Az Ördöglovas kastélya – Sándor-Metternich Kastély

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Interaktív elemekkel, kívül-belül megújult a Bajnán található Sándor-Metternich Kastély, vagyis az Ördöglovas kastélya, amely 2021 decemberében nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében felújított kastély átváltozása rendkívüli, hiszen szinte a romjaiból kellett újjávarázsolni.

A Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített, mára kívül-belül megújult hófehér bajnai kastély egykor az Ördöglovas, vagyis gróf Sándor Móric és családja otthonául szolgált. A lélegzetelállító lovaskalandjairól híres gróf a legenda szerint egy alkalommal saját kastélya erkélyéről is leugratott, és az épületben is gyakran lovon járt.

A csodás főépület interaktív tárlata modern szimulációs eszközök segítségével vonja be a látogatót Sándor Móric hajmeresztő lovas ugratásaiba és kalandjaiba. Több helyszínen pillanthatunk bele azokba a rövid videókba, amelyek a kastély távolabbi és közelebbi múltját, pusztulását, majd újjászületését mutatja be. Kis kihúzható fiókokban a gyerekek találnak lovasszerszámokat, ruházatot. A „lóra pattanva” egy VR szemüveggel pedig lovasugratást is kipróbálhatják. A kastélyban nincsenek „elkordonozva” a tárgyak, mindenhez közel lehet menni, több dolgot kézbe lehet venni, például egy üvegből készült kaleidoszkópot, illetve van több kirakó is.

A kastély későbbi örököse, Metternich-Sándor Paulina is apja nyomdokaiba lépett hírnévszerzés tekintetében: ő diktálta a divatot a 19. századi Párizsban, divatklubot alapított Bécsben, Richard Wagner neki ajánlotta egyik darabját, és Edgar Degas is megfestette őt. A dámák utánozták öltözködését, kifinomult stílusát. A bajnai kastély felújított termeiben beleshetünk Paulina elegáns ruhatárába és kalandos életébe is.

 

A nagytermekben látható falfestmények, amelyeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico alkotott, a műemlék épület különleges díszei. Az Etruszk terem díszítéséhez etruszk vázák mintái szolgáltak alapul, a Raffaello terem mennyezetképét Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei ihlették. Az 1970-es években úgy mentették meg a pusztulástól ezt a hatalmas mennyezetképet, hogy aprólékos munkával teljes egészében leválasztották a beázott födémről. A restaurált alkotás több mint 40 év után kerülhetett vissza eredeti helyére. Napjainkban is abban a formájában látható, ahogyan az Ördöglovas is látta.

Nagyon izgalmasak voltak azok a 70-es és 80-as években készült filmrészletek, amelyek az akkori pusztuló kastélyban játszódtak, az 1944-ben készült Ördöglovas című film részletei, illetve a rövid animációs filmek Paulina életének pikáns részleteivel.

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

Bajna elérhető az M1-es autópályáról a zsámbéki lehajtótól Zsámbékon és Szomoron keresztül, illetve Budakeszi-Páty-Zsámbék-Szomor irányból.
Jegyárak itt.
A kastélyban időnként rendezvényeket is tartanak, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális nyitva tartásról!
A fogadó épületben kialakítottak egy hangulatos kávézót sütikkel, hideg-meleg italokkal, bébiétel is kapható.
Az épületeben és a mosdó mellett találtok szekrényeket, ahova be lehet pakolni (100 Ft-tal működik).
Fb oldal: https://www.facebook.com/Bajna.Sandor.Metternich.kastely
Weboldal: https://bajnaikastely.hu/

TIPP: A kastély bejárása kb. 2-3 órát vesz igénybe, utána érdemes még a környéken kirándulni. A közelben található a Bajnai Öreg-lyuk nevű barlang, a Gerecse csodás útjai, az Aggostyáni Arborétum, a Puszatmaróti emlékhely, a Jankovich-barlang és még sorolhatnánk.

Képek: Bajnai Kastély, Minimatiné

További várakat, kastélyokat itt ajánlunk.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!