A Magyar Film Napja – a hétvégén ünnepeljünk remek magyar filmekkel!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1901-ben április 30-án mutatták be az első megrendezett magyar filmet, A TÁNCZ címmel. A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók, a streaming szolgáltatók és a mozik is csatlakoztak a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően több napon át nézhetünk magyar filmeket országszerte. A FILMIO-n csütörtöktől hat kiváló magyar alkotás nézhető ingyen.

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n csütörtök reggeltől vasárnap estig ingyenesen nézhető lesz hat kiváló magyar film. Az ünnepi kínálatban olyan kultfilmek szerepelnek, mint az Egészséges erotika, a Szerelem első vérig, a Legényanya és egy különleges musical-rajzfilm 1979-ből, a Habfürdő. Az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című alkotása, egy hihetetlen, de igaz történetet feldolgozó dráma a saját lakásában foglyul ejtett családról az 50-es években, továbbá Bergendy Péter és Köbli Norbert fordulatos ügynökthrillere, a fesztiválkedvenc Vizsga is látható lesz.

Az MTVA csatornáin műsorra tűzik többek között a Valan – Az angyalok völgye című Erdélyben forgatott komor krimit, a Berlinale Arany Medve díjával kitüntettet, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről-t és a magyar filmtörténet legbájosabb klasszikusának jegyzett Meseautó-t Perczel Zita főszereplésével.

A TV2-n újra nézhető lesz Bacsó Péter maró szatírája, A tanú, a Macskafogó, a Csinibaba és a Made in Hungária is a Magyar Film Napja alkalmából. Az RTL Klub programját a Budapest noir című rejtélyekkel átszőtt krimi és a Seveled című romantikus komédia tévépremierje gazdagítja.

A HírTV-n a magyar filmtörténet legnagyobb közönségsikere, a Hyppolit, a lakáj lesz műsoron. Megunhatatlan komédia Kabos Gyula és Csortos Gyula főszereplésével az úrhatnám lakájról és nevelhetetlen gazdájáról, aki legszívesebben a hagymához is hagymát enne. Az ATV Spirit csatornája Szomjas György kulfilmjét a Kopaszkutyá-t vetíti, mely igazi magyar rocktörténet, a 80-as évek életérzésének lenyomata.

Egész hétvégén kedvezményes jegyárakkal és a legutóbbi magyar filmalkotásokkal várja a mozinézőket országszerte, mind a 18 Cinema City mozi. Műsoron lesz többek között Ákos rövidfilmje, a Magunk maradtunkAz unoka című krimi és a lélegzetelállító Vadlovak dokumentumfilm a Hortobágyról.

A Tabán és a Kino Caféban tart vetítéseket a Budapest Film a Magyar Film Napja alkalmából. A nézők a Tabán egy termében, a Kino Café összes termében klasszikus magyar filmalkotásokat nézhetnek. Újra mozivásznon lesz látható kiváló minőségben többek között Enyedi Ildikó filmje, Az én XX. századom és az Eldorádó, Bereményi Géza 1989-es klasszikusa.

A fővároson túl országszerte is lesznek magyar film vetítések a mozikban és további helyszíneken. A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében felújított magyar klasszikusokat 14 helyszínen lehet újra nézni nagyvásznon.

A Cinego két válogatással is készül: 2021 legizgalmasabb magyar filmjeiből – köztük az Evolúció és a Külön falka – és a múlt és jelen kapcsolatát középpontba állító alkotásokból is kínál válogatást, köztük a Napszálltá-t és a Nagyi projekt-et.

A HBO Max ünnepi kínálatában először lesz látható Aracsi Norbert II. világháborús rövidfilmje, az Elfelejtett nemzedék és Holtai Gábor fesztiválkedvenc rövidfilmje, a Második kör. Friss epizóddal érkezik A besúgó című sorozat is, amely az HBO Max nézettségi toplistáinak élén szerepel a bemutatása óta.

Részletes program időpontokkal itt.

Forrás: Nemzeti Filmintézet

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.