ezt a mesés városnéző könyvet.

Ezeket az „útikönyveket” is átjárja Bartos Erika meséire jellemző kedvesség, szerethető karakterek, hétköznapi történetek, a biztonság és az „ismerősség” érzése, amelyre olyan nagy szüksége van ennek a korosztálynak.

JÁTÉK

Köszönjük, hogy ennyien velünk játszottatok! A szerencse ezúttal Simon Szilviának és Balogh Beátának kedvezett, akiknek írtunk emailt is! Külön köszönjük a kedves szavakat, amit a játék mellett hozzánk intéztetek. Ígérjük, hogy ősszel is rengeteg jó programmal és újdonsággal érkezünk!

Játsszatok velünk és nyerjétek meg Bartos Erika Brúnó sorozatának egy általatok választott kötetét és a hozzá tartozó foglalkoztató füzetet! A következő kérdésre várjuk a választ augusztus 25-e éjfélig a jatek@minimatine.hu-ra:

Melyik kiadónál jelentek meg a Brúnó sorozat kötetei?

Egy kis segítséget itt találtok! Augusztus 26-án sorsolunk! Játékszabályzat itt!

Tartsatok velünk, mert rengeteg jó programmal érkezünk! Heti hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!

 

 

Hozzászólás letiltva.