ArchiKids Budapest – Építsétek fel a várost április 29-én!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Világszerte rendszeresen megszervezésre kerülő ArchiKids eseményén a gyerekek megismerkedhetnek a bennük rejlő építésszel, aki alkotja, formálja és időnként újra álmodja a városi tereket. Egyéni- és csoportfeladatokkal, küldetésekkel és játékokkal keresik a válaszokat és lehetőségeket a jövő generáció szerepének jelentőségére. Az idei esemény reflektál a főváros 150 éves évfordulójára is.

Mit tanultunk a múltból? Hogyan viszonyultunk környezetünkhöz és milyen kiemelkedő építészeti alkotásokat hoztunk létre?
Kinek mekkora felelőssége van a változásokban és mit tehetünk mi, magánéletünkben? Hol jelenik meg az építész a városfejlődés folyamatában és milyen társszakmák segítik? Miért is elengedhetetlen a közösségi összetartás és hogyan óvjuk meg a minket körbevevő életteret a jövő generációinak? Hogyan tudjuk partnerként kezelni a gyerekeket a városi tér alakításában? Hogyan irányítsuk figyelmüket közvetlen környezetük megfigyelésére, tudatos értékelésére? Milyen struktúrák makett szintű megépítésével tudjuk tovább érzékenyíteni eddigi téri tapasztalataikat?

A nyitóesemény április 28-án, pénteken 16 órától lesz a Walter Rózsi-villában. Miként változott meg az elmúlt közel 100 évben a villa, mely volt 3 fős családi otthon, gyermekorvosi rendelő és óvoda, majd múzeum és kiállítótér? Ismerkedj régi és korszerű építészeti munkaeszközökkel és alkosd újra az eredeti térrendezést 1:1 léptékben! Vajon összeérnek-e a vonalak? A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

RE-USE MAKETTVERSENY ÉS KIÁLLÍTÁS
A jövő háza: Alakítsd át Budapest egy már meglévő épületét vagy helyezz egy újat a térképre! Készíts max. 30x30x30 cm-es makettet nem romlandó hulladék újrahasznosításával! Elkészült munkád hozd be névvel és a helyszín megjelölésével ellátva a KÉK-be a határidőig, a legjobbakat pedig szakmai zsűrink díjakkal jutalmazza!
Határidő: április 29. 10:00 KÉK / Díjátadó: április 29. 18:00 KÉK
Zsűri: Kern Orsolya építész, az ArchiKids_Városálmodók szakmai kurátora, Somogyi Krisztina építészkritikus, környezetpszichológus, a Golden Cubes Awards nemzetközi zsűrijének tagja, Pihla Meskanen, az Arkki International alapítótagja és igazgatója)

KÉK (Bartók Béla út 10-12.)
• 10:00-12:30 – Paper Construction: Papír konstrukciók készítése (Családi foglalkozás 6+/ Szabó Nelli-Augusztinyi Fruzsina)
• 10:00-12:30 – Kuckó a fán: Kuckó, házikó készítése kollázs technikával (0-6 éveseknek / Pikler Éva – Vizuri Művészeti Műhely)
• 10:00-12:30 – RE-USE makett készítés: Bővítsd vagy alakítsd át kedvenc budapesti épületed hulladék anyagokból (6-15 éveseknek / KÉK – Baksa Zsófia Magdolna)
• 10-18 óra – Legocity: Budapest 150 éves évfordulója alkalmából foglalkozunk a város fejlődésével (6 évtől / KÉK – Czigany Balázs, Moravcsik Borbála)
• 10-18 óra – Alternatív építőjáték: Építkezzünk asszociatív formákból (6-12 éveseknek / Varga Boglárka, Hennel Zsófi)
• 13-18 óra – PONT-FELHŐ 3D kirakóssal: Budapest a 14. századtól – add hozzá jövőbeli otthonod (6-15 éveseknek / KÉK – De Villa Ármin, Baksa Zsófia Magdolna)
• 14-18 óra – Szabd át a várost: újragondolt épületblokkok, workshop az ARKKI módszertan szerint (9-15 éveseknek / Mikó Zsuzsanna, Lipcsei Gábor, Mészáros Zsuzska és Bedecs-Varga Éva építészek, Pihla Meskanen , ARKKI International)
• 15-18 óra – BALANCE: Egyensúlyi játékok kartonból és habtapi darabokból (6-12 éveseknek / Patronlab – Karádi Zsófia és Vass Orsolya építészek)
• 10-18 óra – Filmvetítés (Családi / KÉK)

Szent Gellért tér (a metró kijárat előtt)
• 10:00-12:30 – Az én jövőbeli szigetem: Alkotó workshop. Milyen lehetett Budapest a folyószabályozás előtt? Hogyan nézhetett ki a rakpart, milyen élővilága volt a Dunának és milyen természeti környezet vette körül? Hány sziget alkotta és ezek hogyan nézhettek ki? Készítsd el saját jövőbeli szigeted! (Családi foglalkozás 0-99 év/ KACS MŰHELY – Nagy Anikó múzeumpedagógus, kulturális menedzser és Elek Ágnes textiltervező művész, rajz- és vizuális kultúra tanár)
• 15:00-18:00 – Fent, lent és ami közte van – Beszélgetnek fent(ről) és lent(ről), aztán óriás építőelemekkel törnek a magasba együtt, csapatmunkával. (9-15 év / BARTÓK VIZUÁLIS MŰHELY – Czirják Ágnes)
• 15:00-18:00 – Vissza a jövőbe – Yonával, Karikastruktúrák 1:1-es építése (9 évtől / BARTÓK VIZUÁLIS MŰHELY – Paál Zsófia építész)

Gárdonyi tér
• 10:00 – 12:30, 13:00 – 15:00 – Májusváros: Városkészítő Workshop. A Májusfa Projekt tavaszi programsorozatának nyitóeseménye.
A teret határoló homlokzatok mintájára elkészíthettek egy képzelt város főterét, amit közös májusfa díszítéssel ünnepelhettek meg.
(Családi foglalkozás 0-99 év / Gerzsenyi Judit, Virt Ágnes HÚSZNEGYVEN Egyesület, Vizi Kata Veronika Májusfa Projekt)
• 10:00-12:30 – Budapesten a jövő
Demonstrációt szerveznek Playmobil figurákkal, akik a város jövőjével kapcsolatos kívánságokat mutatják be. Válaszd ki alteregód kívánságát vagy add hozzá sajátod! (Családi foglalkozás 0-99 év / KULTÚRAKTÍV – Guba Anna művészettörténész, pedagógus)

VÁROSI SÉTÁK – Bartók Béla út vonzáskörzete
• 13:30 – 15:00 – Épületkincsek a Bartókon: Jellegzetes ornamentikai részletek keresése a Bartók Béla út épületein (Családi program / Hennel Zsófia építész / indulás: KÉK)
• 10:00 – 12:00, 15:00 – 17:00 – Hogy jött létre, hogy fejlődött és mivé lett mára Budapest? Barangolás Budán. (Családi program / Kőnig Tamás építész / indulás: Szent Gellért tér)

FINN NAGYKÖVETSÉG / Kelenhegyi út 16/A

• 10:00-12:30 – Mese utca: Vajon laknak-e tündérek, manók, királylányok, boszorkányok, és egyéb furcsa lények Budapesten? Milyen mesék rejtőzhetnek a házak falai között? Készítsük el a saját Mese utcánkat vegyes technikákkal. Részletekért az eseményben! (Családi foglalkozás 4+ / Rutkai Bori festő-dalszerző és Vermes Dániel építész)

NYITOTT STÚDIÓK
Fentieken túl 10:00-18:00 óra között a „NYITOTT STÚDIÓK” programelemként neves építész irodák engednek betekintést az ArchiKids_VárosÁlmodók keretében. Izgalmas foglalkozásokkal és programmal várják az érdeklődőket!
Részletes programok:
• 10:00 – 12:30 – RELOAD: Józsefvárosi történetek, ’68 újraírva
Helyszín: Archikon Építésziroda – 1114 Budapest, Bartók Béla út 61.
(14-18 éveseknek / Archikon Építésziroda építészei és a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vizuális kultúra tanárai)
• 10:00 – 12:30– Jössz te még az én utcámba!
Helyszín: MCXVI Építészműterem Kft. – 1114 Budapest, Himfy u. 6.
(9-12 éveseknek / MCXVI Építészműterem Kft. – Herczeg László építész, Paál Zsófia építész)
• 10:00 – 12:30 – TÉR A TÉRBEN II.:Térben lakó terecske – fonal formálta terek
Helyszín: MONOSTUDIO – 1114 Budapest, Kemenes utca 14.
(10-13 éveseknek / MONOSTUDIO – Zombor Gábor építész)
• 15:00 – 18:00 – Virtuálmodók: interaktív virtuális kiállítás (a program során VR szemüveg használatára lesz lehetőség)
Helyszín: LUMOCONCEPT – 1115 Budapest, Bartók Béla út 133-135.
(8-15 éveseknek / MINUSPLUS, MAFORM, LUMOCONCEPT – Dr. Alexa Zsolt, Szarvas Richárd, Tarr Ivett)

A programokon való részvétel idén is ingyenes, de némelyik eseményre regisztrálni kell!

Az esemény a Kortárs Építészeti Központ szervezésében, az NKA támogatásával, a Finn Nagykövetséggel együttműködésben kerül megrendezésre.

Forrás: KÉK