Csillagnézős, nyárbúcsúztató kirándulások és fesztiválok – íme 12 jó ötlet augusztusra

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha itt az augusztus, nem maradhatnak el a csillagnézős esték, a nyárbúcsúztató madaras kirándulások, a vízi túrák és a csodás helyszíneken zajló családias fesztiválok sem. Most mutatunk nektek 12 jó helyszínt, programot, ahol szervezett keretek között kutathatjátok a csillagok titkait, megismerkedhettek madarakkal vagy éppen vízi élőlényekkel, lesznek utcaszínházi előadások és kincskeresés is.

Pannon Csillagda – csillagnézős esték – Bakonybél

Nagy kedvencünk a Pannon Csillagda, ahol idén is megtartják a Csillagpor(tyá)-t. Csillagászok mesélnek a hullócsillagok jelenségének hátteréről, a kapcsolódó babonákról, illetve míg a szabad ég alatt tartózkodtok, közben a többi látnivalóra is sort kerítenek: megnézhetitek a Holdat, a Jupitert, Szaturnuszt és a nyári égbolt csillagképeit.
Időpont: augusztus 11-13., 20:30 (regisztráció szükséges)
Ár: 2700 Ft/fő
Részletek itt.

Madárgyűrűzés – Budapest, Naplás-tó

Idén is várnak benneteket minden reggel és este a Naplás-tónál, ahol madárgyűrűzési akció mellett sok érdekes dolgot is megtudhattok a terület madarairól, vízi élőlényeiről. A gátőrháznál található az információs központ.
Időpont: augusztus 11-22. között
Ár: ingyenes
Részletek itt.

Irány a hullócsillagos pincesor! – Ócsa

Az esti túrán a naplementében gyönyörködve sétálhattok az Ócsa melletti réteken, közben megismerve élővilágukat. Naplemente után felértek a híres Öreg-hegyi pincesorhoz, ahol tiszta idő esetén a nyár végének egyik leglátványosabb csillagászati jelenségét is élvezhetitek, a Perseidák meteorraj érkezésével, több tucat hullócsillag húz el az esti égbolton a fejetek felett. Előzetes bejelentkezés szükséges! Ócsán az augusztusi hétvégéken szirupokat és szörpöket is készíthettek a tájházban.
Időpont: augusztus 15., 19 órától
Ár: 1500-2200 Ft/fő.
Részletek és jelentkezés itt.

Nyárbúcsúztató a Kincskereső játékösvényen – Aggtelek

2016-ban szakmai zsűri döntése alapján a Kincskereső játékösvény lett Magyarország legjobb ökoturisztikai tanösvénye. Ebben az évben már csak néhány napig látogatható, ezeken a hétvégéken még 50 % kedvezmény jár az ösvényt felkeresőknek! Augusztusban minden kedden kézműves programmal is várnak benneteket a Kúriában.
Időpont: augusztus 20-23.
Ár: 250 Ft/ kincskereső felszerelés
Részletek itt.

Katica tanya – Patca

Kihagyhatatlan nyári program. Tavaly 4 napot töltöttünk itt, amelyről itt írtunk részletesen, de most is útba ejtjük a Katica tanyát. Hétvégenként tematikus programokkal készülnek (augusztus 15-16. Öko hétvége, augusztus 20-23. Királyok kora és új kenyér ünnepe, augusztus 29-30. Katica és nyárvégi iskolaváró napok); szombaton és vasárnap pedig izgalmas az esti tüzes golyó kilövés is. Emellett több, mint 100 attrakciót próbálhattok ki, kül- és beltéri játszótereket, vizezős játszóteret, mászófalat, kalandpályát, gokartot, és még sorolhatnánk, de vannak állatok, kisvonat, hordójárat is. A közelben van a Zselici Csillagpark, a Bőszénfai Szarvasfarm, a Szennai Skanzen, Kaposvár vagy az Igali fürdő is.
Időpont: egész augusztusban
Ár: létszámtól függ, itt a részletes árlista, napi belépővel a játékok 95%-a ingyen használható vagy egyszer ingyenesen kipróbálható.
Részletek itt.

Hídi-vásár, szafari túrák, Madárkórház, kisvasutazás – Hortobágy

Augusztusban több alkalommal tartanak szafari kirándulásokat a naplementében a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Érdemes előre időpontot foglalni, mert a helyek hamar betelnek. Augusztus 15-én a Hortobágyi Madárpark és a Hortobágyi Vadaspark izgalmas esti programokkal vár benneteket. Augusztus 20. és 23. között rendezik meg a kirakodó- és népművészeti vásárt a hortobágyi Kilenclyukú hídnál, de lehet még csillagnézős túrákra (augusztus 12-13.) is jelentkezni, illetve kisvasutazni.
Időpont: egész augusztusban
Ár: programonként változó
Részletek itt, az eseménynaptár egyes napjaira kattintva.

Hétrétország Fesztivál – Őrség

Hétrétország az Őrségben van – avagy Hétrétország maga az Őrség, amely erre a kilenc augusztusi napra képzeletbeli országgá lényegül. Fővárosa Őriszentpéter és mintegy 20 további kistelepülés kapcsolódik hozzá. Erdei csend, Pajtaszínház, apró templomok, újjáéledt gőzmalom, nyitott porták, műhelyek és műtermek és sok-sok csodás látnivaló.
Időpont: augusztus 15-23.
Ár: sok program ingyenes, fizetős koncertek, előadások árai itt.
Részletek itt.

Mini Magyarország és Arborétum – Szarvas

Idén is felkerestük a Szarvasi Arborétumot és a mellett található Mini Magyarországot, ahol a nyomógombok segítségével elindíthatjátok az apró vonatokat, a vízimalmot, és akár a kastély szellemét is megszólaltathatjátok. Közben bebarangolhatjátok a történelmi Magyarország tájait, sok érdekes információt is megtudhattok a híres épületekről. Ha elfáradtatok, érdemes megpihenni a Kő Boldizsár által készített mesejátszótéren. Az Arborétumból 1 órás hajójáratok is indulnak, amelyre érdemes előre bejelentkezni telefonon. Mi először a nagy meleg miatt az Arborétum hűs fái alatt sétáltunk, majd késő délután mentünk át a Mini Magyarország részhez, mert tudtuk, hogy a gyerekekkel nem könnyen szabadulunk innen, és kevés az árnyék. Érdemes enni- és innivalóval (csak egy kisebb büfé van fagyival, melegszendviccsel az Arborétum területén), naptejjel és sapkával, illetve szúnyogriasztóval készülni, mert csak egyszeri belépésre jogosítanak a jegyek.
Időpont: egész augusztusban naponta 9 és 19 óra között
Ár: részletes jegyárak, kombinált jegyek itt.
További részletek itt.

Meseút – Noszvaj

Az ország első meseterápiás tanösvénye 10 meseházzal, 7 próbatétellel, és sok-sok játékos feladattal várja egész évben a kalandkereső gyerekeket és felnőtteket! Mi nagyon jól éreztük magukat itt idén júliusban, és rengeteg jó mesével, szép élménnyel gazdagodtunk! Az út a Harmónia cukrászdából indul, ahol megkapjátok a mesedobozokat nyitó kulcsot. Kisebb gyerekekkel érdemes autóval, vagy részben autóval bejárni a helyszíneket, mert vannak egymástól igen távol eső pontok. A mesék nem kapcsolódnak egymáshoz, így tetszőleges sorrendben bejárhatjátok a helyszíneket. A közelben van Eger és a jó időben kellemes a Bogácsi fürdő (csak kinti medencék, csúszdák vannak).
Időpont: minden nap 10 és 18 óra között
Ár: 2000 Ft/család + 2000 Ft kaució, amit a végén visszakaptok
További részletek itt.

Kenyérlelke Fesztivál – Budapest

Ugyan a nagy budapesti események elmaradnak, de a Kenyérlelke Fesztivál ismét vár benneteket a MOMKultban. A találkozó és ingyenes családi nap alkalmával megrendezett erőpróbán az otthonsütők és a pékségek négy kategóriában szabadon indulhatnak. A legjobbnak találtatott alkotásokat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazza. Mind a két versenyben kategóriánként csak egyetlen jelöltet illet meg a zsűri elismerése, aki ezt az oklevelet egy évig szabadon használtatja, egészen a következő versenyig bezárólag.
Időpont: augusztus 19-20.
Ár: ingyenes
További részletek itt.

Bondoró Fesztivál – Kapolcs

Kapolcs legújabb összművészeti rendezvénye, amely az utcás előadásokra és a street art különböző műfajaira helyezi a hangsúlyt idén családias légkörben, augusztus 28-30. között kerül megrendezésre. Többek között gólyalábasokkal, marionett- és bábelőadásokkal, workshopokkal, utacszínházi műsorokkal, koncertekkel várnak benneteket, de lesz tűz show, bohóc show és felvonulások is, esténként utcamozival készülnek. Fellép többek között Sarkadi Bence marionettművész, a Tűzmadarak cirkusz csoport, lesz világító bábokat felvonultató Ledpuppets előadás, érkezik a Langaléta Garabonciások, Papito, valamint zenekarának tagjaival mesemondó előadást tart Szabó Balázs. A MeseKertben a  legkisebbek egész nap jól érezhetik magukat. A környéket meg egyszerűen imádjuk a Salföldi majortól Hegyestűn át az ingókövekig és a kőtengerekig.
Időpont: augusztus 28-30.
Ár: családi napijegy 8500 Ft, felnőtt 4000 Ft, diák 1900 Ft. 7 év alatt ingyenes.
További részletek itt.

Szamárfül Családi Fesztivál – Pécs – ELMARAD!

Idén augusztus utolsó előtti hétvégéjén a kicsiknek és nagyobbaknak szánt programoké a főszerep a pécsi Zsolnay negyedben. Lesznek kiállítások, interaktív meseszínház, közös rajzolás Agócs Írisszel és Pagony könyvsarok, öko játszóház, állatbemutató, koncertek, színház, ládavasút és még sok izgalmas program.
Időpont: augusztus 28-30.
Ár: ingyenes, kivéve a Planetárium
További részletek itt.

Érdemes megnézni Vakáció rovatunkat, ahol sok jó ötlet közül válogathattok! A legjobb hétvégi programokat pedig itt találjátok meg hétről hétre.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.