A mi Sándorunk címmel időszaki kiállítás nyílt a költő iskolás éveiről

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2023. május 31-éig látogatható a Mi Sándorunk című kiállítás, amely a relikviák mellett interaktív elemekkel, szabadulószobával és családi vezetőfüzettel is vár benneteket!

„Diligenter frequentáltam / Iskoláim egykoron” – így kezdődik a legismertebb magyar költő önéletrajzi ihletésű, humoros verse, a Deákpályám. Petőfi kapcsolata az evangélikus egyházzal leginkább családján és iskoláin keresztül ragadható meg. Ennek nyomán ez a  gyűjtemény számos, alig ismert „Petőfi-relikviát” őriz. Közülük is kiemelkedik első fennmaradt verskézirata, A hűtelenhez, amelyet a selmeci líceum irodalmi önképzőkörének „érdemkönyvébe” jegyzett le.

A kiállítás az ifjú Petőfit állítja középpontba – azt a gyermeket és fiatalembert, aki néhol viszontagságos tanulmányokon, magánéleti megrázkódtatásokon keresztül jutott el odáig, hogy születése után kétszáz évvel is egyik legmeghatározóbb költője legyen irodalmunknak. A kiállítás hitelességét erősíti, hogy a múzeum éppen abban az épületben található, amely Petőfi idején a pesti evangélikus gimnáziumnak adott otthont.

Nagy szerepe van az interaktivitásnak: a digitális eszközök mellett taktilis játékok segítségével adnak helyet az élménypedagógián alapuló ismeretterjesztésnek. A kiállításon – amelyen tárgyak és digitális alkalmazások mesélnek el történeteket – a látogatók megtehetik azt az utat, amelyet a diák Petőfi megtett, vagy – a szabadulószobában – lelécelhetnek a líceumból. A kiállításhoz családi vezetőfüzet is kapcsolódik, illetve osztályokat is várnak a múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

A családi vezetőfüzet a költő iskolás éveibe kalauzol el bennünket. Megtaláljuk benne, hogy mikor, hova költözött a család, hova járt Petőfi iskolába (Kecskemét, Sárszentlőrinc, Pest, Aszód, Selmecbánya), a mai szóhasználattól eltérő kifejezésekkel is megismerkedhetünk, illetve hogy milyen tantárgyakat tanultak az akkori diákok. Számos érdekességet megtudhatunk, mindeközben játékos feladatokat oldhatunk meg.

A kiállítás 2023. május 31-éig látogatható!
Helyszín: Evangélikus Múzeum (Budapest, V. kerület, Deák Ferenc tér 4.)

Forrás: Evangélikus Múzeum