Elkezdődött a Barlangok hónapja! – ELMARAD!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Barlangok hónapja - Mátyás-hegyi barlang

A kampányban résztvevő barlangi bemutató helyszínek több tízezer látogatót vonzanak ebben a hónapban, ezért az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedés kockázatának csökkentése érdekében, a meghirdetett programokat és a látogatás lehetőségét a nemzeti park igazgatóságok átmenetileg felfüggesztik, a tervezett programokat egy későbbi időszakra halasztják. Az intézkedés országszerte 40 db idegenforgalmi hasznosítású barlangot érint.

Íme néhány lehetőség:

Az Aggteleki Nemzeti Park – Természeti Világörökségként nyilvántartott – Baradla-barlangja akár 35%, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Mátyás-helyi kalandtúrája csaknem 50% kedvezménnyel várja az élményeket keresőket. A Pál-völgyi és a Szemlőhegyi-barlang belépőjegyeinek megváltásával máskor térítés ellenében látogatható programok válnak ingyenessé (pl.: 3D vetítés, Denevérles).
Márciusban a Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú Budai Vár-barlangrendszer látogatók elől eddig elzárt részeit is kedvezményesen mutatjuk be az érdeklődőknek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban ráadás programok sora vár mindenkire a népszerű Tapolcai Tavas-barlangban, valamint kedvezmények a Szentgáli-kőlikban és a Csodabogyós-barlangban. A Duna-Dráva Nemzeti Parkban az Abaligeti-barlang nyújt majd új élményeket kifejezetten erre az alkalomra összeállított különleges programokkal, hétköznap garantált 50% kedvezménnyel. A Bükki Nemzeti Park pedig családbarát programokkal, korábban be nem mutatott barlangszakaszokkal vár! A teljes programot és kedvezményeket itt éritek el!

SZEMLŐ-HEGYI BARLANG

Mi március 1-jén a Szemlő-hegyi barlangban jártunk, mivel eleredt az eső, amikor kirándulni indultunk, és ide 5 év alatti gyerek is bemehetnek (a Pál-völgyi barlangba csak 5 éves kortól lehet bemenni a sok lépcső, létrák miatt). Minden óra egészkor indulnak vezetett túrák a bejárattól. Előtte vagy utána meg tudjátok nézni a barlangászatról szóló mini kiállítást, ahol lehet tanulni csomózási technikákat, végig lehet kúszni egy mini barlangon, illetve a barlangászok alapvető felszerelését is megismerhetitek. Betekintést nyerhettek a barlang járataiba, megoldhattok egy barlangról szóló kvízt, illetve lehet denevéreket is színezni az egyik sarokban vagy barlangásznak öltözve fotót készíteni. A Mesebarlangban meghallgathatjátok Folyondár és Boróka történetét. A barlang felett található (a bejárattól balra vezet fel egy lépcső) Kőpark tanösvény a több millió éves kőzetek világába kalauzol el benneteket. Közben pazar kilátás nyílik a városra, meg lehet nézni az elhunyt barlangászok síremlékeit a domb tetején. Több asztalt és padot is találtok, ahol piknikezni lehet, illetve egy nagyobb csőcsúszdát és egy kisebb mászókás csúszdát.

Hasznos tudnivalók

Csak néhány parkolóhely van a barlang előtt, ami általában tele van, de a környéken bőven találtok lehetőséget.
Ha 5 év felettiek a gyerekek, érdemes kombinált jegyet venni a Pál-völgyi barlangba, amelyet 1 éven belül lehet felhasználni. A kedvezményes családi belépő 1600 Ft/fő. Lehet tartani szülinapot, illetve terápiás helyszínként is működik a barlang allergiások és asztmások számára. A barlangban egész évben 12°C fok a hőmérséklet, nyáron ezért érdemes kissé melegebben felöltözni. A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető. Kényelmes túracipő viselése ajánlott. Babakocsival is bejárható, kivéve az utolsó hosszú lépcsősor. Kedd kivételével minden nap látogatható. Az első túra 10 órakor, az utolsó 16 órakort indul.