Bábszínházi Világnap – március 21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

17jpg_5481c30984b04

Tavaly ilyenkor bejártuk a várost keresztbe-kasul, játszottunk a Jókai téren bábautomatával, láttuk ugyanitt a HUPS! Crew performanszát és az Andrássy úton marionettezett Sarkadi Bence. Most ismét találkozhattok velük az utcán, piacokon, fürdőkben, járműveken. 2003 óta szerte a világon, tavaly óta hazánkban is megrendezik a Bábszínházi Világnapot, a bábosok határtalan ünnepét. Összegyűjtöttük nektek a legjobb programokat, ráadásul a legtöbb ingyenes is. Most szombaton járjatok nyitott szemmel! 🙂

BUDAPEST

budapest_babszinhaz

10 és 16 óra között a Budapest Bábszínház előcsarnokában bábkészítéssel, diavetítéssel, papírszínházzal, tárlatvezetéssel és könyvvásárral várnak benneteket. Ingyenes!

Síkbábos flashmob lesz 10 órától Corvin áruház Libri könyvesboltjában. Ingyenes!

Hajnali csillag peremén

10 és 16 óra között bárhol felbukkanhat a Macibicikli. Bercsényi Péter, Kovács Judit, Spiegl Anna és néhány, a Hajnali csillag peremén élő maci BuBira pattan, járja a várost, és ahol megállnak, verselnek egyet. Ingyenes!

mikropodium_STOP

10 és 11 óra között a Kossuth téren varázslat egyetlen asztalon, egyetlen bőröndből a Mikropódium Családi Bábszínházzal. Ingyenes!

hagymácska

10 órakor a Nagyvásárcsarnokban (Fővám tér), 11 órakor a Fény utcai piacon a Hagymácska című előadásból nézhettek meg egy részletet. Ingyenes!

madarhaz_DSC00517

11 órától a StúdióK-ban a Madárház című előadással várnak benneteket. Jegyár: 1500 Ft.

Az Öregek és a Zsinórbalerina tánca_Opera

14:30-tól és 15:30-tól az Operában különleges, klasszikus zenére készült bábetűdöket nézhettek meg. Ingyenes!

sarkadi_bence

Sarkadi Bence délelőtt és kora délután az Állatkert előtt mutatja be a világjáró marionetteket. Ingyenes!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész hallgatóinak előadásával találkozhattok 15 órakor a Hunyadi téren, 15:30-kor a Liszt Ferenc téren, 16 órától az Opera előtt, 16:45-től az Akvárium Klub előtt és 17:30-tól az Uránia mozi előtt. Ingyenes!

kippkoppp

Bábhol, bábmikor, bábmivel, bábkinek, bábhogyan, bábmit. A Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház 5 művésze pár órára elszabadul… A századfordulót idéző hangulatban, hétköznapi tárgyakkal, a meseirodalom, a színház-és filmművészet gyöngyszemeiből játszanak el villanásokat a közönség és a véletlen segítségével. 14 órától XIII. kerület Hollán Ernő utca elején, a Jászai Mari tér felől; 15 órától V. kerület Szent István tér, a Bazilika előtt, valamint 16 órától VI. kerület Liszt Ferenc tér, az Ady-szobornál találkozhattok velük. Ingyenes!

16 órától a VIII.kerületi Guttenberg téren a Spiritusz Egyesület programjaival várnak benneteket. 16 órától Ister, a Tavaszkirálynő köszöntése – Trambulin Színházzal, 16:30-tól Tavaszkarnevál a Bögrefóniával! – Z-Drums percussion block, 17:15-től A Vasas Művészegyüttes Alapítvány programját láthatjátok. Ingyenes!

18 órától a Török Kulturális Intézetben (Andrássy út 62.) egy Gül babáról szóló zenés mesét nézhettek meg. Ingyenes!

DEBRECEN

babszinhazi_vilagnap__2015_marcius_21-vojtina

Debrecenben szinte egész héten a bábszínház játssza a főszerepet a DESZKA Fesztivál egyik fókuszprogramja, a Gördeszka keretében. Idén is sokszínű előadásokkal varázsolják el a debreceni gyerekeket. Szombaton az előadások és beszélgetések mellett a Vojtina Bábszínház utcai programokat is tervez a színház előtt. Részletek itt. Ingyenes!

GYŐR

vaskakas - tutu

A Vaskakas Bábszínházban előadásokkal és az új játszótér avató ünnepségével várnak benneteket. Az előadásokról itt olvashattok bővebben.

KAPOSVÁR

pulcinella-kerteszkedik

Használaton kívüli boltok nyílnak meg ezen a napon Kaposvár sétálóutcájában a Báb Szín Tér szervezésében. A kirakatanimációk mellett játszóházzal, palacsintasütő kiállítással, dudaszóval és improvizációkkal várják a kicsiket és a nagyokat. Részletes program itt. Ingyenes!

KECSKEMÉT

beka_6jpg_52e11b7772c1d

A Ciróka Bábszínház szervezésében a Vásári Piaccsarnokban, a Főtéren, a Békás szökőkútnál, a Katona József Könyvtár gyermekrészlegén, a malom Központban és a 3-as buszon is találkozhattok bábos produkciókkal. Itt találjátok a részletes programot. Ingyenes!

SZEGED
A Kövér Béla Bábszínház bemutatja legújabb, Göcögő című előadását, de találkozhattok majd bábosokkal a Mars téri piacon, az Árkádban és a Móra Ferenc Múzeum Fekete Házában is. A kinti helyszínek programjai ingyenesek!

PÉCS

pecs_babszinhazi_fesztivaljpeg

A Bóbita Bábszínház szervezésében 11 órától a Széchenyi téren Boka Gábor segítségével nagy magyar és európai mesemondók történetei elevenednek meg. Részletek itt. Ingyenes!
16 órától pedig a János vitézt nézhetitek meg a Bóbitában. Jegyár: 900 Ft.

ZALAEGERSZEG
Griff Bábszínház a Dísz térre várja a kicsiket és a nagyokat. 10 órától a Borsószem királykisasszonyt, 11 órától Az égigérő fa című előadásokat nézhetitek meg. 10 és 12 között a téren bábkészítés és interaktív játékok is lesznek. Ingyenes!

A Bábszínházi Világnap teljes programját itt olvashatjátok.

Határon túli programokat innen érhetitek el.

Közösségi oldalukhoz itt csatlakozhattok.