Bárányok, medvék, majmok, Menő Manó és egy eltűnt sárkány – az Anilogue idei gyerekprogramjai

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 27. és december 1. között a 17. Anilogue-on az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásait láthatja a a közönség a világ minden tájáról. Idén először 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenyez majd két kategóriában, illetve további színes filmeket és programokat kínálnak. A Lotte és az eltűnt sárkányok című alkotást magyar nyelven egyetlen alkalommal vetítik majd, de jön az idén 50 éves Menő Manó, Dargay Attila szabadkézi rajzaiból kiállítást szerveznek, a filmjeiből vetítéssorozatot tartanak és lesz animációs játszóház is. Íme a részletek!

November 27-én, szerdán 19 órakor a bristoli Aardman stúdió Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egészestés animációja nyitja az idei Anilogue-ot az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A földkerekség legismertebb animált bárányának ezúttal egy ufót kell elbújtatnia a nyáj tagjai között. A filmet december 1-jén, vasárnap 15 órakor is meg lehet majd nézni.

November 29-én, pénteken 9-től a 4-8 éves gyerekek számára készített versenyfilmek futnak majd a Francia Intézetben, majd 10 órától a 8-12 éves korosztályt célzó versenyfilmeket nézheti meg a közönség. November 30-án, szombaton 10:30-kor – szintén a Francia Intézetben – vetítik a Medvevilág Szicíliában című olasz filmet, mely a XX. század egyik legjelentősebb gyerekkönyvét dolgozza fel. Lorenzo Mattotti olasz rendező A vörös teknős francia producereivel és a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt. Leander, a medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy élelemhez jussanak és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával megismerkedő medvék viszont egyre több emberi szokást vesznek át, és veszélybe kerül a medvelélek. A vetítés után 12 és 13 órakor a filmez kapcsolódó animációs játszóház várja az alkotni vágyó gyerekeket.

Szombaton 11 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban – majd december 1-jén 15 órakor a Francia Intézetben – a francia Jean-François Laguionie új alkotása, a Herceg utazása pereg majd, melyben a hajótörött majomfejedelmet egy olyan tudóscsalád menti meg és veszi pártfogásába, akiket a saját majomtársadalmuk mindaddig különcként kezelt, mert régóta hittek a hercegéhez hasonló, párhuzamos civilizációk létezésében. Szintén szombaton, 13 órakor a Magvető caféban a szülőknek arra is módjuk nyílik, hogy gyerekkoruk egyik kedvencét, az idén 50 éves Menő Manót is megmutassák csemetéiknek. 15 órakor az Art+moziban a 4-8 éves gyerekek számára készített versenyfilmek futnak majd, 16.30-tól pedig a 8-12 éves korosztályt célzó versenyfilmeket nézheti meg a közönség.

A világszerte népszerű Lotte-sorozat legújabb moziváltozatát is bemutatja a hazai gyerekközönségnek az Anilogue. A Lotte és az eltűnt sárkányok magyar nyelven egyetlen alkalommal lesz látható, december 1-jén, vasárnap 11 órától az Uránia Filmszínházban, ahol a gyerekek a film rendezőjével, Janno Põldma észt rajzfilmrendezővel is találkozhatnak majd. Szintén vasárnap 15 órakor a Vuk alkotója, a tíz éve elhunyt Dargay Attila ritkán látható, korai filmjeiből lesz vetítés. Dargay Attila szabadkézi rajzaiból pedig az Uránia moziban lesz kiállítás a fesztivál egész ideje alatt, ahol óvodáskori rajzaitól követhetjük nyomon a neves magyar alkotó gazdag pályáját.

A vetítések és a programok az Urániában, a Francia Intézetben, a Magvető Caféban, a Lengyel Intézetben és az Art+Cinemában lesznek.

A részletes programot itt éritek el.