A tökéletes gabonapehely

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szponzorált tartalom

Az egészségtudatos reggelihez válasszunk olyan termékeket, melyek teljes értékű gabonát, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A megfelelő  tápértékű reggeli megválasztásában pedig segítségünkre lehet a csomagoláson feltüntetett NutriScore jelölés, amely az élelmiszereket és italokat  tápértékprofiljuk szerint osztályozza. Szponzorált tartalom.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, a táplálék mennyisége és minősége ugyanis egész napra befolyásolja az energiaszintünket. Ha kihagyjuk, akkor sokkal fáradékonyabbak leszünk, és csökken a koncentrációs képességünk is. Ezzel szemben egy összetett szénhidrátban, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag étkezés a megfelelő folyadékpótlással az egész napi teljesítményünkre pozitívan hat. 

A gabonapehely tökéletes választás lehet reggelire, hiszen tej és friss gyümölcsök hozzáadásával és mellé egy pohár víz elfogyasztásával tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott reggelit állíthatunk össze. Nem árt azonban odafigyelnünk arra, hogy  olyan terméket válasszunk, amelyek teljes értékű gabona felhasználásával készülnek. A teljes értékű gabonát tartalmazó termékeknek ugyanis jóval magasabb a rost-, vitamin-, ásványi anyag és antioxidáns tartalma, mint a finomított gabonából készült  változatoknak.  

A teljes értékű gabonában a gabonaszem minden része megtalálható: a  gabonaszemek rostban gazdag külső rétege, a magbelsője és a csírája is. A magas  keményítő tartalmú középső rész fehérje- és szénhidráttartalma biztosítja az energiát, és különböző B-vitaminokat is tartalmaz. A tápanyagdús csíra pedig tele van B- és E vitaminokkal, magnéziummal és omega-6 zsírsavval. Ezért sem mindegy az  egészségtudatos táplálkozás szempontjából, hogy milyen gabonapelyhet választunk.  

Közérthető jelölés az egészségtudatosabb táplálkozásért  

A Nestlé gabonapelyhek és gabonapehely-szeletek első számú összetevője a teljes értékű gabona. Termékeinket ezen felül vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítanak. Emellett a gyártó folyamatosan csökkenti termékeinek hozzáadott cukor- és sótartalmát  is, miközben a megszokott ízvilág változatlan marad. 2008 óta világszerte mintegy 100 000 tonna cukrot vontak ki a gabonapehely-termékekből, és ugyanezek 7000 tonnával kevesebb sót is tartalmaznak. 

Az egészségtudatos fogyasztói döntéseket megkönnyíti a dobozokon található NutriScore tápértékjelölő címke, amely az élelmiszereket és italokat tápértékprofiljuk szerint osztályozza. A besorolás eredményét pozitívan befolyásolja a termék rost- és a  fehérjetartalma, míg csökkenti az eredményt az élelmiszer cukor-, nátrium- (só) és telített zsírsav tartalma. Emellett beleszámít a pontszámba a termékben található gyümölcs, zöldség és olajos magvak mennyisége is. Sötétzöld „A” besorolást a legmagasabb tápértékű termékek kapnak, míg piros „E” jelölésű termékek fogyasztása  ritkábban és kisebb mértékben javasolt. Érdemes tehát figyelemmel kísérnünk a  dobozokon található jelölést, amikor gabonapelyhet vásárlunk.