A legjobb programok a hosszú hétvégére – okt. 20-23.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogy merre induljatok ezen a hosszú hétvégén, kiderül az ajánlóból. Mi biztosan elmegyünk a Margó Fesztivál valamelyik gyerekprogramjára vagy könyvbemutatójára, múzeumba, felülünk egy nosztalgia járatra vagy megnézzük a Skanzenben, milyen lehetett az élet falun ’56-ban, de kirándulni is fogunk kisvasutazással egybekötve. Válogassatok ti is a legjobb programok között!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár – Várkert Bazár, október 18-21. (ingyenes)

Szuper könyvek, bemutatók, gyerekprogramok, koncertek várnak rátok a Margó Fesztiválon. A programokból válogattunk a hétvégi ajánlóba is! Ingyenes!

A mi 56-unk – Szentendrei Skanzen, október 20-23.

Sokat tudunk az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről, de vajon ismerjük-e a vidéken lezajlott eseményeket? Élő történelmi jelenetek és még számos program vár rátok az ünnepi hosszú hétvégén, többek között takarékos konyha, gombfocibajnokság, filmvetítések, kézműves programok. Belépő: skanzen belépővel látogatható.

X. Temofeszt – Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztivál – Vasúttörténeti Park, október 20-22.

Október 20. és 22. között tizedik alkalommal nyitja meg kapuit a Magyar Vasúttörténeti Parkban a szakmai vasútmodellezés iránt érdeklődők számára a TEMOFESZT, vagyis Közép- és Kelet-Európa legnagyobb vasútmodell kiállítása. A szinte minden méretarányban fellelhető hagyományos és modulterepasztalok mellett az RC járművek széles skáláját is felvonul, mint például a kamionok, tankok, munkagépek és repülők. Idei újdonság a LEGO® elemekből épült vasút. Felnőtt: 2400 Ft/, diák, nyugdíjas: 1500 Ft/db, gyerek (3-6 éves): 1.000 Ft, 3 év alatt ingyenes, családi jegy (2 felnőtt és maximum 3, 14 év alatti gyerek): 5000 Ft.

Museocaching – Találd meg a tárgyadat! – Magyar Természettudományi Múzeum, november 11-ig

Barangoljatok a kiállításban és gyűjtsétek össze saját virtuális kollekciótokat! A rövid leírások és koordináták alapján keressétek meg a múzeum rejtett tárgyait, készítsetek velük szelfit és osszátok meg! A legjobb gyűjtemények feltöltőire nyeremény vár. Részletek itt.

Mesés bábok – bábos mesék – Petőfi Irodalmi Múzeum, 2019. március 24-ig

A családokat megszólító időszakos tárlattal a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára mutatkozik be. A kiállítás két téma köré szerveződik. Bemutatja Arany János közismert műveinek bábszínházi adaptációit és az ott alkalmazott különböző bábtípusokat. A tárlatban Arany János bábfigurája köszönti az érdeklődőket, a kezéből kibomló színes zsinór-motívum a kiállítás meghatározó látványelemeként végigvezeti a látogatókat a bábok izgalmas világán. Múzeumi belépővel látogatható!

200 Ft a belépő gyerekeknek az Állatkertbe!

A budapesti Állatkertbe október 20. és november 4. között 200 Ft-ért mehetnek be a gyerekek, november 30-ig 1500 Ft a nyugdíjasoknak a belépő. Részletek itt.

Várnak a kisvasutak!

A hosszú hétvégén számos kisvasút zötyög majd, többek között a Börzsönyi vonalakon is.

Gesztenye, batáta és tök ünnep a Seholszigeten – Nőtincs, október 20-23.

Őszi kézműves foglalkozások, kemencében sült ételek, must, íjászverseny, játszótér és állatok. Ezen a hosszú hétvégén is nyitva a Seholsziget Élménypark, amelyet a 2-es úton, Katalinpuszta után találtok. Belépő: családi 2800 Ft + kézműves programok, lovaskocsikázás stb. külön díjasok.

OKTÓBER 20., szombat

Észt gyerekdélelőtt Anti Saarral (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár, szombaton 10:00 (ingyenes)

Az Így mennek nálunk a dolgok című díjnyertes gyerekkönyvről itt írtunk bővebben, és most személyesen is találkozhattok a szerzővel a Cser Kiadó programján. Ingyenes!

Bábkészítő foglalkozás (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár, szombaton 10:00 (ingyenes)

Ismerkedjetek meg a Csirimojó Kiadó mesehőseivel, Egérkével Furda borzzal, Grétával, a bálnával és a két felfedező robottal! A foglalkozás végén haza is vihetitek őket. A program 4-12 éves gyerekeknek ajánlott. Ingyenes!

Családi délelőtt: Mozgásból festmény – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (előzetes bejelentkezéssel)

„Egy-egy mozgás ideje sokszor csak egy pillanat és tovatűnik. De mi van akkor, ha festékes ecsettel a kezünkben papírra hozzuk létre különböző erejű mozdulatok lenyomatát. Ez a gesztusfestés! A kiállítótérben Keserü Ilona festményeit megnézve ismerkedünk a gesztusokkal. Megpróbáljuk kitalálni, hogy egy-egy gesztus mekkora energiával, milyen mozdulattal jöhetett létre. Mindenki készít egy „gesztuspalettát”, amiből válogatva elkészíti saját nagyméretű gesztusfestményét. Most állva fogunk festeni, mint az igazi festők!” Olyan ruhában menjetek, amiben kényelmesen tudtok alkotni, és nem sajnáljátok, ha festékes lesz. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Jegyár: 600 Ft.

Szemezgető – játékos foglalkozás családoknak – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00 (ingyenes)

A programon egy műalkotást járhattok körbe a családdal. Maximális létszám 30 fő. Regisztráció a vezetés előtt érkezési sorrendben az Információs pultnál. Ingyenes!

Fedezd fel velünk a város titkait! (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár, szombaton 11:00 (ingyenes)

Vajon milyen titkokat rejt Budapest és hol lakik Szotyi, a galamb? A könyvről itt írtunk részletesen. Megismerhetjük Budapest legérdekesebb helyszíneit és történelmi lakóit, a város falai között kutathatunk Szotyi, a galamb után, és egy izgalmas kvízjáték segítségével tesztelhetjük azt is, hogy mi mindent tanultunk a könyvből. Természetesen a legkisebbekre is gondoltak, őket színező és képkirakó játékokkal várják. Ingyenes!

Taťána Rubášová – Jindřich Janíček: Bámulatos robotexpedíció (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár, szombaton 13:00 (ingyenes)

Az emberi populáció a múlté, a robotok mégis a nyomába erednek. Vajon boldogulnak a leletek értelmezésével? Azoknak ajánljuk, akiknek van humorérzékük, szeretik a kalandokat, a sci-fit és a képregényeket. Részletek itt. Ingyenes!

Igazi hősöket keresünk! (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár,szombaton 13:00 (ingyenes)

Szeretnétek te is valódi hős lenni? Akkor a Szívünk rajta gyereksarokban a helyetek, hiszen az interaktív gyerekprogram keretében nemcsak az 50 elszánt magyar nő című könyv szereplőit ismerhetitek meg, hanem ti magatok is legendás hírességeké válhattok. 6-10 éveseknek ajánlott program. Ingyenes!

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár, szombaton 14:00 (ingyenes)

Nagy a bánat Sütiországban, mióta Vérpuding elrabolta a királylányt. Hiába jönnek a lovagok: a bősz Barátfüle, a marcona Vadalmatorta és a többiek, egyikük sem tudja kiszabadítani a szépséges Csokisminyont. A szerzővel és az illusztrátorral, Horváth Ildivel Szlukovényi Katalin beszélget. Ingyenes!

Így féljünk bátran! (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár,szombaton 14:00 (ingyenes)

Ki az igazán bátor? Például az, aki bár fél, meg meri tenni azt, amitől tart. A félelem, bármilyen furcsán is hangzik, fontos és hasznos érzés. Foglalkozás a legbátrabbaknak Al Ghanoui Hesna frissen megjelenő könyve, a Holli, a hős segítségével. Ingyenes! A könyvről szintén a Várkert Bazárban 17:30-tól beszélget majd Al Ghaoui Hesna, Szél Dávid és Gyurkó Szilvia.

Családi Műhelynap a Bárkával! – Dunaharaszti, Bárka, Mindszenty utca 3., szombaton 14:00-19:00 (ingyenes)

„Készülhet a nemezbatyu, hangszer, szőttes, / Játék, ékszer, must a préssel. / Kolomposék muzsikálnak, / Nem lesz párja eme bálnak!” Kézműves foglalkozások, 15 órától a Kolompos koncertje, 18 órától meseszövés vár benneteket. Ingyenes!

Dóka Péter: Szupermalac és Űrpatkány (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár,szombaton 15:00 (ingyenes)

Megmentheti egy malac és egy patkány a világot? Sikeresebbek lehetnek, mint a daliás Acélmedve? Dóka Péter új trilógiájáról és a Hősök leszünk! című első kötetről beszélnek az alkotók. Ingyenes!

Drakula vár! – Vajdahunyadvár, szombaton 18:00-24:00

A rendhagyó estén megismerhetitek Drakula gróf igaz történetét, elmerülhettek a vámpírtörténetek rémisztő világában, valamint megünnepelhetitek a világhírű „magyar Drakula”, a Hollywoodban Drakula gróf megformálójaként ismertté vált Lugosi Béla születésnapját is, akinek – bár csak kevesen tudják – szobra a Vajdahunyadvár egyik kőfülkéjét díszíti. A program 14 éves kortól ajánlott! Belépő: 2400 Ft.

OKTÓBER 21., vasárnap

Papírszínház: a Csimota Kiadó varázslatos doboza (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár, vasárnap 10:00 (ingyenes)

A Japánból eredő kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. Az elhangzó mesék: A Kék meg a Sárga, Az én csodálatos tesóm, Visszajött a répa és a Csizmás kandúr. Ingyenes!

Szerkesszük együtt a Csodaceruzát! (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár, vasárnap 10:00 (ingyenes)

Ezen a foglalkozáson olyan Csodaceruza lapszámot készíthetek, ami rólatok szól. Minden 5-12 éves gyereket szeretettel várnak. Ingyenes!

Macskamuzsika – hetvenhét magyar esti mese (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Az antológiába a hazai gyerekirodalom legjobb meséiből válogattak. A mesék elsősorban az óvodásoknak szólnak, de kisebbekre és nagyobbakra egyaránt számítanak a Cerkabella Kiadó bemutatóján. Ingyenes!

Varró Dániel: A szomjas troll (Margó Fesztivál) – Várkert Bazár, vasárnap 15:30 (ingyenes)

Régóta várunk a Túl a Maszat-hegyenhez hasonló izgalmas mesevilágot Varró Dánieltől. Most megkapjuk a trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Ingyenes!

Földünkért Világnap – Sas-hegyi Látogatóközpont, vasárnap 10:00-18:00

E jeles nap fő üzenete, hogy mit tehetünk mi, egyszerű emberek Földünkért, és saját jövőnkért? E gondolatsor mentén tippeket adnak ahhoz, hogyan is valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság főbb szempontjai minden egyes ember életében. Családi jegy: 850 Ft/fő.

Mit rejt az avarszint? – Lebontó és „talajkészítő” állatok az erdőben – Királyrét, vasárnap 11:00 (előzetes bejelentkezéssel)

Közös kutakodás és kísérletezés Királyréten. Gondoltátok volna, hogy egy marék talajban többféle élőlény él, mint ahány ember a Földön? Charles Darwin egyszer azt mondta, hogy a giliszták az emberiség jótevői. Egy egyszerű kísérleten keresztül megnézhetitek, hogy miért lehetett igaza a nagy angol természettudósnak! A program a kiállítás megtekintésével kezdődik, túraindulás 11:15-kor. Előzetes bejelentkezés szükséges: tarjanyin@dinpi.hu. Családi jegy: 750 Ft/fő.

Hetedhét Táncház – Müpa, vasárnap 12:00 (ingyenes)

A Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg a kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is. Ingyenes!

OKTÓBER 22., hétfő

Ünnepi fáklyás menet – Műegyetem, hétfőn 16:30-tól

A menet útvonala: Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Casino – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér.

Nosztalgia-villamos a 4-6-os és a 47-49-es villamos útvonalán – október 22. és november 4. között

Október 22. és november 4. között a 4-6-os villamos és a 47-49-es villamosvonal egy-egy ikonikus helyszínén, megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok – úgynevezett rikkancsok – szerepükhöz hűen osztogatják az archív hírekből válogatott újságot.

OKTÓBER 23., kedd

Szent Korona látogatása az Országházban – kedden 10:00-17:00 (ingyenes)

Az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. Sorban állásra számítsatok! Ingyenes!

Ingyenes múzeumok!
Ne felejtsétek, hogy ezen a napon a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Hamarosan érkezik őszi szünetes válogatásunk, könyvajánlónk a legújabb gyerekkönyvekből, illetve egy kirándulós összeállításunk is sok újdonsággal, úgyhogy érdemes lesz velünk tartani a jövő héten is! Ha szeretnétek a legjobb programokat és új cikkeinket hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.

Era kedvencei: Margó Fesztivál, kisvasutak, családi délelőtt a Ludwigban
Rozi kedvencei: Margó Fesztivál, nosztalgia villamos