A legjobb programok – Gyereknap 2023

Május utolsó hétvégéje mindig a leggazdagabb programokban, ráadásul most a pünkösdi hétvége is ugyanebben az időpontban lesz, úgyhogy igazi programkavalkádra számíthattok. Listánk folyamatosan bővül, érdemes visszatérni! Több mint 60 program – Gyereknap 2023.

Válogassatok a budapesti és a környékbeli bőséges kínálatból, de balatoni és egyéb eseményeket is ajánljuk.

dm Gyereknap – Vasúttörténeti Park, május 27-28.

Május 27-én és 28-án ismét elérkezik az ideje az egyik legsikeresebb hazai gyereknapi eseménynek. A program idén színesebb, mint valaha, a szórakozás mellett pedig a fenntarthatóság témája és számos edukációs program is nagy hangsúlyt kap. Nem véletlen, hogy a dm Gyereknap a Vasúttörténeti Parkban minden évben az egyik legnépszerűbb program a családok számára, hiszen a Park közel 70.000 négyzetméteres területén egymást érik a szórakoztató és színes programok, beleértve az Orient-csarnokot is. Nem lesz ez másként idén sem: május végén, két teljes napon át 10 és 18 óra között a gyermekeké a főszerep! Fellép többek között  az Apacuka zenekar, Kalap Jakab, Halász Judit, a Kiskalász zenekar a Fabula Bábszínház és az Alma zenekar is. A dm programjainak köszönhetően, ezúttal is számos érdekes témával találkozhatnak a látogatók és lesz gasztró udvar is.
Részletes program itt.
Jegyár: Gyermekeknek a belépés 14 éves kor alatt ingyenes!
Felnőtteknek: EARLY BIRD*: 2400 Ft/fő* akció időtartama: 2023. május 3-21. között
Normál jegyár május 22-től: 3000 Ft/fő
Szponzorált tartalom.

Cifra Palota XXL – Gyermeknap – Művészetek Palotája, május 28., vasárnap 10:00-15:00 (ingyenes)

A Müpa vasárnaponkénti Cifra Palotája hatalmasra nő gyermeknap alkalmából. Zenék, mesék három színpadon; bent a Müpában és kint szabadtéren is rengeteg kreatív- és zenés foglalkozás vár minden gyermeket és gyermeklelkű felnőttet, akik aktívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni ezt a napot. Lesz többek között Boribon muzsikál koncert, Búgócsiga Zenede, Cimbaliband, Daniel Speer Brass, Superar, Mary Poppins táncelőadás, rengeteg játék és kreatív foglalkozás. Ingyenes!
Részletes program itt.

Nyári Pagonyfeszt – Margitsziget, Kristály, május 27., szombaton délelőtt kicsiknek, délután nagyobbaknak

Délelőtt lesz Rutkai Bori Banda koncert, bemutatkozik Dániel András Mindenki mászkál című könyve, A legcsinosabb óriás színházi előadás, majd egy zenés előadást láthattok Tasi Katalin Lányka, tükörben című verseskötetéből, de még mesejáték, kincskeresés, hangszerismertető, gyerekjátszó, dedikálások, kézműves programok és társasok is várnak rátok. A délután 14:30-as kapunyitást követően lesz beszélgetés Jocó bácsival és Zágoni Balázzsal, A tolonc filmvetítés és beszélgetés, 10 éves az Időfutár – beszélgetés a szerzőkkel, kreatív ékszerkészítő műhely, filmkészítés cellulózra a Filmintézet közreműködésével és társasjáték maraton. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft/fő.

Hipp-Hopp! Ugrás Mesegalaxisba – A Néprajzi Múzeum Gyermeknapi családi programja, május 28. (ingyenes, regisztrációs)

„Egy vénséges vénember, aki már menni sem tud csak csöszlet, hátára bogozza a vesszőkosarát, kezébe egy keldárt, s elindul a hegyen túlra szedret szedni. Hogy odaér-e, vagy hova ér az a történet közepibe belefér.” A kiállítások tárgygalaxisában Bedőházi Beáta erdélyi mesemondó, mesepedagógus történeteivel és játékaival ismerjük meg a keldárt, és a mesék egyéb különös tárgyait. A programokhoz az alábbi időpontokban lehet csatlakozni: 10.30, 12.00, és 13.30. Részletek itt. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a résztvevők számával és választott időpont megjelölésével a muzeumpedagogia@neprajz.hu címen, valamint férőhely függvényében, az esemény napján, a helyszínen is lehet.

Nyitott szertárkapuk – országszerte, május 28-án (ingyenes)

Gyereknapon, május 28-án 10 órától az ország valamennyi hivatásos tűzoltólaktanyája és őrse, a csatlakozó önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok, kiállítóhelyek, valamint az újpesti Tűzoltó Skanzen és a kőbányai Tűzoltó Múzeum (1105 Budapest, Martinovics tér 12.) is várja az érdeklődőket, a bátrakat és kevésbé bátrakat, hogy szirénázó szerkocsik, próbariasztások, és a bevetési védőruha felhúzása során mindenki átélhesse, milyen lehet tűzoltónak lenni. Részletes helyszínlista itt. Ingyenes!

Marczi GYEREKNAP – Marczibányi Téri Művelődési Központ, május 27., szombat 10:00-12:00 (ingyenes)

10 órától a KODZSUGUKILA A BOSZORKÁNY című afrikai mesét hallgathatjátok meg bábokkal és különleges hangszerekkel kísérve.  Az előadás után a gyerekek közelebbről is megismerhetik a különleges hangszereket, maszkokat készíthetnek, illetve egy  illusztrátor csapat segítségével kipróbálhatják, hogy milyen nagyban festeni, egymást rajzolni (üveg portré rajzolás), nyomatokat készíteni (stencil nyomdázás), különleges technikákat kipróbálni (közös bambuszrajz), játszani, közösen alkotni. 3-10 éves korosztálynak ajánlott. Részletek itt. Ingyenes!

Gyereknap – Kultúrkúria, május 27., szombat 15 órától (ingyenes)

Fabatkák kertje című előadást nézhetitek meg a Mesebolt Bábszínház előadásában, majd fellép a Boridalok Trió interaktív családi koncertjével. Folyamatosan lesznek játszóházak: Királyfiak és királylányok játszópark, Vitéz László bábjátékautomata, Játékkkert, Furfangos csudavilág játszóház, kézműves sarok, hempergő, logikai és ügyességi játékterasz is. Részletek itt. Ingyenes!

Óbudai Gyereknap – Óbuda, Fő tér, május 27., szombat 10:00-19:00 (ingyenes)

Az igazi vidám majális nem csak a legkisebbek számára lesz jó mulatság, a program összeállításánál gondoltak a nagyobb gyerekekre, tizenévesekre is. Az élményektől elpilledt látogatókat változatos étel és italkínálattal várják gasztrosátrakban és vásárfiákkal a kézműves asztaloknál. Fellép majd az Alma együttes, Gryllus Vilmos, illetve bűvész és színházi előadások is lesznek. A nagyobbakat az Első Óbudai eSport bajnokság keretében egész napos FIFA és Forma-1 versenyek várják PS5-ön és valósághű szimulátorokon. Részletek itt. Ingyenes!

Gyereknap a Gyermekvasúton – május 28., vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

Május 28-án, Gyermeknapon a 18 éven aluliak díjmentesen utazhatnak a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, a vonatok 40-50 percenként járnak, nosztalgiavonat is közlekedik. Az élményekkel teli utazáson kívül Hűvösvölgy állomáson 10 és 17 óra között családi programokkal kedveskednek a látogatóknak. A kisebbeknek lesz arcfestés, óriásszínező, óriás társasjáték, alkotóház, ugrálóvár, akadálypálya, gyermekvasúti LEGO járművek, egyenruhás fotózás. A családi kvíz nyertesei vasúttal kapcsolatos ajándékokra is számíthatnak. Az érdeklődők kívül-belül megnézhetnek egy tűzoltóautót és felszállhatnak egy nosztalgiabuszra. A vasútrajongók hajtányozhatnak, és fenntartható terepasztal, valamint vonatszimulátor is várja őket. A KRESZ pályán a helyes közlekedés szabályaival ismerkedhetnek meg a gyerekek. Részletek itt. Ingyenes!

További budapesti programok:

BUDAPEST KÖZELÉBEN

Lurkócia Városi Gyereknap – Szentendre, Czóbel Park, május 28., vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Egy napra újra megalakul Lurkócia gyerekállam, ahol a gyerekek minisztériumokat járhatnak végig. Az állomásokon pecséteket gyűjthetnek, azok között, akik mindet összegyűjtötték és a gyűjtőlapot is bedobták a dobozba, értékes nyereményeket sorsolnak ki, de természetesen lesznek egyéb programok is: koncertek, hangszersimogató, bemutatók, Tusi bácsi sakkszakköre, P’Art Mozi kitelepülése, a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület programja, tűzoltók kitelepülése, rendőrségi bemutató, akadálypálya és zoknicsata is. Részletek itt. Ingyenes!

Hetedhét Játékfesztivál – Székesfehérvár, május 28., vasárnap 9:30-20:00 (ingyenes)

Május utolsó vasárnapján újra a gyerekeké lesz a fehérvári belváros: a Hetedhét Játékfesztivál május 28-án délelőtt 10 órától este nyolcig várja a családokat sok-sok játékkal, zenés-mesés színpadi programokkal. Többek között a Kolompos együttes és a Rutkai Bori Banda szórakoztatja majd a közönséget a Városház téren. Lesz persze Hétpróba is, amelyben idén egy lovacska történetét ismerhetik meg a gyerekek. Mókáznak a gólyalábasok, a Tintaló Cirkusz, az utcai játékelemek között pedig régi ismerősökkel és újdonságokkal is találkozhatnak a fesztivál látogatói. Részletek itt. Ingyenes!

Gyereknap a Budaörsi Reptéren – május 28., egész nap (ingyenes)

Május 28-án, vasárnap, egész napos programokkal várják a látogatókat a Budaörsi Reptéren. Az esemény központi helyszíne a gyermeksziget lesz, ahol óriásbuborék show-n, ugrálóvárakban és kreatív foglalkozásokon vehetnek részt a kisebbek, valamint jelmezes animátorokkal is találkozhatnak. Repülőtér lévén a legnagyobb élmény a sétarepülés lesz. De emellett egy katonai kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Részletek itt. A belépés ingyenes!

Gyereknap 2023 – Vác, Rózsakert vagy Madách Imre Művelődési Központ, május 28., vasárnap 10 órától (ingyenes)

Jó idő esetén a Rózsakertbe várnak benneteket, ahol 10 órától fellép az Iszkiri zenekar, lesz Kerekítő foglalkozás, kutyás bemutatók, kreatív ügyességi játékok, a Familiia Gladiatoria bemutatója, kézműves foglalkozás és Mesezenekar is. Részletek itt. Ingyenes!

Cirókás Gyereknap – Kecskemét, Ciróka Bábszínház, Fő tér, május 27-29. (ingyenes)

Szuper nemzetközi bábos csapat gyűlik össze a hosszú hétvégén, hogy elkápráztasson gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Lesznek utcaszínházi produkciók, mechanikus játszótér, felvonulás és rengeteg jó színházi élmény Kecskemét központjában. Részletek itt. Ingyenes!

TOVÁBBI PROGRAMOK

BALATON

Olvassátok el 12 fontos dolog, amit minden kamasznak tudnia kell az Internet-biztonságról című összeállításunkat! Játsszatok a cikk végén található kvízjátékunkkal 2023. május 29-éig, és nyerjetek Dumaszínház jegyet!

Nincs gyereknap fagyi nélkül, íme 2023-as kedvenceink Pesten és Budán!

Nyitókép: IStock

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.
A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!