A legjobb adventi vásárok és ünnepváró programok Budapesten

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legjobb adventi vásárok és ünnepváró programok Budapesten 2018-ban

Íme a legjobb adventi és karácsonyi vásárok Budapesten az ismertebb, nagyobb eseményektől kezdve a kisebb, egynapos, családiasabb hangulatú helyszínekig, és természetesen jó programokat is ajánlunk, ahol együtt készülhettek az ünnepekre! Érdemes megnézni a téli szünet legjobb programjait is!

Budapesti Karácsonyi Vásár – a legnagyobb és legrégebbi karácsonyi vásár (ingyenes)

A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron egyszerre több mint 100 kézműves kínálja szebbnél szebb termékét a Vörösmarty téren. Népzene, világzene, jazz, utcazenészek, énekmondók, bábelőadások is várnak rátok hétvégén 10:00-21:00 között, december 5-től hétköznapokon 17:00-20:00 óra között a színpadokon. December 6-án 16 órakor a térre látogat a finn Mikulás, Joulupukki is. A Hüttében Budapestről hallhattok beszélgetéseket, illetve irodalmi estek is lesznek. A karácsonyi vásáron az Állatvédelem is képviselheti magát. 2018. novemberében a Vörösmarty téren 16 szervezet összefogásban osztozik a Karitatív elnevezésű Faházikón. A tömeg miatt gyerekekkel inkább a hétköznap estéket ajánljuk.
Hol: V. kerület, Vörösmarty tér
Mikor:
2018. november 9. – január 1.
Részletes program
itt.

Adventi Ünnep a Bazilikánál – csupa csillogás (ingyenes)

Európa 4. legjobb adventi vására idén is minőségi termékekkel, gasztro standokkal, naponta esténként látványos 3D fényfestéssel, korcsolyapályával vár benneteket a belváros szívében. A vásárban található adománypontnál bedobott pénzadománnyal az Ökumenikus Segélyszervezet szegénység elleni küzdelmét támogathatjátok. Az Adományponton egészen december 23-ig működik a szeretet.éhség.sütöde, így adományozóként egy önkéntesek
által készített különleges mézeskalácsszívvel is gazdagabbak lehettek. A tömeg miatt gyerekekkel inkább a hétköznap estéket ajánljuk.
Hol: V. kerület, Szent István Bazilika előtti tér
Mikor:
2018. november 23. – január 1.
Részletes program
itt.

Advent Óbudán – kisváros a nagyvárosban (ingyenes)

Idén is felölti ünnepi pompáját a Fő tér és Szentlélek tér, ahol az Advent Óbudán rendezvénysorozat karácsonyi programjai meghittséget varázsolnak a karácsonyvárás időszakába. Zenei fellépők sora, gyermekprogramok, kézműves vásár, ízletes falatokat kínáló gasztrosétány, és ingyenes korcsolyapálya (a Fő téri jégpálya a hét minden napján: 8.00–22.00 óra között, a Csobánka téri jégpálya a hét minden napján: 8.00–20.00 óra között – hétköznap délelőtt iskolás csoportok használják) vár benneteket. Mi egyik évben sem hagyjuk ki ezt a helyszínt az ünnepi készülődésből. December 2-án, vasárnap 15 órakor Bognár Szilvi, december 7-én, pénteken 17 órától a Kolompos, december 22-én, szombaton a Belvárosi Betyárok, december 23-án, a zárónapon pedig szokás szerint a Kaláka karácsonyi koncertje zárja a programsorozatot 18 órától.
Hol: Óbuda, Fő tér, Szentlélek tér
Mikor: 2018. november 30. – december 23.
Részletes program itt.

Téli Fesztivál és Karácsonyi Vásár – központi helyszínen, fűtött programsátorral (ingyenes)

Immár hatodik alkalommal a Városháza parkban rendezik meg az öt héten át tartó Advent Budapesten téli fesztivált és karácsonyi vásárt, melynek egész ideje alatt ingyenes, hangulatos programokkal, közösségi eseményekkel hívják fel a figyelmet az összetartozás fontosságára. Mi már többször jártunk fűtött sátrukban egy-egy jó bábelőadáson vagy koncerten hétvége délelőttönként, és most is sok jó programmal készülnek.
Hol: V. kerület, Városháza tér
Mikor:
2018. november 23. – december 28.
Részletes program itt.

Müpa sátor – szuper programok az ünnepvárás jegyében

Idén is remek programokkal vár benneteket a Művészetek Palotája mellett felállított sátor, ahol többek között a Recirquel Újcirkusz Társulat előadásait nézhetitek meg, de lesz még Karácsonyi Kolompos koncert (december 15-én, 11:00), Korpás Éva koncert (december 15-én 15:00), BaHorKa Társulat (december 16-án 15:00), Firkin Family (december 16-án 11:00). Jegyár: 1500 Ft, érdemes minél előbb beszerezni, mert gyorsan fogynak. Idén is vár benneteket a jégpálya.
Hol: Művészetek Palotája melletti sátor
Mikor: 2018. december 1-31.
Részletes program itt.

Advent a Várkert Bazárban – karácsonyi hangulat a Duna mellett (napközben ingyenes)

Vasárnaponként ingyenes családi és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások, koncertek, kortárs iparművészeti vásár, adventi gyertyagyújtás, élő betlehem vár rátok a Várkert Bazárnál. Fellép majd többek között a Kolompos együttes (december 2., 11:00), a Meseerdő Bábszínház, a Klárisok zenekar, a Netz produkció, a Grimm-busz Színház, Kárász Eszter és az Eszter-lánc, a Maszk bábszínház és még sokan mások. A felnőtteket Sissi karácsonya vezetett séta több időpontban (december 2., 9., 16. és 23.), Irie Maffia karácsonyi koncert, adventi irodalmi est és még sok színes program várja az adventi időszakban. A jegyeket érdemes minél hamarabb beszerezni az esti programokra, mert hamar elfogynak.
Hol: Várkert Bazár
Mikor:
2018. december 2-23.
Részletes program
itt.

SlowXmas Adventi programok

slow karácsony

Budapest ikonikus utcái a karácsonyi rohanás helyett az Advent igazi jelentésére szeretnének rámutatni. Lassuljatok  le, töltsétek stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljétek élményekre és művészetre. A program december 1. és 24. között, akár egy adventi kalendárium, minden napra ígér egy koncertet, kiállítást, színházi előadást vagy workshopot. A programfüzetet egy pecsétgyűjtővel is kiegészítették, melyet a feltüntetett helyeken lehet majd megtölteni a különböző utcák pecsétjeivel. Ezeket meleg teára és egyéb apró ajándékokra lehet beváltani, januárban pedig értékes nyereményeket sorsolnak ki a leghűségesebb SlowXmas résztvevők között.
Hol: Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), Fashion Street (Deák Ferenc utca), KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca)
Mikor: 2018. december 1-24.
Részletes program itt.

Diótörő Fesztivál

Erkel Színház_Csibi Szilvia

Az Erkel Színház épülete előtt sorakozó kis házikókban megtalálhatók lesznek a népszerű adventi finomságok: egyedi mézeskalácsok, különböző ízű kürtőskalácsok, sült gesztenye és forró italok várják az erre járókat és az előadások közönségét.Ez utóbbiak árusításába az esti előadások előtt egy órával a fesztivál kezdetétől karácsonyig az Opera művészei is segédkeznek. Az énekszó karácsonyig elkíséri az Opera ünnepi vásárát, mivel az Erkel Színház oldalában felállított színpadon tizenkét további estén amatőr kórusok járulnak hozzá énekükkel az ünnepi hangulathoz az aznapi előadást megelőző félórában.
Hol:
Erkel Színház, II. János Pál pápa tér
Mikor:
2018. december 1-31.
Részletes program
itt.

Bálna Advent

Ingyenes korcsolyapálya dunai panorámával, zenei programok, forralt bor és street food, kézműves kiállítók, interaktív és ingyenes kézműves játszóház fűtött teremben, mindez vár rátok a Bálnában az adventi időszakban.
Hol: Fővám tér, Bálna
Mikor: 2018. december 1-31.
Részletes program itt.

Adventtől vízkeresztig a Nagytétényi Kastélyban

Adventtől Vízkeresztig időszakosan megnyitja kapuit a Nagytétényi Kastély és várja látogatóit többek között a már hagyománnyá vált karácsonyfa kiállítással, koncertekkel, közös gyertyagyújtással. Lesz Ünnepi divat hétvége, Sváb hétvége, Édes hétvége, vasárnap délelőttönként kakaó koncertek. Teljes árú felnőtt: 2000 Ft, kedvezményes (6-26 év és 62-70 év): 1000 Ft, családi jegy: 1-2 felnőtt és gyermek részére: 4000 Ft.
Hol: Nagytétényi Kastély
Mikor: december 2. – január 6.
Részletes program itt.

Advent Hegyvidéken (ingyenes)

Advent első vasárnapján tizenhatodik alkalommal nyitja meg kapuit az „Advent a Hegyvidéken” kézműves vásár és kulturális programsorozat. A műsorsorozatban fellép a Sashegyi Néptánccsoport, Bartha Tóni Bábszínháza (december 9, 11:00), Gubás Gabi (december 8, 15:00), a Kaláka együttes (december 22., 15:00), Danny Bain (december 15., 15:00), a Solti György Zeneiskola Rézfúvós Kamaraegyüttese, a Bettika Kvintett, a Spirit Gospel kórus, az Oti Voice, a Vintage Dolls, a Zabszalma együttes (december 16., 11:00), Fabók Mancsi Bábszínháza (december 23., 11:00), a Premier Művészeti Iskola, Weszely Ernő harmonikaművész és még sokan mások. A kisebbeket játszóház, ajándékkészítés és a „Gyurmarci” marcipángyurmázás várja a jurta sátorban.
Hol: XII. kerület, Városház tér, a Kiss János altábornagy utca Böszörményi út és Törpe utca közötti szakasza
Mikor: december 2-23.
Részletes program itt.

Budafok Advent (ingyenes)

Az Adventi időszakban közös ünnepvárásra invitálnak mindenkit a Budafok Piacterére, ahol színpadi programokkal, karácsonyfával, adventi koszorúval, jégpályával és meghitt hangulattal készülnek.
Hol: Budafok, Piactér
Mikor:
december 2-21.
Részletes program itt.

Ajándék Terminál

December 1-től ismét megtelik a pop-up bolt szebbnél szebb design ajándéktárgyakkal, amelyeket idén az Alle Bevásárlóközpontban találtok meg.
Hol: Alle Bevásárlóközpont
Mikor:
december 1-31.
Részletes program itt.

EGY- ÉS KÉTNAPOS RENDEZVÉNYEK BUDAPESTEN

Adventi Jótékonysági Vásár – összefogás egy jó ügyért (ingyenes)

A Családszervezetek Adventi Jótékonysági Vásárát immár 3. alkalommal rendezi meg a Fiatal Családosok Klubja. Több mint harminc családokat segítő civil szervezet, továbbá számos cég és magánszemély együttes erővel fogott össze egy nemes célért. Ebben az évben a befolyt összeggel a siket és nagyothalló gyermekkel, szülővel élő családokat támogatják.
Hol: Millenáris, D épület
Mikor:
2018. december 1., 10:00-16:00
Részletes program
itt.

Mézes-Bábos Mesefesztivál, meseváros és jótékonysági vásár

A mesefesztiválon az ország legjobb gyermek zenei és színházi előadásaival az igazi Magyar Mikulással, mesés kiállításokkal, hétpróbás meseösvénnyel és rengeteg meglepetéssel várják a nagyérdemű publikumot! A fesztivál leglátványosabb programja a KÖZÖSSÉGI JÁTSZÓTÉR, A JÓTÉKONYSÁGI MÉZESKALÁCS MESEVÁROS ÉPÍTÉS, amihez várják családok, iskolai és óvodai közösségek csatlakozását. A meseváros építésből befolyt összeget a Bethesda Gyermekkórház támogatására fordítják! Vendégük lesz többek között Gryllus Vilmos, Szalóki Ági, a Magyar Népmese Színház, az Aranyszamár Bábszínház a Kolompos együttes, az Aranyalma Páros, Endrődi Ági, Tarján Veronika a Veronaki Trióval és a most újjá alakult Kifli zenekar. Családi napijegy (2 felnőtt + 2 gyerek) 4500 Ft.
Hol: Óbuda, Tündérkert Galéria, Buda Entertainment & Gastro Rendezvényközpont
Mikor: 2018. december 6-9.
Részletes program itt.

Adventi Mesehotel

Advent alkalmából újra mesehotellé változik az idén 100. születésnapját ünneplő szálloda, benne megannyi programmal, a kütyümentes sárkánykuckótól, a vasútmodell kiállításon át, a Gellért születésnapjára íródott mesejátékig. Az Adventi Mesehotelbe a Mikulás is beköltözik, és a százéves Gellért szálló születésnapjára íródott A Százéves Csodatorta című zenés mesejátékban is feltűnik. Belépő: 1500 Ft/fő.
Hol: Gellért Hotel
Mikor: 2018. december 6-9.
Részletes program itt.

Pici Piac – a legkisebbek vására (ingyenes)

A karácsonyi hangulatú Pici Piacon több mint 50 tehetséges magyar tervező hazai termékeivel várnak: kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, babáknak.
Hol: Akvárium Klub
Mikor:
2018. december 9., 10:00-18:00
Részletes program
itt.

Csak a Mentes Karácsonyi Vásár – mindenmentes karácsonyi menü (ingyenes)

Tanuld meg elkészíteni az ünnepi finomságokat, szerezd be egy helyen a szaloncukrokat, natúr kozmetikumokat, egészségmegőrző termékeket, karácsonyi ajándékcsomagokat. Itt mindent megtalálsz, ami: gluténmentes, cukormentes, tejtermékmentes, vegán, paleo, bio, natúr, adalékanyagmentes, egészségmegőrző.
Hol: Duna Palota, V. ker, Zrínyi utca 5.
Mikor:
2018. december 8-9.
Részletes program
itt.

Óbudai Dizájn Piknik (ingyenes)

Tudatos vásárlók és hazai kézműves alkotók, tervezői márkák találkozása az Esernyősben az ünnepi készülődés forgatagának négy adventi hétvégéjén. A Szindbád Rendezvénytérben kialakított Designfal szemet gyönyörködtető, kreatív alkotásokkal fogadja a betérőket. A tervezők és designerek művészi munkái között akár egyedi karácsonyi ajándékokra is lelhetünk, miközben beszélgetni is lehet a tervezőkkel.
Hol: Esernyős, Óbuda, Fő tér
Mikor: 2018. december 1-2., 8-9., 15-16., 22-23.
Részletes program itt.

Adventi Vásár a Magyar Nemzeti Múzeumban

Mindig vágytál rá, hogy a régi korok tárgyait hazavidd? Megajándékoznád szeretteid, de még nincs ötleted mit vegyél nekik Karácsonyra? Magyarország történelmi hagyományőrző kézműves mesterei a legszebb portékáikkal készülnek december 8-án és 9-én a III. Történelmi Kézműves Vásárra és Hagyományőrző Találkozóra. Ezen a hétvégén a történelem különböző korszakai a vásári kavalkád jegyében nyílnak meg előtted a múzeum évszázados falai között.
Hol: Magyar Nemzeti Múzeum
Mikor: 2018. december 8-9., 10:00-18:00
Részletes program itt.

A Fény Ünnepe (ingyenes)

A téli napfordulót követő néhány nap a Föld szinte minden népe és vallása számára szakrális esemény. Nevezzük karácsonynak, hanukának, díválinak, de a legtöbb helyen ugyanarra gondolunk: az emberség, a jóság, a fény győzedelmeskedésére a sötétség fölött. Már hagyománnyá vált, hogy ilyenkor, az év talán legfontosabb ünnepén, a MagNet Közösségi Ház jótékonysági rendezvényt szervez. Idén a rendezvény kedvezményezettje a 20 éves Baltazár Színház. Ők Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. 10:30-tól az Apacuka zenekar indítja a napot, de lesz még kézműves vásár, workshopok és sok minden más.
Hol: Magnet Ház, Andrássy út
Mikor: 2018. december 16., 10:00-18:00
Részletes program itt.

Advent a Mechwart ligetben (ingyenes)

Az adventi időszakban idén is ingyenes, családi programokkal várják az érdeklődőket a Mechwart ligetbe december 2-án (télköszöntő), 9-én (Mikulásváró) és 16-án (Luca székétől a betlehemi jászolig). A programok között szerepelnek bábelőadások, koncertek és közös tánc is. Ingyenes!
Hol: II. ker. Mechwart liget
Mikor: 2018. december 2., 9., 16.
Részletes program itt.

Nézzétek meg Advent rovatunkat, illetve a legjobb programokat a téli szünetre!

Ha nem szeretnétek lemaradni a a legjobb programokról, ajánlókról, újdonságokról, ötletekről és válogatásainkról iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!

 Képek: FB