A Néprajzi Múzeum Napja – ingyenes családi programok március 5-én

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ünnepeljetek együtt a Néprajzi Múzeum alapításának 151. évfordulóját, 2023. március 5-én 10-től 18 óráig 2 helyszínen. Ingyenes programok: térzene, tárlatvezetések, workshopok, mesék és még sok minden más vár rátok a nap folyamán.

A hagyomány szerint az intézmény minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító kelet-ázsiai és borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, mellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. A 151. évforduló alkalmából a közönség csaknem 30 izgalmas programon keresztül tekinthet be a szakmai munka eredményeibe és kulisszatitkaiba.

Térzene, Tárgysorakozó, MeseMatiné, 150-nel a Föld körül keresőjáték nyeremények ígéretével, rendes és rendhagyó tárlatvezetések Őze Áron és Medveczky Balázs színművészekkel, emléktáblaavatás Fekete Ernővel, könyvbemutató, előadások, beszélgetések, mozi, új filmfesztivál pályázat, workshop a fenntarthatóság jegyében, új interaktív digitális kiállítás, sok zene és meglepetés flashmob a Liget Táncakadémiával, fellép a Söndörgő és a Momentán Társulat, sőt még az Etnoshopban és az Etknow könyvesboltban is kedvezményesen vásárolhat. Egy különleges nap, amikor a Néprajzi Múzeum raktárai és restaurátor műhelyei is megnyílnak a látogatók előtt. Ezen a napon a speciális látogatói igényekre is gondoltunk: jelnyelvi tárlatvezetésre készülhetnek a siketek és nagyothallók.

A részletes programot itt éritek el.

Helyszínek:
Múzeum főépülete (1146 Budapest, Dózsa György út 35.)
Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja (1135 Budapest, Szabolcs u. 33-35.)

A múzeumról bővebben itt írtunk, 2023 tavaszának családi programjait pedig itt találjátok.

Forrás: Néprajzi Múzeum