A legjobb programok a hosszú hétvégére – augusztus 18-20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez az ajánló már nem aktuális, íme a 2019-es programok! Budapesten és országszerte rengeteg programmal várnak benneteket ezen a hétvégén. Íme válogatásunk betyárokkal, kerti vasúttal, hagyományőrző programokkal, koncertekkel, mágikus kertészkedéssel, kirándulásokkal és még sok minden mással.


Ez az ajánló már nem aktuális, íme a 2019-es programok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Mesterségek Ünnepe – Budai Vár, augusztus 17-20.

Utánozhatatlan vásári forgatag Budán, hatalmas népi játszótér, látványos színpadi programok, fókuszban a szövés, mesterek a világ minden részéből. Idén is vár benneteket a Mesterségek Ünnepe. Napijegy: 2500 Ft. Kedvezményes napijegy 4-18 éves korig (diákigazolvány felmutatásával)  és nyugdíjasoknak: 1500 Ft. Családi jegy: 2 felnőtt és 1 gyermek 14 éves korig: 5400 Ft, 2 felnőtt és 2 gyermek 14 éves korig: 6400 Ft.

Európai Kerti Vasutak Találkozója – Vasúttörténeti Park, augusztus 18-19., 10:00-18:00 (szombaton 22 óráig!)

Augusztusban tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Kerti Vasutak Találkozója a Magyar Vasúttörténeti Parkban. A rendezvény minden évben nagy sikert arat a látogatók körében, ugyanis a környező országok, így idén szlovén, osztrák és horvát résztvevők dízel-, elektromos-, és gőzmozdonyainak kicsinyített másai vonulnak fel az apró sínpályán. A program különlegessége, hogy a kismozdonyok mögé fel is ülhetnek a gyerekek és szüleik, és körbe utazhatják az alagúttal, tavacskával színesített kerti vasúti pályát.Természetesen a kerti vasút és a fenti színes program kavalkád mellett a Park interaktív szolgáltatásai is kipróbálhatóak, így a látogatók utazhatnak nagy gőzmozdonyon, lóvasúton, sínautóban, vagy kipróbálhatták erejüket a kézihajtányon. Jegyár: családi belépő (2 felnőtt + 2 gyerek): 4000 Ft.

Betyáros hétvége – Skanzen, augusztus 18-20.

Betyárvilág ez, és jól tudták ezt az igazi betyárok, akik a hosszú hétvégén benépesítik a Skanzent. Három napig a múzeumban settenkednek, és ha nem figyeltek, még a Skanzen Vonat is veszélybe kerülhet! Lehet nyomozni, betyárruhát ölteni, és persze ügyességben és furfangban is kipróbálhatjuk magunkat. Jegyárak: Családi felnőtt (egy vagy több 6-18 év közötti gyermekkel érkező felnőtt látogatók részére) 1.800 Ft, családi gyerek (egy vagy több szülővel érkező 6-18 év közötti gyerekeknek, gyermekenként) 700 Ft.

Magyar Ízek utcája és Várkert Bazár koncertek – Várkert Bazár és környéke – augusztus 18-20. (ingyenes)

Augusztus 18. és 20. között a Várkert Bazár környékén Magyar Ízek Utcája és ünnepi koncertek várnak rátok. Augusztus 18-án 10:15-től fellép Kovácsovics Fruzsina, augusztus 19-én 10 órától az Alma együttes, augusztus 20-án 11:45-től Palya Bea koncertezik. Ingyenes!

Szamárfül Családi Fesztivál – Pécs, Zsolnay-negyed, augusztus 17-19.

Szamárság lenne otthon maradni, hiszen Pécsett, a Zsolnay-negyedben rengeteg meseelőadás, kézműves sarok, koncert, kiállítás, foglalkozás és természetesen sok-sok játék vár rátok ezen a hétvégén. Részletek itt.

Galiba Fesztivál a Debreceni Virágkarneválon – Debrecen, Nagyerdő,Vidámpark, Békás játszótér, augusztus 15-20.

2012-ben született az ötlet: a virágkarneváli felvonulás kistestvéreként az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva hadd kóstoljanak bele a karneválozás örömeibe. A Galiba Gyermekfesztivál Fazekas Mihály Ludas Matyijára, pontosabban Matyi libájára, Galibára is emlékeztet minket. A Nagyerdő területén színházi előadásokkal, játékokkal várnak benneteket, és nagy kedvencünket, a békás játszóteret se hagyjátok ki.

Székesfehérvári Királyi Napok – Székesfehérvár, belváros, augusztus 10-20.

Népi játszóházak, óriásbábos felvonulás, 3D vetítések a házfalakra, koncertek, táncház és néptáncfesztivál 10 napon át Székesfehérvár belvárosában és utcáin. Részletes program itt. A legtöbb program ingyenes!

6 éves a Futura – Mosonmagyaróvár, augusztus 17-20.

Augusztus 17-étől 20-ig négy napos hosszabbított nyitvatartással, 10:00-20:00 óráig várnak benneteket Magyarország legnagyobb tudományos játszóházában, a Futurában. A Kaland dobozt pedig ingyen próbálhatjátok ki.

Kodzsugukila, a boszorkány – Kabóca Bábszínház – Balatonföldvár, Kultkikötő, szombaton 11:00 és Balatonboglár, vasárnap 11:00

Dzséli, a varázsló zenész repít bennünket Afrikába, annak is a legkülönlegesebb szegletébe: saját kunyhójába.
Zenélés közben meséli el Kalili és Szandzsi történetét, amely során megismerünk egy bátor ugróegeret, egy kecses gazellát és a könyörtelen Kodzsugukila boszorkányt. A mese során minden csoda valóra válhat, így még az is lehetséges, hogy maguk a dobok is beszélnek. Jegyár: 1000 Ft.

Holdbeli csónakos – Rozs Tamás – Balatonfenyves, Kultkikötő, szombaton 11:00 és Balatonföldvár, vasárnap 11:00

A Holdbeli csónakos – Weöres Sándor nagybecsű művéből Vitéz László, Bolond Istók és Paprika Jancsi dalai, s a címadó főszereplő és Pávaszem énekei mellett a 100+5 évfordulós költő versei hangzanak el Sebő Ferenc és Rozs Tamás megzenésítésében, így az Ugrótánc, Sej-haj folyóba, Száncsengő, A galagonya, Gyöngy az idő, A béka-király, A tündér, Macska-induló, Jön a tavasz (Medvevers), Rock and roll… A költeményeket Rozs Tamás, a Szélkiáltó együttes tagja zenésítette meg, aki a műsorban cselló és gitár társaságában énekel.Gyulai Csaba (Bognár Szilvi zenekara, Chabanda) pedig gadulkán, brácsán és ütőhangszereken játszik. Jegyár: 1000 Ft.

AUGUSZTUS 18., szombat

Harry Potter és a mágikus növények – kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

A Roxforton kötelező volt a gyógynövénytan tantárgy. A kastély mögötti üvegházakban, Bimba professzor vezetésével ismerkedtek a varázslótanoncok a visító, fojtogató és egyéb varázserővel bíró növényekkel. A növényeket sárkánytrágyával tápoldatozták és átültetésükhöz védőfelszerelést (fülvédő) használtak. Az Ezer bűvös fű és gomba című tankönyv volt az alap olvasmányuk. „Megvizsgáljuk, hogy a fenti tankönyv növényei közül, melyekkel találkozhatunk a Roxfort falain túl, és, hogy milyen más mágikus növények vannak a közelünkben, saját kertünkben, mindennapi teánkban… A Füvészkertben a FűFa Tankertben találkozunk, innen indulunk egy sétára megkeresni a mágikus növényeket. A séta után ültetünk és alkotunk.” A foglalkozás 1 órás. Jegyár: 1800 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

10 éves a Rutkai Bori Banda – Óbuda, Kobuci kert, szombaton 10:30

Óriási buli a zenekar 10. születésnapján a Kobuciban! Jegyek online elővételben 1000 Ft-os, a koncert napján online és nyomtatott formában a helyszínen 1500 Ft-os áron kaphatóak. Az esti konceretekre vonatkozó szabályoktól eltérően a gyerekkoncertek esetében a 10 év alatti gyermekek számára is szükséges jegyet vásárolni.

Élet a kánikulában – Szódás túra a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:00 és 13:00

A dolomitsziklák forró világába kevesen merészkednek. Pedig vannak olyan élőlények, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a Sas-hegy viszontagságos körülményei között. Hogyan lehetséges ez? Közelebbről megismerve őket, érthetővé válik titkos módszerük. Túlhevülés ellen a látogatók számára is kínálnak valamit! Ár: 1100 Ft/fő, kedv./családi: 850 Ft/fő, gyermek: 700 Ft/fő.

Holdfű Színház: Mi van a ládikában? – mesejáték  – Margitsziget, Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

Hát, kinek mi! Vagyishogy az attól függ. Mitől is? Nos, hát tőlünk. A ládikó nem más, mint cselekedeteink tükröződése, „jutalma”. Mese Borkáról és Tekláról. 3 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

Slow.Design.Market – Esti vásár – Szenbékkálla, Pegazus, Kossuth utca, szombaton 16:00-22:00

A lassulás jegyében a vásáron találsz majd növényeket, kerámiákat, kötött-horgolt gyerekruhát, fajátékot, fenntartható divatot, növénnyel festett kincseket, lenvászon táskákat, újrahasznosított anyagból használati tárgyakat és még sok minden mást. Délután 17:00-tól a Mesekavics tart workshopot a kisebbeknek, este 20:00-tól pedig Bahama Kaos és Pumi Lemonade rakja a talpalávalót.

AUGUSZTUS 19., vasárnap

Aranygyapjú Társulat: Mátyás az igazságos – zenés bábjáték – Szent Margit-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Időutazás a Mátyás király korabeli Magyarországra. Ebben a zenés bábjátékban jól ismert, ma is időszerű mondanivalóval bíró Mátyás mesékkel találkozhatnak a nézők. A gyevi bíró, az okos leány és a budai kutyavásár történetét reneszánsz ihletésű zenékkel és vásári tréfákkal köríti az Aranygyapjú Társulat. A darabban tekerő – és kobozmuzsika csendül fel, mely az udvari hangulatról gondoskodik. Kicsik és nagyok bepillanthatnak a népmesei hőssé vált reneszánsz magyar uralkodó igazságos mivoltába. 5 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

Aranyszamár Bábszínház: Holdkirály palotája – interaktív báb-mesejáték – Városmajori Szabadtéri Színpad, vasárnap, 10:30

A Holdkirály palotája olyan interaktív mesejáték, amelynek során a nézők is bekapcsolódhatnak a mese alakításába. Ettől válik különlegessé ez a darab, ami a színészektől kivételes koncentrációt igényel, ugyanakkor a gyermekek számára örömet és felejthetetlen élményt jelent. 90 perc, 1 szünettel. Jegyár: 1500 Ft.

Eszter-lánc a Vörösvári Napokon – Pilisvörösvár, Művészetek Háza, vasárnap 11:00

mesezenekar

Mese-erdő közepébe hívnak minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével. Gyerekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített versei kísérnek minket utunkon.

Kolompos (Szent István Napi Forgatag) – Csili Művelődési Központ, vasárnap 18:00 (ingyenes)

A Kolompos együttes koncerttel és táncházzal vár benneteket vasárnap este. Ingyenes!

Kaleidoszkóp Hegy Fesztivál 2018. – Esztergom, Szent Tamás hegy, augusztus 19-20. (ingyenes)

Augusztus 19-én fellép a Csángálló zenekar, megnyílik Békési Ervin kiállítása a Kápolnában, és este lesz Anima Sound System. Augusztus 20-án 15:30-tól a Rutkai Bori Banda zenél, de lesz még üvegfestő workshop és sok minden más. Részletes program itt. Ingyenes!

AUGUSZTUS 20., hétfő

Kincses sziget – Gemenc, hétfőn 10:00-20:00

Kirándulás sétahajóval Bajáról a Veránka-szigetre. A sétahajó korlátozott befogadóképessége miatt javasolják, hogy részvételi szándékotokat jelezzétek az Ökoturisztikai Központban telefonon, email-ben, vagy személyesen 2018. augusztus 19-én 15:00 óráig. A megrendelt jegyeket indulás előtt legkésőbb 9:30-ig kell átvenni a helyszínen a kirándulás napján. Részvételi díj: gyermek (14 éves korig): 2500 Ft, felnőtt: 3500 Ft.

Légi- és vízi parádé – az Országház előtti Duna szakaszon, hétfőn 9:30-tól (ingyenes)

Idén is látványos bemutatókkal várnak benneteket a Duna partján. Ingyenes!

Szent István Napi Várjátékok 2018 – Hollókő, hétfőn 11:00-16:00

Augusztus 20-án középkori hangulatba repülhetünk vissza Hollókő váránál. Akik elmennek, láthatják a fegyveres harcok s csaták hiteles forgatagát, a mutatványosok boszorkányosságát, s a gyönyörű táncosokat, hallhatnak reneszánsz zenét és királyi lakomában lehet részük.

Bognár Szilvia: Titoktok – koncert gyermekeknek – Budai Vár, hétfőn 12:00

A Mesterségek Ünnepéhez kapcsolódva Bognár Szilvi zenél majd a kicsiknek és nagyoknak a Budai Várban.

Szent Korona látogatása – Országház, hétfőn 12:00-19:00 (ingyenes, sorban állásra számítsatok)

Ismét megnyílik az országház kapuja és meg lehet nézni a Szent Koronát. Sorban állásra számítsatok, mert minden évben sokakat érdekel ez az esemény. Ingyenes!

Kenyérlelke Fesztivál – MOMKult, hétfőn 10:00-19:00

4. alkalommal rendezik meg a Kenyérlelke Fesztivált a MomKultban. Idén még több külföldi világsztár-pék lesz a zsűriben, és kicsi és nagyok sem fognak unatkozni.

Nosztalgia járat / 927 – N7274 – 72-es és 74-es troli vonalán, hétfőn 9:30-tól

Augusztus 20-án ZIU 9B típusú trolibusszal nosztalgia járat közlekedik a 72-es és a 74-es trolibusz vonalán az Arany János utca és a Károly körút (Astoria) végállomások között, a Hermina úton át, amely nosztalgia járat a 72-es és 74-es viszonylatok érintett megállóhelyein áll meg. Részletek itt.

Ünnepi tűzijáték – Dunapart, hétfőn 21:00 (ingyenes)

A 20-a ünnepségsorozatot a hagyományokhoz hűen Budapesten a tűzijáték zárja majd. Ingyenes!

Ez az ajánló már nem aktuális, íme a 2019-es programok!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Mesterségek Ünnepe, Kenyérlelke Fesztivál
Rozi kedvencei: Mátyás az igazságos bábjáték a Szent Margit-romoknál, Mesterségek Ünnepe, Kenyérlelke Fesztivál