A legjobb programok az őszi szünetre

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

baratsagos_orias

Hogy mivel lehet elütni az időt a szerencsére borzasztóan hosszú őszi szünetben? Természetesen sok-sok kirándulással, csöppet sem unalmas múzeumi programokkal, új filmekkel, sőt rajzfilmekkel és diafilmekkel, sok jó új könyvvel és könyvbemutatókkal, játszóterekkel, de akkor sem fogunk kétségbe esni, ha éppen esik az eső. Ha pedig nem találtok kedvetekre valót, nézzétek meg a hétvégi programajánlókat (csütörtökönként frissítjük), amelyből kettő is lesz az őszi szünet alatt.

ŐSZI SZÜNETES TÁBOROK

millipop_mosolygyar

November 2. és 4. között a Noha Stúdió két izgalmas táborral is vár benneteket, részleteket itt találtok. Az óbudai Kapocs a nyári táborokhoz hasonlóan most őszi turistás programot szervez szintén november 2. és 4. között. A Gellért téri Pagonyban még van néhány hely nagyobbaknak a videóklip-készítő filmes táborba, illetve az Articsókában is többféle programmal készülnek. A Millipopba akár egy napra, de akár az egész hétre is mehettek táborozni, valamint a zuglói Csizmás Kandúr Játszóház is programokkal vár benneteket.

KISEBB ÉS NAGYOBB KIRÁNDULÁSOK, KIMOZDULÓS PROGRAMOK

Állatkert

pandakolyok

A szünidőben is biztosan sokan felkeresik majd a budapesti állatkertet, ezét csak azoknak ajánljuk, akiket nem zavar a tömeg. Ha esik az eső, akkor is több órát el tudtok tölteni a Varázshegyben, illetve a zárt térben lévő állatbemutatókon. November 30-áig nyugdíjasoknak 1000 Ft a belépő, gyerekeknek pedig egész szünetben ingyenes 14 éves kor alatt! Ha nem vagytok gyakori látogatók, érdemes előtte egy kicsit megtervezni a látogatást, megnézni az aktuális bemutatókat, térképet, újdonságokat. Részletek a programokról itt.

Budakeszi Vadaspark

vadaspark

A Vadaspark idén elnyerte a legjobb tanösvénynek járó díjat. Nézzétek meg az új interaktív táblákat (többek között madárhangokról), és próbáljátok ki közben a kisebb és nagyobb játszótéri elemeket, bogaras rugós játékokat, amelyeket az Ilona Malom-műhely készített. Ha jó az idő, akkor még nyitva tart a kalandpark is péntektől vasárnapig, október 29-én pedig Halloween buli lesz.

Veresegyházi Medvefarm

veresegyhazi_medveotthon

Közép-Európa egyetlen Medveotthonában fakanállal tudjátok a macikat etetni, de van külön állatsimogató is háziállatokkal. A farkasos bemutatókat (Predator program) is érdemes megnézni. A legkisebbek ingyenesen kölcsönözhetnek kismotort a bejáratnál.

Családi napok – Őszi szünet Királyréten

csaladi_napok_kiralyreten

November 2. és 5. között 11 és 14 órától terepi sétával, észtornával, mikrovilággal (a világ mikroszkópon át) és kézműveskedéssel várnak minden korosztályt. Előzetes bejelentkezés szükséges (lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig). A családi napok várható témái: november 2., szerda: Színek és formák, fák és levelek; november 3., csütörtök: Rejtőzködés, rejtelmek az erdőben; november 4., péntek: A gombák csodálatos világa; november 5., szombat: Nyomok, jelek – Helyszínelés az erdőben. Belépő: 2000 Ft/család/alkalom (belépőjegyet is tartalmazza a kiállításra)


INGYENES MÚZEUMOK ÉS FOGLALKOZÁSOK

szunidozo_kulteaban

Múzeumi születésnap, éjszakai elemlámpás túra, családi játékok, nyílt nap és gyerekeknek szóló tárlatvezetések….Az őszi szünetben még tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat, illetve a hónap utolsó és első hétvégéjén is több múzeum állandó kiállítását kereshetitek fel ingyenesen, amelyről készítettünk nektek egy külön összeállítást.

FILMEK AZ ŐSZI SZÜNETRE

gruffalo_following_mouse_landscape

Számos remek film érkezett a moziba, többek között a Graffaló és barátai, illetve a nagyobbaknak a Kubo és a varázshúrok, úgyhogy az őszi szünetben biztosan megnézzük majd valamelyiket. A szünetre összeállított filmes válogatásunkat itt olvashatjátok.

rajfilmunnep

Október 29-én országszerte a Rajzfilmünneppel (keressétek meg a hozzátok legközelebb ingyenes programot itt), november 6-án pedig a Nagy Dia Nap vetítéseivel várnak benneteket az Art&Cinemában.

JÁRMŰVEK

reptar_0170

Az őszi szünet alatt pattanjatok fel egy különleges járműre és fedezzétek fel a várost. Ha megfelelő az idő, akkor jöhet a Libegő és a Gyermekvasút (minden nap közlekedik), de a városnéző kisvonat (a Műcsarnok elől indul hétvégenként, gyerekjegy 3 éves kortól 300 Ft, felnőtt 600 Ft, kb. 25 perces út, mindenképp hátra üljetek, mert elég büdös 🙂 A városligeti járat menetrend szerint közlekedik hétvégén és munkaszüneti napokon október 1-jétől várhatóan Mikulásig 10:30 és 17:00 között (utolsó indulás 16:30). Menetjegyet csak a Műcsarnok pénztárában lehet vásárolni (a Műcsarnok zárva tartása esetén a járművezetőnél).
A BKK hajó is jó választás lehet, amellyel szintén már többször bebarangoltuk a várost.
A szünetben érdemes felkeresni a szolnoki RepTárt, amelyről bővebben itt írtunk. Tényleg interaktív, remek fél- vagy egynapos családi program, illetve a hosszú hétvégén szinte az összes kisvasút üzemel, itt találtok részletes infókat.

Vasútmodell kiállítás – Kultúrkúria, november 4-6.

vasutmodell_kiallitas_kulturkuria

A kiállításon látható lesz: 35 méter hosszú, H0-s méretarányú terepasztalunk vasút, villamos és autóbusz közlekedéssel, éjszakai vonatozás, LEGO város működő vasutakkal, RC helikopter bemutató, de interaktív játszóházzal is készülnek irányítható H0-s Thomas vasúttal, tologatható Thomas vasúttal és mozdonyokkal. Belépő: felnőtt 700 Ft, gyerek (2 éves kortól) 500 Ft.

ÚJ KÖNYVEK ÉS KÖNYVBEMUTATÓK

ringato_konyvek

November 6-án 9:30-tól a Magyarság Házában mutatják be az új Ringató könyveket, melyek a Kolibri gondozásában jelentek meg. Szintén november 6-án a Móra kiadásában jelennek meg Kerekítő manó legújabb történetei, 11 órától a Müpába várnak benneteket. A legnagyobbaknak pedig a Tilos az Á kiadó legújabb köteteinek bemutatóját ajánljuk a Gellért téri Pagonyban október 28-án 17 órától (belépés 14 éves kor felett). Minden program ingyenes!
Nézzétek meg új könyves válogatásunk 1. és 2. részét, bőven lesz mit olvasni az őszi szünetben is a legkisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt.

JÁTSZÓTEREK ÉS/VAGY ESŐPORGRAMOK?

nehru_part_mg_8107

Reméljük, hogy kellemes őszi idő lesz, és felkereshetjük kedvenc játszótereink valamelyikét. Nézzétek meg 2014, 2015 és 2016 nagy kedvenceit! De ha esik, akkor sem szomorkodunk majd, jöjjenek az esőprogramok!

HAMAROSAN ZÁRNAK!

vasuttorteneti_park

Október 30-án tart nyitva az idei évben utolsó alkalommal a Vasúttörténeti Park (vasárnap ingyenes lesz a belépés, a Télapó Expressz alkalmával nyitnak csak ki, amire november 6-áig itt nyerhettek jegyet) és a Tarzan Park (szombaton és vasárnap 17 óráig, 1 gyerekjegy mellé 1 felnőtt belépője ingyenes). Szintén október 30-áig látogathatjátok a téli zárás előtt a szentendrei Tömegközlekedési Múzeumot.

További programokat a hétvégére itt találtok (csütörtökönként frissítjük)!

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz. Tartsatok velünk! 🙂