Bábszínházi Világnap – A magyar bábosok határtalan ünnepe – márc. 21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

TO BEE OR NOT TO BEE – bábjáték szöveg- és korhatár nélkül

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a Bábszínház Világnapja is. A Budapest Bábszínház kezdeményezésére 2014-ben a magyar nyelvű bábosok első alkalommal, hagyományteremtő módon, a határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be.

Több mint húsz településen mintegy negyven résztvevő bábszínház, független társulat, oktatási intézmény, csoport, szakmai szervezet ünnepli ezt a jeles napot. Lesznek programok városi főtereken és könyvesboltokban, piacokon és tömegközlekedési eszközökön is, és néhány folytatódik még március 22-én is. A rendezvénnyel kezdetét veszi a Budapesti Tavaszi Fesztivál is.

budapest_babszinhaz

A főváros több pontján lehet majd találkozni a Budapest Bábszínház művészeivel. Több gyógyfürdőben láthattok majd vízi etűdöket, bábturisták érkeznek a MÁV-val, bábok bukkanhatnak fel a BKV tömegközlekedési eszközein, könyvesboltokban, klasszikus muzsikára elevenednek meg az Operában, a Budapest Bábszínház előcsarnokában pedig délután és este várnak benneteket kézműves programokkal. A bátrak egy bábos rapid randin is részt vehetnek.

hups_02

A Mikropódium ezúttal a Vörösmarty téren nyílik meg, ebédidőben pedig érdemes lesz a Jókai tér környékén lenni, ahol a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előtt a HUPS Crew ad bábkoncertet. A báb is ember! címmel lesz térperformansz a Gutenberg téren, a Trambulin Színház vezetésével. Az eseménysorozatból nem marad ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész és bábrendező szakos osztálya, az Írók Boltja kirakatában lesz ESZME, a Stúdió K színészei a Weöres-évhez kapcsolódva báb-operát mutatnak be, de a Bethlen Téri Színházat és a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumot se hagyjátok ki a nap folyamán.

img_9584

sarkadi_bence_04

Programválogatásunk az ingyenes budapesti kínálatból:

MÁRCIUS 21. (péntek)

 • Délelőtt: Vitéz László Bábjáték automata és más meglepetések – Kolibri Színház, Jókai tér
 • 9:57-10:25 Budapest Bábszínház: Bábturisták – Ferihegy–Nyugati pályaudvar (a MÁV 2637-es számú járata)
 • 10:00-11:00 Magyar Bábjátékosok Egyesülete – Libri könyvesbolt (Corvin áruház, Blaha Lujza tér 1–2.)
 • 10:00-11:00 Budapest Bábszínház: A kiskakas gyémánt félkrajcárja – Az M1 (kisföldalatti) vonalán
 • 12:15-12:45 HUPS! Crew – Jókai tér (VI. kerület)
 • 14:00-15:30 Sarkadi Bence – Bethlen Téri Színház (VII., Bethlen Gábor tér 3.)
 • 14:00-17:00 Bábmúzeumi kalandozás – Angyalföldi József Attila Művelődési Központ
 • 14:30 Budapest Bábszínház: Az Öregek és a Zsinórbalerina tánca – Opera
 • 15:00, 16:00, 17:00, 18:00 ESZME Bábmegálló – Írók Boltja (VI., Andrássy út 45.)
 • 15:00-20:00 Bábszínházi Világnap – Budapest Bábszínház
 • 15:30 Budapest Bábszínház: Az Öregek és a Zsinórbalerina tánca – Opera
 • 16:00, 17:00, 18:00, 19:00 Tárlatvezetés a Szerelmes párok, szerelmes bábok kiállításon – Budapest Bábszínház
 • 16:00-17:30 Sarkadi Bence – Andrássy út 103.  (a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum előtt)
 • 16:00 Stúdió K – Ráday utca
 • 19:00 Rapid randi – Budapest Bábszínház (bejelentkezéssel)

harlekin_babszinhaz_eger

vaskakas

Az összes vidéki kőbábszínház részt vesz a programban. Ízelítőül néhány esemény: Békéscsabán Pocakmesével várják a 3 év alattiakat, Debrecenben villamoson és plázában, Szombathelyen vasúti váróteremben, Kecskeméten pedig a piaccsarnokban fognak bábozni. Miskolcon vetélkedőt rendeznek, Pécsen bábos flashmob lesz a Széchenyi téren, Győrben pedig Báb on Air címmel egy egész utcában mutatják be a műfaj izgalmait. A független alkotók sem maradnak ki a rendezvénysorozatból: Szegeden vásári bábjáték lesz a Dugonics téren, Kaposváron a BábSzínTérben, Hottón pedig a faluházban előadással és kézműves foglalkozással várják a kicsiket és a nagyokat.

 A Hétfejű Tündér útra kel_TEMESVÁR – A CSIKY GERGELY ÁLLAMI MAGYAR SZÍNHÁZ PROGRAMJA

A határon túli magyar bábosok is bekapcsolódtak a bábszínházi világnapi eseményekbe: Szatmárnémetiben fordított előadásra kerül sor, a temesváriak ezen a napon a szórványban játszanak, Marosvásárhelyen bemutatót tartanak és flashmobot szerveznek, Kolozsváron pedig a Váróterem Projekt színészei és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar hallgatói is különleges eseményekkel készülnek.