Barangoljunk barlangokban! – 5 barlangos kirándulás gyerekekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tapolcai tavasbarlang

Minden évben márciusban rendezik meg a Barlangok Hónapját, amikor az ország számos pontján kedvezményes belépéssel és vezetett túrákkal készülnek. Ilyenkorra szoktuk időzíteni mi is a barlangos kirándulásokat, és most ajánlunk néhány kedvencet, ahova kisebbekkel és nagyobbakkal is érdemes ellátogatni.

KICSIKKEL

A Szemlő-hegyi Barlangba akár babakocsival is ellátogathattok, a hordozó itt is praktikusabb, de csak egy lépcsősor van a vezetett túra végén, amelyet nehezebb megközelíteni. Amúgy óránként indulnak vezetett túrák, és egy kisebb kiállítást is találtok a bejáratnál, ami már óvodások számár is izgalmas lehet. Utána érdemes a barlang feletti játszóteret felkeresni vagy enni egy sütit a Daubnerben. Felnőtt belépő: 1300 Ft, kedvezményes belépő (gyerek, diák, nyugdíjas): 1000 Ft, amelyből 10% kedvezményt kaptok egész márciusban.
Továbbá vezetett túrák is lesznek március 16-án és 24-én 11 és 13 órakor, amely gyerekeknek 8 éves kortól ajánlott, akár szülő nélkül is, amelynek részvételi díjja 1400 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges! Információ: 1/325-6001 vagy szemlohegy@dinpig.hu e-mail címen.

A Tapolcai-tavasbarlang is alaposan átalakult az elmúlt években. Mi tavaly ősszel jártunk itt utoljára, és igazán interaktív és gyerekbarát lett a kiállítás, ahol 10 teremben mutatják be a karsztvidékek világát. A végén pedig nem maradhat el az izgalmas csónakázás sem. 17 óráig tartanak nyitva, viszont az utolsó csoport 16 órakor indul. Egész hónapban a felnőtt jegy helyett kedvezményes jegyet válthattok. Felnőtt és kedvezményezett jegy: 1.800 Ft, gyermek jegy (3-14 éves): 1.500 Ft, családi jegy (szülők és a gyermekek 14 éves korig): 5.500 Ft

A balatonfüredi Lóczy-barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogatható. Ha nem találjátok ott a vezetőt, érdemes várakozni. Március 20. és 26. között 40% kedvezmény jár a felnőtt belépőből, gyerekeknek ingyenes!

Csodabogyós-barlang

NAGYOBBAKKAL

A nagyobbakkal már hosszabb vezetett túrákat is bevállalhattok, de mindenképp tartsátok be a korosztályi ajánlásokat, illetve könnyebb terepen kezdjetek.

A Pál-völgyi-barlangba kombinált jegy is váltható a Szemlő-hegyivel közösen, viszont csak 5 éves kortól, illetve 115 cm-es magassággal lehet részt venni a túrán. Itt szintén 10% kedvezményt adnak a belépő árából.

A balatonedericsi Csodabogyós-barlangba a minimum korhatár 10 év. Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására. Előzetes jelentkezés szükséges! A barlang bejáratát csak kb. 40 perces sétával lehet megközelíteni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park csodaszép erdejében.  fejlámpát, overált, sisakot biztosítanak. Alap túra ára: felnőtt: 5.000 Ft/fő, Gyermek: 3.000 Ft/fő

Itt találtok bővebb infókat az egyes túrák nehézségéről, felszerelésről, időpontokról. További szuper programokat találtok a különböző nemzeti parkok saját oldalain és a Magyar Nemzeti Parkok oldalán is. Az öltözködésnél vegyétek figyelembe, hogy 10-12 fok körüli a hőmérséklet a barlangokban, illetve lehetnek csúszósabb szakaszok.

Nézzétek meg kedvenc tavaszi kirándulások márciusi összeállításunkat is, és válogassatok a hétvégi programajánlóból.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.