13 új adventi és karácsonyi könyv gyerekeknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Íme 13 új könyv a karácsony és advent jegyében, amely között minden korosztálynak találhattok megfelelőt a keményfedeles lapozótól kezdve a kortárs meséken át a rendhagyó adventi kalendáriumokig.

KICSIKNEK

Pipp és Polli: A karácsonyfa (Pagony  Kiadó)

Biztos, hogy a legkisebbek kedvence lesz az ünnepek alatt Pipp és Polli karácsonyi története, amely keményfedeles lapozó formájában jelent meg a Pagonynál. Vajon ki dézsmálta meg az ehető díszeket a fáról és milyen a karácsony Pippnél és Pollinál? A könyvből kiderül…

Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya (magán kiadás)

Saját kiadásban ismét megjelent a szerző 2 ünnepváró meséje a karácsonyhoz és a Mikuláshoz kapcsolódva.

OVISOKNAK

Peyo: Karácsony a törpöknél (Móra  Könyvkiadó)

A kötetben 5 törpös törpénetet olvashatunk, amelyek megmutatják, hogy a karácsony Aprajafalván is csodálatos ünnep. Favágótörpnek rengeteg a dolga, hisz a törpök közös karácsonyfát is állítanak a falu főterén. Hami is nagy munkában van, ünnepi lakomát készít barátainak. Persze akad törp, aki ilyenkor sem bír magával, és persze bajba kerül.

Karácsonyi foglalkoztatók a Mórától

Mókázz és matricázz! Négyféle foglalkoztató is megjelent az ünnephez kapcsolódva több mint 250 matricával és sok izgalmas kipattintható tartozékkal: Suhanó Mikulás, Fehér karácsony, Édes karácsony, Vidám karácsony.

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt (Manó Könyvek)

Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is készíthetünk.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya (Naphegy Kiadó)

Közeledik a karácsony, nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában. Mi is részesei lehetünk az ünnepi készülődésnek, és láthatjuk, hogy Mimiéknél a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól. Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik fáznának karácsony éjjel.

Dr. Seuss: A Grincs (Kolibri)

Nem is lehet teljes a karácsonyi ünnep Grincs, Makszi és Kikfalva lakói, valamit egy igazi grincsfa nélkül…A Kolibri Klasszikusok sorozatában hatodik Dr. Seuss könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg. A film is most decemberben érkezik a hazai mozikba.

ISKOLÁSOKNAK

Gimes Dóra: A tündér csizmája (Pagony)

Kövessétek a mese fonalát, majd a lábnyomokat a hóban, és nézzétek meg, hova készül a tündér az új csizmájában! És hogy hol készül a csizma, és miért szomorú a cipészmester, a meséből kiderül. Gimesi Dóra történetét Szegedi Katalin csodaszép illusztrációi teszik teljessé. 5-8 éveseknek ajánlott, de meséket kedvelő felnőtteknek is ajánljuk.

Szabó T. Anna: Adventi kalendárium (Pagony)

Szabó T. Anna legújabb kötetét az egész családnak ajánljuk, hiszen mint egy adventi kalendáriumban, napról napra új versekkel készülhetünk az ünnepekre. Az illusztrációkat Rofusz Kinga készítette, amelyek még meghittebbé és varázslatosabbá teszik az ünnepvárást.

Geronimo Stilton: A legszebb karácsonyi ajándék (Kolibri)

„Rágcsáliában mindenki a karácsonyra készülődött, miközben én még mindig dolgoztam. Néhány órám maradt csupán, hogy ünnepi vacsorát főzzek 153 rokonnak (meg a barátoknak!) és megvegyem az ajándékokat. A bajuszom végére sem kívántam, hogy két szemtelen manó elrángasson az Északi-sarkra!” Geronimo Stilton karácsonyi kalandjai már a boltokban.

Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? – Kaláka zenéskönyv CD melléklettel (Móra Kiadó)

Kaláka együttes karácsonyi lemeze több mint három évtizede kedvence kicsiknek és nagyoknak. A legendás – 1987-ben készült – felvételt, amelyen harminc megzenésített vers hallható, ezúttal CD-n, ünnepi díszkiadás kíséretében jelent meg. A kötetben nem csupán a versek találhatók meg, hanem az adventi szokásokról, a karácsonyi hagyományokról szóló ismeretterjesztő szövegek is, melyeket Rappai Zsuzsa művészettörténész írt.

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás (Kolibri)

A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatódik! A féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sem fér hozzá, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…

Jo Nesbo: Doktor Proktor pukipora – (Dermesztően) csendes éj (Kolibri)

Doktor Proktorék elhatározzák, hogy megkeresik a Mikulást, és megmentik a karácsonyt. Ehhez pedig sugárhajtású rénszarvasokra, néhány csepp időszappanra, a híres és titkos Bestiák, amelyek bár ne lennének című könyvre, és természetesen, némi pukiporra van csak szükségük…

Ha nem szeretnétek lemaradni a a legjobb programokról, ajánlókról, újdonságokról, ötletekről és válogatásainkról, iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!