Bailavidrum meseösvény hegyen-völgyön át!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Bailavidrum csapata évek óta szervez meseösvényeket Budapesthez közeli vagy fővárosi kirándulóhelyekre. A program nemcsak azért tökéletes, mert az élő mesék által nagyon sok mindent megtanulnak és átélhetnek a gyerekek, hanem azért is, mert közben a természetben tehetik mindezt. A meseösvények alkalmával különböző magyar népmesék elevenednek meg az erdőben vagy akár a Duna partján. A mesecsapat járt már Kismaroson, Nagymaroson, Solymáron, legutóbb pedig a Nagy-Hárs-hegyre várták a családokat. Mindenképp próbáljátok ki!

Nyár elején egyik kedvenc kirándulós helyszínünkre, a solymári Paprikás-patakhoz látogattunk el, ahol több állomáson a Zöld Péter című mese különböző jelenetei elevenedtek meg, miközben a patakban mászkálva eljutottunk egészen a Solymári várig.

Itt léptük át Meseország kapuját.

Erdőn-mezőn, hegyen és völgyön át követtük a kék szalagot, amely elvezetett bennünket a következő állomásig.

Útközben elszaladtunk a rosszakaró mostoha elől, de találkoztunk segítségre szoruló mesehősökkel is.

A gyerekek nagyon élvezték, hogy az egyes állomások között patakokban, dombokon és farönkökön át vezetett az út. Hol szandálban, hol gumicsizmában vágtunk neki a következő állomásnak.

A Rózsika-forrásból sajnos inni nem lehet, de a szomjas rózsát meglocsoltuk vele.

Még az öreg királlyal is találkoztunk útközben, aki próbatétel elé állított bennünket. Ha el tudunk bújni a lánya elől, akkor miénk a királylány keze és a fele királysága is.

Az aranyhal, akinek a mese elején segítettünk, hiába vitt le minket a tenger fenekére, a királylány mégis észrevett bennünket.

A madár hiába tett be a szárnya alá és vitt fel a Nap mögé, a királylány ott is észrevett.

A rózsafa viszont olyan jól elrejtett a szeme elől, hogy láthatatlanok maradtunk.

A próbatételek végén eljutottunk egészen a Solymári várig.

Nagyon meleg nap volt és alaposan elfáradtunk, de még jutott erő arra, hogy megünnepeljük a lakodalmat és felmásszunk a vár tornyába.

HASZNOS TUDNIVALÓK

A programra mindig előzetes bejeletkezés szükséges a Bailavidrum hírlevelén keresztül (minél előbb, mert a helyek hamar betelnek).
Érdemes étellel és itallal készülni, mivel egy program kb. 3 óra hosszúságú és általában 2-4 km hosszú az útvonal.
Mivel a családok, csapatok külön időpontokban indulnak, hogy ne zavarjuk egymást, mindig érdemes megvárni, hogy az előző csoport végezzen, illetve a mese végén mintegy feloldásként „visszavarázsolni” a gyerekeket mesehősökből önmagukká.
A programot 5 éves kor alatt nem ajánlják, mivel fiatalabb korban még a gyerekek nehezen tudják megkülönböztetni a mesét és a valóságot, illetve lehet, hogy hosszú lenne nekik a meseösvény.
A programra a belépődíj 5 és 11 év közötti gyerekeknek 1500 Ft, mindenki másnak 1000 FT (kivéve karon ülők, nekik ingyenes).

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Bailavidrum/

Fotók: Minimatiné