Programajánló – augusztus 20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

mestersegek_unnepe_440

Augusztus 20-án mindegyik településen találhatunk kisebb nagyobb rendezvényeket. Azokat gyűjtöttük egy csokorba, amire mi is szívesen elmennénk. Ne feledkezzetek meg róla, hogy ezen a napon a legtöbb múzeumot ingyenesen látogathatjátok, ezért ajánlunk pár kedvünkre való kiállítást is. Akik a tűzijátékot kihagynák, egy jó filmet is megnézhetnek a MOM-ban. Augusztus 20., Minimatiné körkép!

kolompos_zenekar

A budapesti állami ünnepség már 19-én, kedden kezdetét veszi. Magyar Ízek utcáján a budai felső rakparton Az Ország Tortájának, az Ország Cukormentes Tortájának és a Honvédség Tortájának ünnepélyes felvágása 10 órakor lesz. Családi programokkal és koncertekkel várnak benneteket a Clark Ádám téren, ahol fellép a Kolompos együttes (10:30), a Besh o’ drom, Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa, a Ghymes Együttes, valamint a vendégségbe érkezett külhoni fiatal magyar tehetségek. 20-án 16 óráig nyitva tart a Parlament, kenyéráldással és tűzijátékkal várnak mindenkit. A részleteket itt olvashatjátok. Ingyenes!

mestersegek_unnepe462

Huszonnyolcadik alkalommal költöznek a népművészet mesterei a Budai Várba, hogy ismét elbűvöljék a látogatókat különleges tudásukkal. Idén 5 napra nyitja ki kapuit a nyár nagy családi fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe, hiszen a 20-i tűzijátékig tartanak a programok. Belépőjegy: 2000 Ft, kedvezményes jegy (4-14 éves korig  és nyugdíjasoknak): 1000 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermek): 5200 Ft, (2 felnőtt és 3 gyermek): 6000 Ft, (2 felnőtt és 4 gyermek): 6800 Ft, 4 éves korig a belépés ingyenes!

21 órától a MOM Kulturális Központ szabadtéri színpadán a Vad Magyarország című filmet nézhetitek meg. Az egész estés természetfilm Magyarország tájairól, állatvilágáról és természethez kötődő hagyományairól szól, látványos képekkel, szépséges zenével, Kulka János narrációjával. Ugyanitt 17-től 21 óráig Szabadpolc, azaz könyvcserebere is lesz. A részleteket itt olvashatjátok. Rossz idő esetén a programot bent tartják meg. Ingyenes!

posa_bacsi_nagy_meses_konyve

A szentendrei Skanzenben igazi családi nappal várnak benneteket Pósa bácsi meséi címmel. Lesznek népi játékok, körhinta, ujjbáb készítés, öko játszó és még sok jó program. Augusztus 20-án valamennyi látogató 400 Ft értékű Vásárfiajeggyel látogathatja a Múzeumot, melynek teljes összege levásárolható a Múzeum boltjaiban.

hev

Az augusztus 20-ai ünnepen egy napig újra a G jelzésű, MVIII–as típusú motorkocsi szállítja az utasokat Gödöllőre. A néhány évvel ezelőttig a múzeumban árválkodó járművet a budapesti helyiérdekű vasúti közlekedés megindulásának 125. évfordulójára a BKV felújította, és hosszabb szünet után 2012-ben nosztalgiavonatként állította forgalomba. Erre a járatra a nosztalgiajegy mellé nosztalgia helyközi vonaljegy váltása is szükséges. A menetrendet és árakat itt találjátok.

Nikola Parov

A zenében egyesült Siófok két tradicionális fesztiválja a Siófolk, valamint a Bor és Kenyér ünnepe. A fúziós nagyrendezvény augusztus 15-től 10 napon várja Siófokra mindazokat, akik nyitottak a zenei csemegékre és a nyár csúcspontja felé közeledve még belevetnék magukat a balatoni nyár sokszínű forgatagába. Augusztus 20-án, az ünneplő közönség a Rózsakertben tekintheti meg a Balaton legnagyobb tűzijátékát, és ugyancsak az ünnepi programok között szerepel a kenyérszentelés valamint Siófok Város Borának kiválasztása. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

szazhalombatta-felvonulas-115-SZJ

Huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál három városban: Százhalombattán, Ráckevén és Tökölön. A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 19 év során. Idén 21 ország lesz jelen.A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, kultúra határtalanul vagy éppen kortalanul, hiszek több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára is be- és megmutatkozási lehetőség.

virágkocsi_13

Az elmúlt 45 évben több mint 500 virágkocsi-kompozíció, több mint 1000 külföldi és hazai művészeti csoport, több millió szál virág, több tízezer közreműködő, több száz „virágos” program színesítette a rendezvényt. Idén a Debreceni Virágkarnevál történetének újabb fejezete kezdődik el, hiszen a rendezvény megújulva tér vissza régi otthonába, a felújított Nagyerdei Stadionba, ahol látványos show-val zárul a reggeli felvonulás. 20-án 11 órakor a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon fellép az Alma együttes (belépő: 1200 Ft), majd 13 órakor Gubás Gabi gyerekműsorát hallgathatjátok meg. A további programokat és jegyárakat itt találjátok.

Ezen a napon indul a A STRAND – Nagyon Zene Fesztivál – ahogy az a nevéből is kiderül, sok szállal kötődik a Petőfi Rádióhoz. A nyitónapon, augusztus 20-án a Papa Roach lép színpadra. A további napokon a Parov Stelar Band, a Knife Party, John Newman, a Dub FX és Wilkinson lesznek a STRAND nemzetközi sztárvendégei. Augusztus 20-án egy izgalmasnak és látványosnak ígérkező koncerttel Zamárdiban ünnepli 25. születésnapját a Tankcsapda, a további napokon pedig számos hazai zenekar és előadó teszi tiszteletét. Jelen lesz többek között a Quimby, a Punnany Massif, az Irie Maffia, a Kiscsillag, a Brains. Napijegy: 7500 Ft.

hortobagy_01

Hortobágyi Hídi vásár és Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár vár benneteket augusztus 17. és 20. között a hortobágyi vásártéren, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában. A látnivalókról és árakról itt olvashattok bővebben.

Lefkosa-Folklór-Egyesület

A 19. alkalommal megrendezésre kerülő Királyi Napok nemzetközi néptáncfesztivál augusztus 20. és 24. között szabadtéri előadásokkal, zenekari bemutatókkal, utcazenével, nemzetközi folk estekkel, gasztronómiai bemutatókkal és gyermekprogramokkal várja a Székesfehérvárra látogatókat. A Városház téren megrendezett programok ingyenesek! A részletes programot itt olvashatjátok.

magyarok_kenyere

Pécs városa negyedik alkalommal szervezi meg a Magyarok Kenyere ünnepét, amelynek keretében az ország összes megyéjéből, megyei jogú városaiból, kisebb településeiről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta településeiről (Sepsiszentgyörgytől Lendváig, Pozsonytól Zentáig) összegyűjti a felajánlott búzát, Pécsre szállítja, majd egy ünnepélyes összeöntés és az őrlés fázisa után lisztet készíttet belőle. A rendezvényhez kapcsolódva augusztus 19-én és 20-án a Sétatéren a Pécsi Pékfesztivál keretében játszóházzal, kiállítással és egyéb programokkal várnak benneteket. Ingyenes!
Ha Pécsett jártok, ne hagyjátok ki a „Leonardo, a reneszánsz zseni” című kiállítást. Jegyár: 3000 Ft, diák: 1500 Ft, 6 év alatt és 70 év felett ingyenes. Sajnos augusztus 20-án is fizetős.

Néhány kiállítás a végére és mind ingyen! 🙂

Biciklivaros_No_kerekparral

A Néprajzi Múzeumban láthatjátok a Bicikliváros című tárlatot, mely a 19. század második felétől kezdve tárgyakon, szövegeken és fotókon keresztül dolgozza fel a budapesti és szabadkai kerékpározás történetét. A klubok, sportesemények bemutatása mellett nagy hangsúlyt kap a Partizán Kerékpárgyár, valamint Weiss Manfréd és a Csepel gyár története, illetve a különböző mesterek, javító- és építőműhelyek és boltok megjelenítése is. A Bicikliváros megmutatja, hogy a 20. században a kerékpár hogyan válik munkaeszközzé, sportszerré, divatos kiegészítővé, a városi identitás fontos elemévé. Emellett olyan, társadalmilag érzékeny témákat is felvet, mint a nők és a kerékpározás története. A Bicikliváros kiállításnak fontos része a kortárs városi biciklis kultúra bemutatása is, amelynek Budapesten mérföldköve volt a Critical Mass Budapest elnevezésű, 2004-ben indult kerékpáros demonstráció. Hasonló szerepet tölt be az évenként megrendezett szabadkai biciklis felvonulás, a Trimbi is.

Toulouse_Lautrec_Divan Japonais

Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) születésének 150. évfordulója alkalmából tavasszal nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeum gazdag Grafikai Gyűjteményéből mutat be válogatást. Olvassátok el Lovass Dórával készült interjúnkat, aki segít abban, mit érdemes megnézni a Szépművészetiben akár kisebb gyerekekkel is.

dada

A Magyar Nemzeti Galéria Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című kiállítása hazai tárlaton korábban még nem látott teljességben mutatja be a 20. század e két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát. A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából válogatott tárlat többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dadaizmus és a szürrealizmus nagy hatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig. Olvassátok el a Kisladik kedvcsináló bejegyzését, akik szintén gyerekekkel látogattak el a kiállításra. Mivel a Várban éppen tart a Mesterségek Ünnepe, a kiállításokat „fesztivál-karszalag” nélkül a Dísz tér felől, az „A” épület bejáratához vezető kordonok mentén közelíthetitek meg.

hantai_simon_meun_1968_1472x1600

A Ludwig Múzeum − Kortárs Művészeti Múzeum elsőként rendez Magyarországon átfogó jellegű, retrospektív kiállítást Hantai Simon (1922-2008) életművéből. A nagyszabású tárlat bemutatja a magyar származású, nemzetközileg elismert alkotó művészetének fő aspektusait, korszakait, a Magyarországon készült korai munkáktól egészen az utolsó alkotásokig.

kultea

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szintén mindenki számára ingyenes a belépés augusztus 20-án.
Emellett 11 és 14 órakor Kalmár évszázadok címmel ingyenes programmal is készülnek. A kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetésen a látogatók eljutnak a reformkori zsibongó vásárok világától, az 1930-as évek nagy áruházain át, gyermekkorunk KÖZÉRTjéig.

Dennis Stock_NYC16133

A Kontaktok (Magnum Contact Sheets) a Magnum Photos nagyszabású új vándorkiállítása, amelyet a világturné előtt 2013 júniusában először a Bardi várban (Forte di Bard) mutattak be. A kiállítás a kontaktképeket veszi alapul a Magnum Photos ügynökség fotósainak képei mögött meghúzódó alkotófolyamat feltárásához, amelyek közül néhány a világ legismertebb ikonszerű fényképévé vált. Augusztus 24-éig láthatjátok a Robert Capa Központban. Nem találtunk infót arról, hogy augusztus 20-án ingyenes-e.