November 18-án nyit az Advent Bazilika és a megújult Vörösmarty Classic Xmas

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Advent Bazilika már két alkalommal nyerte el Európa legjobb karácsonyi vására címet, és idén ismét megtöltik Budapest ikonikus terét az ünnep csodájával. A Vörösmarty téri vásár pedig megújult, Vörösmarty Classic Xmas néven, sok újdonsággal várja a látogatókat. Mindkét vásár 2022. november 18-ától nyitja meg kapuit.

ADVENT BAZILIKA

A Szent István tér központjában kap helyett a közel 12 méter magas karácsonyfa, ami idén is meghatározza a helyszín hangulatát. A Bazilika előtt foglalja el méltó helyét a betlehemi jászol és a monumentális adventi koszorú és természetesen nem maradhat el az adventi gyertyagyújtás sem. A kicsik és nagyok nagy kedvence a korcsolyapálya ismét ingyenesen látogatható, sőt azokra is gondoltak, akik felszerelés nélkül érkeznek a térre, ők a korcsolyapálya mellett bérelhetnek cipőket is, illetve lesz oktatás. Remek szórakozást ígér mindenkinek a szelfipont, ahol a vállalkozó kedvűek egyedi mintát varázsolhatnak a Bazilika homlokzatára – hogy aztán fotót készítsenek, és a szelfi automata 48 nyelvből választható karácsonyi üzeneteinek valamelyikével kiegészítve posztolják a saját maguk által kreált, különleges alkotást. Majd minden nap – összesen közel negyven alkalommal – gospel, folk, jazz vagy éppen funk stílusba csomagolt zenei programok színesítik az adventi hangulatot. Az idei rendezvény területén közel 120 hazai kiállító kap helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak. Minden délután 17:30-tól a Bazilika homlokzatán csodálatos fényfestés kápráztatja majd el a közönséget. Igazi különlegességnek ígérkezik az látványműhely, amelyben kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait, és a régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított „Advent Anno” című fotókiállítás is, amely a kiállító pavilonok külső oldalát fogja díszíteni.

Hagyományaihoz hűen, az Advent Bazilika idén is helyet biztosít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat. A szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte és díszített dekoratív mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát.

Az Advent Bazilika 2022. november 18-tól 2023. január 1-ig várja az érdeklődőket Budapesten, a Szent István téren.

Az Advent Bazilika részletes programja itt érhető el.

VÖRÖSMARTY CLASSIC XMAS

Látványában és minőségében megújulva, számos egyedi programelemmel és a klasszikus karácsonyi díszítési kultúrát megidéző arculattal várja a látogatókat a Vörösmarty Classic Xmas. Szintén november 18-án nyitnak és egészen december 28-áig várnak benneteket megújult programokkal, kulturális újdonságokkal, varázslatos kézműves portékákkal és téli finomságokkal. A karácsonyi vásáron a kézműves kiállítók 2022. december 28-án lesznek utoljára, majd átadják a helyet egy fergeteges szilveszteri buli előkészületeinek. December 31-én mindenkit várnak a térre, hogy együtt ünnepelje az új évet!

A Váci utca felől a zöld és piros színekben pompázó Vörösmarty térre érkező ünnepi forgatagot egy gyönyörűen díszített, grandiózus karácsonyfa fogadja. A vásár egyik kiemelt látványossága lesz a Harisnyaházon díszelgő óriási karácsonyfa dekoráció, amelyben első ízben idén gyönyörködhetnek a látogatók, és most mutatkozik be a Vörösmarty szobor-kompozíció újszerű takarása is.

A tér népszerű attrakciójának ígérkezik a gyerekek kedvence, egy ingyenesen igénybe vehető kisvasút, amelyre az arra felülő családok testközelből gyönyörködhetnek a Vörösmarty téri Oroszlános kút ünnepi díszítésében. Megújult arculattal fogadják a látogatókat a téren felállított gasztronómia pontok és kézműves faházak. A rendezvényen megjelenő sokszínű, tipikusan magyar kézműves tárgyi kultúra darabjait bemutató kiállítók mellett interaktív, edukációs helyszínként lesz felállítva az a kézműves ház, ahol a látogatók minden nap más és más kézműves fortélyt bemutató foglalkozáson vehetnek részt. 

A Vörösmarty Classic Xmas szervezői a kiálltók mellett többek között támogatói helyet biztosítanak az árva és sérült kutyákért dolgozó Vigyél Haza Alapítványnak, amely a rendezvény ideje alatt számos aktivitással várja az adakozókat.

A Vörösmarty Classic Xmas 2022. november 18-tól december 31-ig várja az érdeklődőket Budapesten, a Vörösmarty téren.

A Vörösmarty Classic Xmas programja itt érhető el.

Forrás: Adventi Ünnep a Bazilikánál és Vörösmarty Classic Xmas
Nyitókép: Istock, Vörösmarty Classic Xmas

További programokat és budapesti és főváros környéki vásárokat itt találtok!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!