A Magyar Film Napja – 2023. április 30.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1901. április 30-án mutatták be az első megrendezett magyar filmet, A TÁNCZ címmel. A Filmintézet kezdeményezésére a televíziók, a streaming szolgáltatók és a mozik 2018 óta csatlakoznak április utolsó hétvégéjén a közös ünnepléshez. Ennek köszönhetően magyar filmeket nézhetünk több napon át országszerte.

A FILMIO-n a Magyar Film Napja alkalmából öt alkotás ingyen lesz megtekinthető: az Anyám és más futóbolondok a családból, a Moszkva tér, Isten hozta, őrnagy úr!, Kék róka, Werchmesiter harmóniák.

Számos TV csatorna is régi és újabb magyar filmeket tűz műsorára ezen a hétvégén. A Cinema City mozikban, a Corvinban, az Urániában, a Tabán moziban és a KINO-ban is lesznek vetítések. A részletes programot itt éritek el.

Április 30. az évfordulója Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása, A táncz címmel készült ismeretterjesztő film első nyilvános bemutatójának (1901). Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképünkből csak fotók maradtak fenn. Azóta minden időszakban kiemelkedő filmes tehetségek alkottak, akik pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet.

Forrás: Nemzeti Filmintézet