Az Állatkert 2016-os eseményei és újdonságai

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sárkányok Éjszakái – Fővárosi Állat- és Növénykert – 2016. április 8-május 22.

A budapesti Állatkert szezonnyitó sajtótájékoztatóján jártunk, ahol többek között szó esett a legújabb állatszaporulatokról, az idei évben várható programokról, köztük a húsvéti eseményekről, a soron következő Sárkányok éjszakájáról, valamint az intézmény megnyitásának 150. évfordulójához kapcsolódó jubileumi emlékévről. Március 24-én ünnepelte 20. szülinapját Chuij, az ötszörös apuka hím orangután is, akit tortával és ajándékokkal köszöntöttek.

2016-OS PROGRAMOK

Nyuszisimogató - Állatkert

Húsvétkor az Állatkertben nyuszisimogató várja a nagyközönséget, amelyet idén a Japánkert mellett, az úgynevezett Noé-arénában kerül kialakításra. (A Noé-arénában egyébként új játszótér is épül, amelyről beszámolunk majd 🙂 ) A nyuszisimogatóban a nyulak váltott műszakban teljesítenek majd szolgálatot, a gyerekek pedig felügyelet mellett simogathatják a tapsifülesek. Felhívják a nyilvánosság figyelmét, hogy alaposan meg kell fontolni a húsvéti nyulak és más állatok vásárlását és felelősséggel mérlegelni kell, hogy a leendő gazdi valóban tud-e az állatról a jó gazda gondosságával gondoskodni. Az intézmény honlapján praktikus tanácsokat helyeztek el kezdő nyúltartók számára. Felhívták a figyelmet egyúttal arra is, hogy az Állatkert 2008 óta már nem fogad be nyulakat, s ez így lesz az idei évben is.

Sárkányok Éjszakái – Állatkert

Április 8-tól május 22-ig tart majd a Sárkányok Éjszakái fesztivál, amelynek ideje alatt 45 kompozícióba rendezve több száz különleges lampionból álló egyedülálló látványvilággal várják a nagyközönséget. Ebben az időszakban az Állatkert napközben a szokásos nyitva tartási rend szerint üzemel, majd 19 és 22 óra között újra kinyit a kínai fényvarázs különféle látnivalóival. Hasonló lampionfesztiválnak az elmúlt években néhány holland és belga állatkert és botanikus kert már otthont adott.
Nyitvatartás: 2016. április 8-tól május 22-ig minden nap 19-től 22 óráig. Belépés: 21:30-ig!
Belépőjegyek: Felnőttjegy 1900 Ft, gyermekjegy (14 éves korig) 1500 Ft.

Április végén tartják meg a Föld Fesztivált, amely az idei évben április 20-tól 24-ig fog tartani. A rendezvény kiemelt témája az élővilág sokfélesége lesz, a programon az Állatkert mellett több partnerszervezet is részt vesz majd. Április 3-án a Föld Fesztiválhoz kapcsolódóan tartják meg a pedagógusok számára szervezett nyílt napot, illetve lesz ebben az időszakban egy az ázsiai vadlovakkal foglalkozó fotókiállítás is.

A nyári időszakban ismét megrendezik a Zenés állatkerti esték koncertsorozatot, amely az idei esztendőben 8 koncertből áll majd. Augusztus utolsó péntekén pedig az Állatkertek éjszakája programjaival várják az érdeklődőket. Október elején az Állatszeretet Fesztivál színesíti majd a kert kínálatát.

A főszezonban a fentiek mellett az úgynevezett Légyott programokat is érdemes felkeresni. Minden egyes napon harminc, előre meghirdetett időpontban megtartásra kerülő bemutató, látványetetés, állatfoglalkoztató esemény közül választhatnak a látogatók.

Nemrégiben átadták az új állatsimogatót is (ezt a volt pici játszótérnél találjátok, amely a makik kifutójának közelében).

A jövő év tavaszára tervezik a Holnemvolt Park részleges megnyitását is Meseparkkal és a gyerekállatkerttel.

ÚJ ÁLLATOK ÉS A SZÜLINAPOS

Lajhárkölyök – Fővárosi Állat- és Növénykert – Zoo Budapest

Az idei évben több állat is született már az Állatkertben többek között csupasz turkáló kölykök, luzoni kéregpatkány kölykök, borzas gödény fiókák, lajhár kölyök, valamint a hétvégén született, de jelenleg még nem látható ázsiai vadkutya kölykök is. A tervek szerint az indiai oroszlánok családja fog bővülni egy nőstény tenyészállattal, illetve egy állatkertekben igen ritkán látható hüllőfaj, a borneói süketgyík bemutatásának előkészítése is folyamatban van.

chuij_20_eves

Felköszöntötték a Chuij nevű hím orangutánt, aki 1996. március 24-én született, vagyis éppen ekkor ünnepelte huszadik születésnapját. 2004. december 13-án érkezett Budapestre a Hamburgi Állatkertből, s az azóta eltelt idők során összesen öt utódja született az itt élő nőstény orangutánoktól. Chuij születésnapi meglepetésként egy tortát is kapott a gondozóktól. A torta piskótalapokból épült fel, a krémet gránátalmával, zabpehellyel és mézzel elkevert joghurtos túrókrémből készítették, a torta tetejére pedig különféle gyümölcsök, ananász, banán és kiwi, almaszeletekből kanyarított húszas szám, illetve a gyertyákat jelképező sóspálcikák kerültek, amelyek tetején a lángocskákat áfonyaszemek helyettesítették. A torta mellett Chuij új játékokat, dobozokat, méterárut is kapott, amelyet élvezettel bontogatott. A tortából csak komótosan, jó másfél órával az átadás után kezdett falatozni. Megkóstolhattuk a majompogácsát is, melyből hetente közel 300 darabot készítenek a gondozók. A programon a Jane Godall Intézet is részt vett információs standdal és játékokkal.

150 ÉVES AZ ÁLLATKERT

150_eves_az_allatkert

A 2016-os esztendőben jubileumi emlékévet tart az Állatkert, hiszen ebben az évben ünnepli megnyitásának 150. évfordulóját. AZ ehhez kapcsolódó fő eseményekre augusztus elején kerül majd sor, hiszen a tulajdonképpeni születésnap augusztus 9-re esik. Nyárra elkészül az Állatkert történetét felidéző jubileumi képes album is, az intézmény honlapján és Facebook-oldalán pedig már januárban elindult az a hetente megjelenő cikkekből álló sorozat, amely a kert történetének egyes korszakait mutatja be a legújabb történeti kutatások eredményei alapján. A cikksorozat részei: Az Állatkert előfutárai, Az Állatkert születése, Amikor a kapuk először kitárultak, Az Állatkert első évei, további cikkek itt, amelyből sok érdekességet megtudhattok.


Látogassatok el a minimatine.hu-ra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni, ha nem szeretnétek lemaradni az ajánlókról, beszámolókról.

Fotók: zoobudapest.com