A legjobb szeptemberi programok – 12 program az egész családnak

Nyissátok meg a színházi évadot, ünnepeljétek a Lánchidat, kukkantsatok bele a különböző tudományterületekbe vagy fedezzétek fel épített örökségünket, nézzetek klasszikus filmeket, válasszatok sportágakat. Szuper programokat hoztunk nektek szeptemberre!

Kolibri évadnyitó Bábfesztivál – Kolibri Színház, Jókai tér, Kolibri Fészek, szeptember 2. (ingyenes)

Az új évad a Kolibri Színház hagyományai szerint szeptember első szombatján az egész napos, ingyenes Kolibri Fesztivállal indul, amikor a frissen felújított Jókai téren és a Kolibri Színház épületében a báb- és utcai előadóművészet legkiválóbb hazai és határon túli képviselői fogadják a közönséget. Részletek itt. Ingyenes!

Bartók Feszt’ 2023 – Szent Gellért tér, szeptember 2. (ingyenes)

A Bartók-negyed fesztiválján megmutatjuk egy napban, hogy telik náluk az év többi része! Szeptember 2-án 7 zenei előadóval, számos hazai szervezettel, több mint 40 családi és felnőtt programmal, 3 gyermekkoncerttel (Búgócsiga zenede, Bonbon Matiné, Belvárosi Betyárok), városi sétákkal és beszélgetésekkel is várnak. Részletek itt. Ingyenes!

Reptár Piknik – Szolnok, Reptár, szeptember 2.

Piknikezz a repülőgépek árnyékában! A RepTár 7. születésnapja alkalmából számtalan családi és szakmai program várja az érdeklődőket. A meglévő élményelemek mellett (4D mozi, MiG-29 szimulátor, a Jak-52, MiG-21 és Szojuz-35 replika Pilótapont, 3D karika, Csúszópálya) számos különleges program várja a látogatókat. Részletek itt. A belépés a RepTárba megváltott belépőjeggyel látogatható.

Budapest Klasszikus Filmmaraton – Budapest, több helyszínen, szeptember 12-17.

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi filmfesztiválját.  A fesztivál idén is a kedvelt helyszíneken, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várja a látogatókat, de most sem maradhatnak el a népszerű és látványos szabadtéri vetítések a Bazilika előtt, a Szent István téren. A rendezvényt változatos szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható. Részletek itt.

Lánchíd fesztivál – Lánchíd és környéke, szeptember 16. (ingyenes)

Napközben a Pesti alsó rakparton 10-18 óráig ingyenes gyerekprogramok és Lánchíd történeti kiállítás vár benneteket a Valyo állandó programjai mellett. Ezt követően pedig 19.30-tól egész késő estig tartó koncertekkel várnak benneteket a Clark Ádám téren. Fellépők: Péterfy Bori, Irie Maffia (Sena, Kemon, Columbo, Busa P.), Király Viktor, Balla Eszter, Nagy Ervin, Lábas Viki, Kollár-Klemencz László, Deniz / Orsovai Reni, Quartzbox formáció, Dés László, Vecsei H. Miklós, Beck Zoli, Bocskor Bíborka, Farkas Izsák, Radics Gigi, Sör és Fű, Pásztor Anna, Ham Ko Ham, Video disco, Hősök, Wunderlich József, Ember Márk és meglepetés finálé… Részletek itt. Ingyenes!

Kéklámpás Találkozó és Ikarus Találkozó – Aeropark, szeptember 16. és szeptember 30. – október 1.

Szeptemberben 2 izgalmas eseménynek is otthont ad majd az Aeropark. Szeptember 16-án az ország minden részéről különféle típusú és méretű kéklámpás járművek érkeznek a parkba. A történelmi repülőgépek közötti hatalmas területet több tucat tűzoltóautó foglalja el, de érkeznek ritka és oldtimer minősítésű mentő- és rendőrautók, sőt speciális helikopterek is tiszteletüket teszik. Részletek itt.
Szeptember 30. és október 1. között pedig a magyar járműgyártás legikonikusabb autóbuszai költöznek be két napra a ferihegyi repülőmúzeumba. 70 Ikarust látnak vendégül, amelyek kívül-belül megcsodálhatók lesznek. Élménybuszozás, járműmustra, több kilométer hosszú, látványos felvonulás zajlik majd ezen a hétvégén, amikor minden az egyik legismertebb hazai márkáról szól. Részletek itt.

Kulturális Örökség Napjai – országszerte, szeptember 16-17. (ingyenes, némelyik programra regisztrációs szükséges)

„Műemlékeink, történeti épületeink velünk élnek, életünk szerves részei, színhelyei, emlékeink őrzői, identitásunk alkotóelemei. Fennmaradásuk érdekében azonban elengedhetetlen, hogy szeressük, gondozzuk, karbantartsuk, méltó módon használjuk őket és megfelelő tisztelettel, szakértelemmel nyúljunk hozzájuk. Azért, hogy igazán otthon érezhessük magunkat hazánkban, nekünk is tennünk kell: ismerjük meg közös épített örökségünket, mert szeretni és védeni csak azt tudjuk, amit ismerünk is.” A programok között itt tudtok keresni. Ingyenes, de némelyik programra regisztráció szükséges!

Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó – X. kerület, Merkapt Sportközpont, szeptember 15-16. (ingyenes)

A Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó széles sportági és zenei palettát kínál a látogatóknak, a kitelepülő sportágakat szakképzett edzők, a megjelenő hangszereket zenei oktatók segítségével lehet megismerni és kipróbálni. A színpadokon izgalmas sportági bemutatókra, nyílt edzésekre, illetve színvonalas zenei koncertekre is sor kerül a két nap folyamán. A több mint 100 sportág között biztosan megtalálhatóak lesznek majd hazánk legnépszerűbb és legsikeresebb sportágai, mint a labdarúgás, az úszás, a vízilabda, a vívás, a kézilabda és a kajak-kenu is. Részletek itt.

Budavári Palotapiknik – Várkert Bazár, szeptember 23.

A Budavári Palotapiknik a megújuló Budavári Palotanegyed új családi eseménysorozata, ami DJ Methával közös szervezésben, idén először valósul meg. A nappali esemény elektronikus zenei programjáért a Savoyai teraszon az idén 20 éves Be Massive Horizont csapata lesz felelős és ez alkalommal ünnepi programmal készül. Több helyszínen különböző stílusú zenei produkciók, táncos bemutatók, tánctanítás várja a családokat. Részletek itt. A Budavári Palotanegyed programjai ingyenesek, a Várkert Bazár 11 és 15 órakor kezdődő koncertprogramjára azonban belépőjegy váltás szükséges.

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Millenáris, szeptember 28. – október 1.

Az idei Fesztivál a Millenárison 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit a Parkban, a B (Nagycsarnok) és D épületben (Üvegcsarnok), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a népszerű amerikai sci-fi író – John Scalzi, díszvendég országként pedig idén Hollandia mutatkozik be. Részletek itt.

Kutatók Éjszakája – országszerte, szeptember 29-30. (ingyenes, több programra regisztráció szükséges)

Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Részletek itt. Ingyenes!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!