Top 10 adventi vásár Budapesten 2015.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

advent_bazilikanal

Hihetetlen, de mégis igaz. Hamarosan megnyitnak a karácsonyi vásárok. 2015-ös Minimatiné körkép a régi „klasszikusoktól” a legújabbakig, a hagyományőrzőtől a dizájnosig, a legnagyobbaktól a legkisebbekig. A legjobb programokat keressétek majd a hétvégi ajánlókban is, sőt idén is nyakunkba vesszük a várost, hogy beszámoljunk nektek az eseményekről. Legújabb, 2017-es válogatásunkat itt olvashatjátok!

A legismertebb…

_MG_3456

Ismét karácsonyi forgataggal vár benneteket a Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. Kulináris élményeket, kulturális eseményeket, zsűrizett kézműves portékákat, és idei újdonságként a gyerekeknek a színpad közelében egy fából készült szánkóvonatot is hoztak, amiben kormány is van, naná hogy kipróbáltuk :-). Egy melegedőt is kialakítottak nagy üvegablakokkal, ahova betérhetünk egy teával vagy forralt borral, ha éppen nincs valami rendezvény. A Vörösmarty tér sarkában, az oroszlános kútnál álló színpadnál különféle produkciókkal várnak benneteket a koncertektől a gyerekprogramokig, itt találjátok a részletes programot (kedvenceink többek között az Eszter-lánc Mesezenekar, Bartha Tóni Bábszínháza és Tarján Veronika-Mogyoró Kornél koncertje). A Játszóházban minden nap kézműves foglalkozásokkal készülnek, a részletes programot itt találjátok. A finn Mikulással december 6-án délelőtt (10-11:30), magyar munkatársával pedig délután találkozhattok (14:00-16:00). A sok turista és látogató miatt gyerekekkel inkább hétköznap vagy napközben látogassatok el a vásárra, de tény, hogy sötétedés után a leghangulatosabb.
Mikor: november 13. és január 6. között
Hol: V. ker. Vörösmarty tér

A legszebb helyszín…

November 29-én gyújtják meg az adventi koszorú első gyertyáját az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényén. Idén közel 200 programmal, 80 kiállító kézműves termékeivel és a Zrínyi utcai street food különleges nemzetközi étel- és italkínálatával gondoskodnak az ünnepi hangulatról a karácsonyi készülődéshez. A gyermekek körében évről-évre nagy sikerű korcsolyapálya idén sem maradhat ki a repertoárból, ezért a vásár indulásától (nov. 27.) számítva minden nap ingyenes korcsolyázási lehetőséggel, hétvégenként korisulival várják az érdeklő gyereksereget.
Mikor: november 27. és január 1-ig
Hol: V. ker. Szent István tér, Bazilika előtt

A legcsaládiasabb…

advent_obudan

Az Advent Óbudán rendezvényére minden évben szívesen ellátogatunk az Óbuda Főterére. Éppen elviselhető a tömeg és olyan, minta egy kisvárosban ünnepelnénk, ráadásul mindig jó koncertekkel készülnek. Fellép többek között a Kaláka, Szirtes Edina Mókus, Bognár Szilvia, a Muzsikás, a Sebő együttes, a Cimbaliband és még sokan mások. Az adventi műhely vasárnaponként 14 és 19 óra között vár rátok. A részletes programot itt olvashatjátok. A picike jégpálya igazi jégből van és ingyenesen használhatjátok, már 26-os lábra is bérelhettek korcsolyát. Első korizásra és egy kis gyakorlásra remek helyszín. Idén második alkalommal az óbudai Csobánka téren is lesz ingyenes jégpálya. A koribérlés 600 Ft/óra a felnőtteknek, 400 Ft/óra a gyerekeknek.
Mikor: november 28. és december 23. között a vásár hétfőtől csütörtökig 14 és 21 óra között, péntektől vasárnapig 10 és 22 óra között tart nyitva, a jégpálya november 28-ától január 31-ig tart nyitva 8 és 22 óra között, a Csobánka téren 8 és 20 óra között szintén január 31-ig.
Hol: III. ker. Óbuda, Fő tér

A legközpontibb helyen lévő…

advent_varoshaza

Az Advent Budapesten rendezvényén november 21-én nyit a karácsonyi vásár a Városháza parkban a hócsúszdával, az Üvegház pedig november 27-től várja a látogatókat négy hét alatt száz programmal, amelyekre a belépés – a négy pénteki jótékonysági gálaest kivételével – ingyenes. A fesztivál kuriózumának számítanak a látványos köztéri installációk: az óriási adventi koszorú, a budapesti óvodások és iskolások által feldíszített fenyőfa-kiállítás és Budapest legnagyobb karácsonyfája a FŐKERT Nonprofit Zrt. jóvoltából. Idén újdonságként egy hatalmas hócsúszda is várja majd a családokat. Emellett a parki karácsonyi vásár attrakciója a hagyományos falusi gasztronómiát bemutató látványkonyha lesz pajtával, kovácsműhellyel, kisállatokkal, esténként muzsikusokkal. Hétköznap esténként közel 60 amatőr művészeti csoport mutatja be karácsonyi műsorát. Péntek, szombat és vasárnap bábszínházi előadásokkal, mesékkel, gyerekkoncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékkal várják a gyerekeket, koncertekkel a fiatalokat és a felnőtteket. 2015-ben a fiatal együttesek mutatkoznak be, nemcsak jazz, komolyzene, világzene, hanem populárisabb, pop és crossover műfajokban is, és lesz kortárs irodalom zenével programsorozat is. Néhány név a fellépők közül: Fabula Bábszínház, Magyar Népmese Színház, Kabóca Bábszínház, Marica Bábszínháza, ESZME, Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar, Eszter-lánc Mesezenekar, Words Are Melodies, Szeder, Aurevoir Zene, Windsingers, Jónás Vera, Enyedi Sugárka Jazz Tett, Amoeba, Swing a la Django, Závada Péter és Rátkóczi Huba, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Bachstage, a népzene új útjait kereső együttesek közül: Eastwing Quartet, Butterfly Effect, Góbé és a MIRNA.
Mikor: november 21. és december 31. között, hétköznap: 10:00-21:00, péntek, szombat, vasárnap: 10:00-22:00
Hol: V. ker. Városháza tér

A színházas…

BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ Menjünk, menjünk Betlehembe.jpg

Színház, koncert gyerekeknek, családoknak mind a négy adventi vasárnapon a Nemzeti Színház Adventi Kölyöknapok elnevezésű fesztiválján! A földszinti előcsarnokban pedig karácsonyi kézműves műhelyek, mézeskalács készítés, makettkivágó-hajtogató, gyermekkönyvek vására a Néprajzi Múzeum, a Hagyományok Háza és a Litea könyvesbolt munkatársai vezetésével. A programok 10 órakor kezdődnek és 13 óráig tartanak. Fellép majd többek között a Kolompos, a Makám, a Bábakalács és a Bóbita Bábszínház és még sokan mások. Részletes program itt. Ingyenes!
Mikor: november 29., december 6., december 13. és december 20. 10 és 13 óra között
Hol: IX. ker. Nemzeti Színház

A hagyományőrző…

hagyomanyok_haza

A Corvin téren a Hagyományok Háza a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen ismét megrendezi  Ünnepváró vásárát, hogy december elején a Corvin téren és a Budai Vigadóban együtt készüljenek a Karácsonyra. Az ünnepre feldíszített Corvin téren a népi iparművészek mellett kézműves szakiskolák és fogyatékkal élők által készített, szakmailag ellenőrzött kézműves termékeket árusító cégek, civil szervezetek portékái is megvásárolhatók lesznek. Népi iparművészeti és kézművestárgyakkal, néprajzi és népművészeti kiadványok vásárával, kedvezményes jegyárusítással, szabadtéri népzenei koncertekkel, gyerekprogramokkal, valamint kézműves-foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.
Mikor: december 4-6., 10:00-20:00
Hol: I. ker., Corvin tér

A legexkluzívabb…

gresham

Idén második alkalommal a Four Seasons Hotel Gresham Palace saját Karácsonyi Vásárral köszönti a közelgő varázslatos ünnepeket, amelyet az épület szívében, a Zrínyi Passage-on állít fel a szálloda kreatív csapata. A dekoráció ezúttal a Cup Of Charm (Szigeti Zsófi és Lukász Eszter enteriőrstylistok) tervei alapján készül el, Diótörő tematikában. A nyüzsgő Zrínyi utca felől lehet majd megközelíteni a Vásárt, amely magyar kulináris különlegességekkel, helyi kézműves termékekkel és nemzetközi márkák ünnepi kollekcióival várja látogatóit.
Mikor: november 27. és december 27. között, hétfőtől csütörtökig: 13:00-20:00, péntektől vasárnapig: 11:00-21:00, december 24-26.: 10:00-16:00
Hol: V. ker. Four Seasons Hotel Gresham, bejárat a Zrínyi utca felől

A legújabbak…

citadella

November 28. és 2016. január 10. között, a hét minden napján 10 és 20 óra között a Citadellán is lesz karácsonyi vásár, amelyet az idén első alkalommal rendeznek meg. Megnézzük majd, hogy milyen 🙂
Mikor: naponta 10 és 20 óra között, január 10-ig
Hol: XI. ker. Gellért-hegy, Citadella

A legdizájnosabbak….

wamp_02

A WAMP idén is több alkalommal 10 és 18 óra között várja az egyedi ajándékokat keresőket a Millenáris B Csarnokában. Belépő: 500 Ft (levásárolható).
Mikor: december 6., 13., 20.
Hol: II. ker. Millenáris

design_terminal_karacsonyi vasar

A Design Terminál idén december 3. és 23. között szervezi meg az egyedi magyar design tárgyak karácsonyi vásárát, az Ajándék Terminált! Az érdeklődők magyar tervezők munkáit tekinthetik és vásárolhatják meg. A folyamatos akciók mellett számos program várja a szakma képviselőit, a design iránt érdeklődőket és mindazokat, akik igényes és különleges tárgyakkal kívánják megajándékozni szeretteiket.
Mikor: december 3., 18:00-22:00; december 4-23. hétfőtől péntekig 12:00-20:00, szombat-vasárnap 10:00-21:00
Hol: V. ker. Erzsébet tér, Design Terminál

Az adományozó…

A megújult Diótörő bemutatójának másnapján, advent első vasárnapján indul a Diótörő-fesztivál az Operánál. A főbejárat előtt álló, feldíszített fa körül zajlik az ünnepi kavalkád, többek közt előadás előtti kórusénekléssel a Hajós utcai szfinx „A’Capella” teraszán, ahol az idei évadban rövid szabadtéri bábelőadást is tart a Kolibri Színház. Sült gesztenye és forralt bor is várja majd a látogatókat, a pult mögött pedig ismét az Opera vezető énekesei és balettművészei árusítanak. A bevétel egy részét idén is jótékony célra ajánlják fel. A Diótörő-bábuval, a téli ruhába öltöztetett Hajós utcai Szfinxszel, valamint a Dalszínház utcai teraszon felállított hatalmas szánon 2015-ben is egyedi, ünnepi szelfiket, sőt akár családi fotókat is készíthetnek a látogatók.
Mikor: november 29.- december 23.
Hol: Opera előtt

A legKirályabb…

gardrob_kozossegi_vasar

A tavalyi évben először tartottak karácsonyi vásárt a Király utcában található Central Passage-ban. Idén is vár benneteket a Gardrób Közösségi Ruhavásár december 5-én. Ugyanitt az adventi időszakban két alkalommal, december 12-én és 19-én rendezik meg nagyszabású kézműves vásárt, a DiP Design Passage-t, mindkét alkalommal 75+ hazai kézműves és iparművész részvételével. A Fb oldalukról letölthető kuponokkal kedvezményesen vásárolhattok.
Mikor: adventi hétvégéken
Hol: VII. ker. Király u. 8., Central Passage

A kerületi kisebbek….

hegyvidek_advent

Ha kerületi lakosok vagytok vagy éppen arra jártok, érdemes a kisebb vásárokra is ellátogatni. November 27. és december 24. között idén 4. alkalommal vár benneteket az Advent a Palotanegyedben rendezvénye a Baross utca Kálvin tértől Szabó Ervin térig terjedő szakaszán. Újdonságként pódium kerül a vásári terület középső szakaszára, amely pénteki és szombati napokon zenei programokkal várja a látogatókat.
Az újpesti Szent István téren (november 28.-december 24.) vásárral és programokkal készülnek, és ismét lesz jégpálya is (november 28.-január 31., hétfőtől péntekig 15:00-20:00, hétvégén 9:00-14:00 és 15:00-20:00).
A Kiss János altábornagy utca-Margaréta utca-Böszörményi út közötti szakaszon ismét megrendezik a Advent a Hegyvidéken programsorozatát november 29-étől december 20-áig. Szombaton és vasárnap bábszínházi előadásokkal, mesékkel, gyerekkoncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékkal várják a gyerekeket és koncertekkel a felnőtteket. Fellép többek között a Makám, a Bab Társulat és az Eszter-lánc Mesezenekar.
Terézvárosi Advent néven a felújított Liszt Ferenc Zeneakadémia előtti terület ad otthont a karácsonyi kézműves vásárnak.
Idén első alkalommal november 29-étől a zuglói Bosnyák téren is lesz korcsolyázási lehetőség.
A Karácsony a Kastélyban elnevezésű programsorozat november 21. és december 20. között rendezik meg a Nagytétényi Kastélyban. A látogatók által megszokott és várt „karácsonyfa-kiállítás” természetesen most sem marad el. Idén először korcsolya pályával is várják a látogatókat, mely december 6-tól február végéig áll kicsik és nagyok rendelkezésére, naponta 10-20 óráig.

Budapest környékiek

adventi kastelynapok godollo

Gödöllőn ismét megrendezik az Adventi Kastélynapokat december 12-13-án. Kicsiket és nagyokat gyermekelőadások, koncertek várnak, valamint ajándéktárgyakat és karácsonyi dekorációkat készíthetnek a gyermekfoglalkoztatóban. Emellett a Karácsonyház is vár benneteket.

advent_szentendre

Szentendrén is vár benneteket az Advent Szentendrén rendezvénysorozata a belvárosban november 28. és január 10. között. Részletes program innen letölthető.

Ez a válogatásunk 2015-ös, a legújabb 2016-os programokat itt találjátok!

Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi és adventi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre (most egy kis meglepetéssel is kedveskedünk nektek, részletek itt!