A legjobb gyerekprogramok hétvégére – okt. 12-13.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

gyerekprogramok hetvegere - Hoppi mesék

Könyvszüret a Margó Fesztiválon, illatos kürtős kalács, karibi buli a PASO-val, őszi bringatúrák, jazz és klasszikus zene, művészeti foglalkozások, diafilmek és még számos remek program vár rátok ezen a hétvégén.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Margó Fesztivál – Várkert Bazár, október 10-13. (ingyenes)

Idén is a Várkert Bazárban vár benneteket a Margó Fesztivál, ahol sok jó és új gyerekkönyvet is bemutatnak. Íme 8 szuper gyerekprogram szombatra és vasárnapra. A belépés most is ingyenes, és a felnőtteket is jó programokkal várják!

Kürtőskalács Fesztivál – Városliget, október 11-13. (ingyenes)

Idén október 11-13. között a Városliget ad otthont a 7. Kürtőskalács Fesztiválnak, melyen az édesszájú látogatókat rekordszámú kürtőskalács-készítő stand várja. A Vajdahunyad vára mögötti parkos területen az ínycsiklandozó kürtőskalács-desszertek mellett nagykoncertek, színes gyermekprogramok (szombaton 11 órakor székely lábbábos mesék és 13 órakor Kolompos koncert; vasárnap 10:30 bűvész show és 11:30 BonBon Matiné gyerekkoncert) várja az őszi gasztroprogram kedvelőit. Ingyenes!

X. Bábu Fesztivál – Budapest Bábszínház, október 8-17.

Ebben az évadban a 70. születésnapját ünneplő Budapest Bábszínház egyik ajándéka a nézőinek, hogy a X. BÁBU fesztiválra a hazai társulatok mellé a műfaj legnívósabb nemzetközi produkcióit hívta meg. Részletes program itt.

Terézvárosi Búcsú – Eötvös utca és Szófia utca, október 12-13. (ingyenes)

Többek között szombaton 10 órától a Kolompos buli, 15 órától a Pannonia Allstars Ska Orchestra karibi koncertje, 16 órától a Láthatáron Csoport: Banyamosoda című bábos-énekes vásári komédiája vár benneteket Terézváros ünnepén. Vasárnap 10 órától Jancsi és Juliska című előadást, 11:30-tól a Kispárna Mesezenekar és Méhes Csaba műsorát, 15 órától pedig a MintaPinty Zenekar koncertjét hallgathatjátok meg. Ingyenes!

Őszi bringatúrák a Skanzenben – október 12-13. (regisztrációs)

A bringatúrákon minden nap más-más téma mentén „tekerhetitek be” a Skanzent muzeológusok vezetésével. Így sok érdekességet tudhattok meg például a malmokról, a tűzről vagy a régi mesterségekről. Olyan helyszíneket is fel lehet fedezni, melyek a mindennapi látogatók szeme előtt rejtve maradnak. Mi tavaly imádtuk ezt a programot!

Új KRESZ-park és integrált játszótér XVIII. kerületben

A XVIII. kerületben nemcsak a KRESZ-parkot néztük meg, amelyről itt írtunk bővebben, hanem most csütörtökön egy új integrált játszóteret is átadtak Némó sziget néven a Herrich Károly téren, ahol egészséges és sérült gyerekek együtt játszhatnak.

Új Kertvárosi Tanyaudvar és csúszdapark a XVI. kerületben

Már látogatható a Kertvárosi Tanyaudvar, amelyet a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat nyitott. A hajdani tanyák őshonos háziállatait nézhetitek meg autentikus környezetben. A tanyaudvar ingyenesen látogatható. Bejelentkezni és időpontot egyeztetni a 06-20-593-5266-os telefonszámon lehet (a hónap első és utolsó vasárnapján tartanak nyitva, illetve kedd-csütörtök délután). Pénteken délután adják át a Reformátorok terén az új csúszdákat, illetve megújult a Cinkotai erdő melletti kisebb játszótér is. Mindegyiket megnéztük, részletes beszámoló a jövő héten!

OKTÓBER 12., szombat

FLOW – design workshop gyerekeknek – DEMO Wood, III. kerület, Fő tér 1., szombaton 10:00-14:00 (regisztrációs)

A Hello Wood a Design héten egy különleges workshoppal jelentkezik. Vendég Sármán Nóra divattervező. Nóra egy nagyon izgalmas foglalkozás keretein belül fogja bevezetni a résztvevőket a divat és textiltervezés rejtelmeibe. A divattervezés mellett kipróbáljátok magatokat formatervezőként, grafikusként vagy akár animációt is készíthettek. 7-14 éveseknek ajánlott program. Jelentkezés itt. Ára: 5000 Ft/fő.

Szamóca kiskertész-tanoda:‎ Szüret – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Mese, alkotás, növényültetés. Játékos kertészkedős foglalkozás 3-10 éves gyerekeknek (és szüleiknek) a Szamóca Kiskertész Klubban a Füvészkertben. Leszüretelhetitek az ágyásokban termett zöldségeket, gyümölcsöket, többek között szőlőt is, amit ki is préselhettek. A foglalkozást a Füvészkertben a FűFa tankertben tartják. Ára: 1800 Ft/gyerek, 3400 Ft/2gyerek. 3-10 éves gyerekeket várnak. A szülőknek füvészkerti belépőt kell váltani. Szombaton Chili nap is lesz a Füvészkertben.

Egy év Hoppifalván – Puskin, szombaton 10:00

Van valahol a világ kellős közepén egy csendes kis völgy. A völgyben egy tó, a tó partján egy picike falu. Annyira apró, hogy szabad szemmel nem is lehet látni. Sőt, még szemüveggel, nagyítóval és műholdas távcsővel se. Mégis belefér az egész kerek világ. A települést Hoppifalvának hívják, ugyanis itt élnek és dolgoznak a hoppik. Jegyár: 800 Ft.

Ruhából kép a falra – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal a Családi Délelőtt a MINTÁZAT ÉS DEKORÁCIÓ című kiállításhoz kapcsolódik. A valakik által már megtervezett anyagokat lehet felhasználni arra, hogy saját textilképet készítsetek. Nem ceruzát vagy festéket használtok majd, hanem a korábban iparművészek által megtervezett anyagokat. Bejelentkezés szükséges: a programot megelőző napon 14.00 óráig a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen!

Világsakkfesztivál – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:00-18:00

2019. október második szombatján, a sakk ünnepén idén is megnyitja kapuit a Világsakkfesztivál. Ebben az évben még különlegesebb lesz, hiszen idén ünnepli 5. születésnapját a Világsakkfesztivál, amely ebből az alkalomból egy kivételes helyszínen, még több különleges programmal várja az érdeklődőket. Kézműves foglalkozás, sakkédesség készítés, zenés színpadi produkciók és további érdekes családi programok is lesznek, míg a sakksport szerelmesei részesei lehetnek az igazi sakkcsemegének számító sakkszimultánoknak.

Kisvasúti nap Szilvásváradon – szombaton 10:00-13:00

Nosztalgia járatok, barlangtúra, múzeumi séta és a csodás őszi erdő vár rátok ezen a szombaton Szilvásváradon. Részletek itt.

Lilla és Tündérbogyó meseelőadás – Láng Művelődési Központ, szombaton 10:00

Kádár Annamária érzelmi intelligencia fejlesztő történetei alapján készült élőzenés mesejáték egy Lilla nevű kislányról szól, aki képzeletbeli barátja, Tündérbogyó társaságában egy csodálatos napot tölt.
Együtt mindenféle kalandban, csodás élményben van részük: többek között megbarátkoznak a Hétfejű Sárkánnyal, játszanak a Csikizős Boszival, sétálnak a Holddal, majd Kékfestővel kékre festik az eget. A csodás napot, a megelevenedő képzelet-világot élő zene és balett teszik teljessé. 3-6 éveseknek ajánlott. jegyár: 1000 Ft.

Bemutatkozik Berg Judit – Agócs Írisz: Sári a Vadasparkban könyve! – Jurányi Inkubátorház, szombaton 10:30 (ingyenes)

A könyvbemutatón Berg Judit mesél, Agócs Írisz rajzol és még kézműveskedni is lehet majd.Természetesen lesz dedikálás és hatalmas könyvvásár is, illetve kiállításmegnyitó.

GEOTÓP NAP a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 11:00 és 14:00

A Sas-hegy geológiai kincseit ismerhetitek és nézhetitek meg, foghatjátok kézbe ezen a túrán. 11:00 és 15:00 között óránként vezetett túrák is lesznek a tanösvényen, illetve természetismereti programok és játékok. Az erdei és geológiai témájú foglalkozások ingyenesek, a szakvezetéses túrákra pedig teljes árú 1200 Ft, illetve kedvezményes 900 Ft-os jegyek kaphatók.

Állatijó bemutató és Kecske bemutató – Budakeszi Vadaspark, szombaton több időpontban

Kecske-Agility-Surányi-Linda

Milyen „vadállatok” tarthatók háziállatként? Mitől érdekes élőlény a csótány? Hogyan, milyen módszerekkel taníthatók az állatok? A Budakeszi Vadaspark felelős állattartásról szóló szombati bemutatóján a látogatók választ kaphatnak ezekre a kérdésekre, de a nap programjában kecskeügyességi (11 és 15 órakor) és Állatijó bemutatók (12 és 14 órakor) is szerepelnek. Normál belépővel látogatható!

Családi nap Királyréten – A gombák csodálatos világa – Királyréti Látogatóközpont, szombaton 11:00 és 14:00 (regisztrációs)

Az őszi erdőben a gombák titkait fürkésszük családi körben – szülők, nagyszülők, keresztszülők és a hozzájuk tartozó gyermekek. Ehető és mérgező gombák. Szépek és kevésbé szépek. Vicces kinézetűek. Csak fényképezőgéppel gyűjthettek. Rövid terepi séta után elmerülhettke a mikrovilágban (a világ mikroszkópon át). Kézműveskedés, észtorna: rejtvények, fejtörők várnak minden korosztályt. Előzetes bejelentkezés szükséges, lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig. 2600 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás díját is tartalmazza).

POMPOM Krokodile Rave – TRIP, szombaton 16:00-18:30

Az őszi családi rave bulin egy friss apuka, Karányi Dani zenél, hogy eszeveszett vidám hangulatban ünnepeljétek meg a sárguló faleveleket a Dunán. Jegyár: családi jegy 3 vagy 4 főre 5900 Ft.

Dobszay-Meskó Ilona-Tarr Ferenc: Rigócsőr király – Premier Kultcafé, szombaton 17:00

A Bonbon Matiné és a Ventoscala Sinfonietta előadása. Dobszay-Meskó Ilona a kortárs zenei élet meghatározó szereplője. Harmadik, gyerekeknek szóló darabja a Grimm testvérek klasszikusát, Rigócsőr király történetét dolgozza fel. A Rigócsőr király esetében a sok nevetés mellett arra is lehetőséget kínál, hogy a hallgatóság megismerkedjen a hangszerekkel, a klasszikus zene világával, és hogy megtapasztalja, miként képes mesélni a zene. Jegyár: 1000 Ft.

OMNIBUS-koncert – Zene komolyan mindenkinek! – Lóvasút Rendezvényközpont, szombaton 17:00-18:00 (ingyenes, regisztrációs)

Az Omnibus a házimuzsika hagyományaira építő interaktív koncertsorozat, amely mindenkinek, kisgyermekes családoknak is szól. A műsor a klasszikus kamarazene repertoárjából válogat, amelyet felnőttek és gyerekek számára egyaránt befogadhatóvá tesz. A megszokott kialakítású nézőtér mellett babaszőnyeg várja azokat, akik pici gyerekekkel érkeznek, valamint egy külön helyiség is rendelkezésre áll, ha valakinél eltörne a mécses. Az óvodásokat, kisiskolásokat zenepedagógus segíti a zenehallgatásban rajzos, mozgós foglalkozással. Jegyár: A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációs jegy ára: 300 Ft. Regisztrációs jegyek kaphatók a lovasut.jegy.hu oldalon, a MOMkult jegypénztárában, valamint a koncert előtt a helyszínen.

OKTÓBER 13., vasárnap

Sárkányölő Sebestyén meseösvény – Pesthidegkút, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

Ez az év a sárkányok éve lesz: a következő Bailavidrum meseösvényt Hidegkúton, a vitorlázóreptéren és az izgalmas, sárkánybarlangokkal teli Vörös-kőváron tartják. Ezúttal egy másfél kilométeres meseösvényt jártok körbe. A helyszín villamossal-busszal (a hűvösvölgyi végállomástól pár buszmegálló) és alig 10 perc sétával is megközelíthető. Előzetes regisztráció szükséges minél hamarabb itt. Ára: 1500 Ft/fő (felnőtteknek és gyerekeknek egységesen), 4 év alatt ingyenes! Hogy milyen egy meseösvény, itt megnézhetitek!

Erdei Piac – Budakeszi Vadaspark, vasárnap 9:00-15:00 (ingyenes, kivéve parkolás)

Az Erdei Piacon többek között megkóstolhatjátok az erdő-mező kincseit és egyben családi programot kerekíthettek függőágyakkal, állat simogatással, kirándulással melyhez minden helyben adott. Személyesen a termelőktől vásárolhattok kistermelői és őstermelői termékeket, termelői ételeket fogyaszthattok és egy kellemes napot tölthettek a szabadban. Parkolás 400 Ft/nap, a piac ingyenes.

Manna matiné: Zsiga Föstő fest – Bartók Pagony, vasárnap 10:30

A Tintaló Társulás óvodásoknak készült előadása Lázár Ervin színekről szóló meséiből válogat. Megtudhatjuk, milyen élete van Zsiga föstőnek egy hófehér világban. Tanúi lehetünk két szín (a Kék meg a Sárga) veszekedésének. Megismerkedhetünk egy fura figurával: a zöld Lificcel. Kiderül, hogy hét különböző kék virág közül ki hasonlít leginkább Varga Julcsa szemére. Végül találkozunk a Feketerigóval, aki azt hiszi: ő a legrútabb madár a ligetben. Jegyár: 1200 Ft, páros jegy 2200 Ft.

Hot Jazz Band gyerekeknek – MOMKult, vasárnap 10:30

Hot Jazz Band zenéje az idők folyamán sok kicsi kedvencévé vált. Ez inspirálta a zenekart, hogy Magyarországon a jazz-zenekarok közül elsőként készítsen gyerekeknek szóló koncertanyagot. Az 1930-as, ‘40-es években is íródtak hasonló szerzemények, de az együttes repertoárjába átirat és népdal is került. Gyerekjegy 500 Ft, kísérő 300 Ft.

Diafilm Szemle – Art&Cinema, vasárnap 11:00

Új és felújított diafilmek bemutató vetítése vár benneteket vasárnap délelőtt: A huncut kis csibe, A pórul járt róka, Az aranypálca, A három nyúl (Szalma Edit rajzaival), Az okos kos. Belépő: 600 Ft/fő. Jegyek előrendelhetőek a mozi telefonszámán: +36 20 410 7177.

JÁTÉK!

Ezek a macskák nem viccelnek! Játsszatok velünk vasárnapig és nyerjétek meg A macska mondja meg! – Mit egyél és mit ne című könyvet!

Időpont szerint a Napibontóban találjátok a legjobb gyerekprogramokat!

Era kedvencei: Margó Fesztivál, Rigócsőr királyfi, Skanzen bringatúrák
Rozi kedvencei: Sárkányölő Sebestyén meseösvény, Hot Jazz Band gyerekeknek