A mese ezerszer jobb, mint egy csokitojás

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden élethelyzetnek megvan a maga meséje. Ha megértjük az üzenetüket, megértjük azt is merre kell mennünk az úton, és milyen akadályokat kell legyőznünk ahhoz, hogy boldogan éljünk, míg meg nem halunk. Ebben segít a meseterápia. Fogadjátok szeretettel Élő Fruzsi írásást a Cellux Csoporttól, és nyerjetek belépőt felnőtteknek szóló mese workshopjukra.

A Metamorphoses meseterápia módszere azt tanítja, hogy mesék segítségével rengeteg mindenről lehet beszélni, mert a népmesék gyakorlatilag mindent tudnak a világról és benne az emberi lélekről és természetről. Évezredek bölcsessége, az emberiség világról való tudása van bennük elrejtve. A mesék ugyanúgy szólnak gyerekekhez és felnőttekhez is és segíthetnek megtalálni a megoldást, ha valamilyen problémával találjuk szemben magunkat.

Minden élethelyzetnek megvan a maga meséje, csak meg kell találni. Aztán „mindössze” annyi a dolgunk, hogy kinyissuk a lelki szemeinket és füleinket és megértsük ezeket az üzeneteket, megérezzük ennek a tudásnak és útmutatásnak a valódiságát. Ha megértjük a mesét, megértjük azt is, merre kell mennünk az úton, és milyen akadályokat kell legyőznünk ahhoz, hogy boldogan éljünk, míg meg nem halunk – mondja Élő Fruzsina, a Cellux Csoport meseterapeutája.

Sárkányokkal küzdeni és bálból hazafutni

Hihetetlenül izgalmas belekerülni egy mesébe, és megérteni, hogy mit jelent erdőben bolyongani, sárkányokkal küzdeni és bálból hazafutni. Hogy csináljuk mindezeket a mindennapjainkban, és hogy tudunk egyről a kettőre jutni a mese útmutatása szerint. Ezen az elven működik a felnőtteknek szóló meseterápia. Ha megvan a mesénk, az segít abban, hogy minden pillanatban felismerjük, hogy mi az, ami hátráltat, és mi az, ami előrevisz minket.  Nem hagy eltévedni, mert pontosan megmutatja, hogy merre kell menni. Leleplezhetjük a bennünk lakó mostohát, aki nem engedi, hogy jól érezzük magunkat, csak ha kiválogattuk a lencsét a hamuból. És felismerhetjük, hogy hány és hány ponton kell résen lennünk, és sárkány fejeket levágnunk, mire tényleg eltűnnek ezek a sárkányok az életünkből. A Cellux Csoport Esti Mese Felnőtteknek című foglalkozása ezen az úton segít elindulni, tarisznyát ad, hamuba sült pogácsával.

Segítség a szülőknek

A népmesék varázslatos szövegek, pláne fejből elmondva. Ilyenkor olyan hangulat teremtődik, amikor mindenki, aki a mesét hallgatja a saját belső képeibe révedve mesehallgatási transz állapotba kerül. A mese nyelve univerzális, és képességektől, életkortól, egészségi állapottól függetlenül mindenkit el tud varázsolni. A saját belső gyógyító erőinket ébreszti fel – magyarázza Élő Fruzsina, a Cellux Csoport meseterapeutája.

A gyerekek a mesét ösztönösen fogadják be. Az élőszóban mondott mese elvarázsolja őket. Tudatos megfogalmazásra nincs szükség, tudják, melyik mese segít nekik, és azt meséltetik maguknak vég nélkül, amíg szükségük van rá. Ha kedvük tartja, továbbviszik a meséket a játékaikba, és így birkóznak meg szorongásaikkal, félelmeikkel, így teszik fel kérdéseiket, és így értik meg a világot.

A Mese Pakk foglalkozásokon elsősorban szülőknek adunk támpontokat, ötleteket abban, hogy hogyan tudnak tudatosan mesélni a gyerekeiknek, hogyan segíthetnek mesékkel nekik, ha szoronganak, félnek vagy valami bántja őket, hogyan érthetik meg, hogy mire van szüksége a gyereküknek, ha figyelik, hogy hova viszi őket egy-egy mese – hangsúlyozza a szakember.

A mindennapi nehéz helyzetekben is nagyon sokat tud segíteni egy mese. Ha épp senkinek sincs kedve elindulni az oviba, lehetetlennek tűnik kimászni a bömbölésből, vagy mindenki a csilláron lóg már, mert három napja esik az eső. Jó, ha van róla sejtésünk, hogy mikor melyik mesét érdemes elővenni, merünk fejből mesélni, és tudunk játszani a mesékről, a mesékkel. A mese rendet tud tenni ott, ahol amúgy már csak a haját tépi az egyszeri szülő.

Foglalkozásainkra olyan meséket válogattunk, amelyek segítenek a gyerekeknek saját biztonságérzetük megteremtésében, vágyaik megfogalmazásában és saját erejük megtalálásában. És jól lehet, nem csak a gyerekeknek segítenek mindebben, hanem a szülőknek is.

A Mese Pakk foglalkozásokon, ezeket a meséket meséljük el, beszélgetünk róluk, élményeket adunk velük kapcsolatban, kérdezünk és felelünk, játszunk, játékötleteket találunk ki és barkácsolunk is közösen olyan tárgyakat, amik segítenek a mesék feldolgozásában.

Aki nálunk jár, az tényleg egy pakkot vihet haza a számára fontos gyerekeknek, amiben van mese, saját kézzel gyártott ajándék és sok-sok egymásra figyelős, egymást megismerős, közös játék. Ezerszer jobb, mintegy egy csokitojás.

A mesecsoportokat a Cellux csoport alapítói tagjai Élő Fruzsina pszichológus, alkotó-fejlesztő metamorphoses meseterapeuta, Kismarty-Lecnher Zita illusztrátor és Pais Panni designer vezetik.

Röviden a Cellux Csoportról

A Cellux Csoport egy 2006 óta működő tervező és alkotó közösség, melynek tevékenységét három fő irány jellemzi. A Cellux Design Stúdióban komplex tervezési feladatokra vállalkoznak, melyek nem csak termékek, hanem installációk, rendszerek, kiállítások és grafikai munkák tervezésére is kiterjednek. A Cellux Elméleti Laborban szakmai workshopok és tréningek szervezését vállalják a tervezés, a kreatív problémamegoldás és az ezekhez kapcsolódó módszertanok (Design Thinking, Service Design) témaköreiben. A Cellux Közösségi Műhelyben pedig különböző alkotó foglalkozásokon gyerekekkel és felnőttekkel dolgozzák fel a tudatos életmód, a fenntarthatóság, a társadalmi problémák és az önismeret kérdéseit – ehhez kapcsolódnak a Cellux Mese Pakk meseterápiás foglalkozásai is. Fb oldaluk

Legközelebbi két Mese Pakk esemény:

Mese Pakk – Budapest: https://www.facebook.com/events/1788816031446800/ – április 20-án, csütörtökön 10:00-13:00, Pop-Up Cellux Szalon 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 4.
Mese Pakk – Szentendre: https://www.facebook.com/events/276765899435573/ – április 27., csütörtökön 10:00-13:00, Szentendre, Parti Medve Könyvesbolt

Nézzétek meg tavaszi szünetes programajánlónkat és a legjobb húsvéti fesztiválokat is a Minimatinén!

JÁTÉK

A játékot lezártuk! Köszönjük, hogy ennyien velünk játszottatok! A szerencse ezúttal Cserháti Anitának kedvezett, aki mesejegyet nyert. Gratulálunk, írtunk neked emailt!

Játsszatok velünk és nyerjetek belépőt egy 2017-es Mesepakk workshopra! Nincs más dolgotok mint a következő kérdésre válaszolni:

Melyik mesehős bőrébe bújnátok bele szívesen? Vagy pillanatnyilag melyik mesehősnek érzitek magatokat?

A válaszokat a jatek@minimatine.hu-ra várjuk április 18-áig, utána sorsolunk! A nyertes egy mesejegyet kap majd, amit bármelyik alkalomra felhasználhat a megadott időpontokban egészen 2017 végéig.