Bálna megnyitó – nov. 7-9.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Helyszín: Bp., IX. ker., Fővám tér 11-12.

Végre annyi viszontagságos év meg kavarás után megnyitották a Bálnát a Fővám térnél.
Elég kellemes volt a programfelhozatal, és jó, hogy gondoltak a gyerekekre is. Egy igazi húzónevet hívtak meg, az Alma zenekart, aki már egy kicsit a könyökünkön jön ki, mert mindenhol ott vannak, de mit tegyünk, ha nagy a rajongótábor. Nem is a szombat délelőttöt, hanem inkább a vasárnap délutáni Góbé zenekart választottuk (bár a vasárnap délelőtti Szalóki Ági is csábító volt), aki havonta egyszer a müpás Cifra Palotán is fellép és nagy kedvencünk.
Egy óriási játszószőnyeget terítettek le a földszintre, meg 2 vasúti terepasztalt, ezért a harmadik emeleten lévő koncertből nem sokat láttunk. Az elhelyezés egy kicsit szerencsétlen volt, mert pont a bejáratba tették ezt a részt, ezért az állandóan nyitódó ajtó miatt kicsit huzatos volt. Pedig van elég hely a Bálnában máshol is, de mindenképp köszönet, hogy legalább gondoltak a kisebbekre is. Sajnos ez a rész csak ideiglenes, még nem tudják, hogy lesz-e hasonló az épületben. Remélem, hogy a csak szintén a megnyitó idejére kiállított Budapest makett  is helyet kap majd valahol. Volt még a három nap alatt táncház és kézműves foglalkozás, jazz és komolyzene, kiállítás a Budapest Galériában, divatbemutató, tánc. Igazi összművészeti bulit sikerült összehozni.

Óriási terek, fény, a kilátás csodás, akárhonnan is nézünk ki a Duna felé. Még egy csomó rész tátong az ürességtől. Nem tudjuk, hogy ott majd üzletek, kávézó vagy valami kulturális színtér lesz-e a jövőben. „Találkozóhely és élménypont” – így írnak róla a bemutatkozásban. Reméljük, hogy tényleg így is lesz, mert ami nagy hibája, hogy kellemes ücsörgős helyek nincsenek. Néhány műanyag kocka szék van, amit ugyan nem próbáltunk ki, de nem tűnt túl kényelmesnek. Szeretnénk nagy kényelmes kanapékat, ahonnan bámulhatjuk a Dunát, ahol lehet tanulni, dolgozni, beszélgetni. És még egy praktikus infó. Pelenkázót a harmadik emeleten találtok. Nem túl barátságos, de legalább van.

Nagyon remélem, hogy a hely nem csak kávézók/éttermek/kocsmák és üzletek gyűjtője lesz, tehát egy pláza, ami nagyon jó helyen van, hanem valami kulturális élet is lesz arrafelé, na meg persze sok jó gyerekprogram.

Képek forrása: balnabudapest.hu