A legjobb gyerekprogramok 2018-ban az őszi szünetben – íme 30 ötlet

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Primanima

Ez a válogatásunk 2018-as, idei programok itt. Kirándulás, filmfesztiválok és premierek, Múzeumok Őszi Fesztiválja többek között meseösvénnyel és bringatúrával, koncertek, tökös események és rengeteg jó program vár benneteket az őszi szünetben. Íme 30 kinti és benti ötlet minden korosztálynak.

Ez a válogatásunk 2018-as, idei programok itt!

KIRÁNDULÁS, SZABADTÉRI PROGRAM

Éjszakai kalandtúrák – Budakeszi Vadaspark, október 26., pénteken 17:50 (előzetes bejelentkezéssel)

A napnyugta után induló túrán az érdeklődők megismerkedhetnek az éjszakai állatok „napjaival”, az életmódjukkal, viselkedésükkel és táplálkozásukkal, valamint újdonságként most a szakvezetések előtt a népszerű Állatijó Bemutató éjszakai madarakról szóló különkiadása is megtekinthető lesz. Jelentkezni a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címen lehet, az üzenet tárgya „Éjszakai túra” legyen. A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik előzőleg e-mailben jelezték szándékukat! A programokra a felnőtt jegy 2200 Ft, a gyerek jegy (2-14 éves korig) 1100 Ft.

200 Ft a belépő a budapesti Állatkertbe

November 4-éig 200 Ft-ért mehetnek be a gyerekek az Állatkertbe, a nyugdíjasoknak pedig 1500 Ft a belépő.

Fák és levek. Színek és formák – Királyrét, október 27., szombat 14:00 (regisztráció szükséges)

Rövid terepi séta után elmerülhettek a mikrovilágban – a bennünket körülvevő környezetet mikroszkópon át fürkészhetitek tovább. Kézműveskedés (levélkép készítés), észtorna: rejtvények, fejtörők várnak minden korosztályt! családi jegy: 2200 Ft, előzetes regisztráció szükséges!

Tu-154 Fesztivál – Aeropark, október 27., szombaton 10:00-18:00

Interaktív programokkal, izgalmas beszélgetésekkel, Li-2-es nosztalgiarepüléssel és különleges reptérlátogatásokkal ünnepli az idén 50 éves Tu-154-es típust a Légiközlekedési Kulturális Központ. Aeropark belépővel látogatható!

Mákszem és Gubó nyomában – bringatúra a Szentendrei Skanzenben, október 31., szerda 11:00 és november 3., szombat 11:00 (előzetes jelentkezéssel)

A Skanzen mesekönyvére épített tematikus biciklis túrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. A program végén a látogatók elkészíthetik a könyv két emblematikus szereplőjének, Mákosnak és Gubónak, a két pulikutyának mását fonalból. A Mákszem és Gubó által is kóstolt szörppel és pogácsával zárul a program. Előzetes jelentkezés szükséges!

Esti vadlibahúzás a Dinnyési-fertőnél – Dinnyés, november 3., szombat 15:00 (előzetes regisztrációval)

Dinnyési-fertő megfigyelő tornyából láthatjuk, amint beözönlik a tóra a vadlúdtömeg, miközben a récék kisebb csapatokban szállnak ki a környező tarlókra, vetésekre. Kedvezméynes családi belépő: 750 Ft/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Őszi szünet a kisvasutakon

November 1. és 4. között vár benneteket a Királyréti kisvasút, de egész őszi szünetben, hétköznapokon is üzemelnek. Október 27-28-án a Kemencei vasúton, Szob és Márianosztra között pedig október 27-28-án és november 3-4-én is utazhattok. Márianosztra és Nagyirtás között október 27-28-án közlekedik vonat, utána tavaszig szünetel, Nagyirtás és Nagybörzsöny között október 27-28. és november 1-4., közlekedik, majd utána téli szünet következik. További kisvasutas kirándulásokat itt találtok.

Friss kirándulós válogatásunk sok újdonsággal és kedvenccel!

Az őszi szünetre egy új kirándulós válogatást is készítettünk nektek, amelyben olyan helyszíneket találtok, amit idén vagy az elmúlt évben nyitottak meg vagy fejlesztettek, sőt díjakat is nyertek! Érdemes kipróbálni mindegyiket!

Záró helyek

A Vasúttörténeti Park október 28-án tart nyitva utoljára (kivéve a Mikulás Expressz), a Tarzan Park az időjárástól függően még november 4-éig vár benneteket.

MOZI, FILM

Országos Rajzfilmünnep – országszerte, október 26-28. (ingyenes)

Ingyenes filmvetítések és családi- és gyerekprogramok várnak benneteket országszerte október 26-28. között. Budapesten lesznek vetítések többek között a keddshopban, a Premier Kultcaféban, az Újpesti Kulturális Központban, a Lengyel Intézetben, az Art+Cinemábn, az Erőművházban, a Budapesti Művelődési Központban, a Csokonai MH-ban és a Kondor Béla MH-ban. Itt tudtok keresni a programok között. Ingyenes!

Primanima – Budaörs, Jókai Mór MK, BABtér, október 25-27. (gyerekprogramok ingyenesek)

Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál idén is várja a gyerekeket és kisgyerekes családokat a legfrissebb animációs mesefilmekkel és animációs foglalkozásokkal Budaörsön október 25. és 27. között. Szombaton délelőtt a gyerekkel együtt adják át a szavazások alapján az idei kedvenc mesefilmjüknek járó díjat, illetve Ágoston Béla játékos zenei utazásán hív minden öt év feletti kalandvágyót interaktív hangszerbemutatóján. A gyerekprogramokra a belépés ingyenes!

Egri Csillagok digitálisan felújított változat

Újra mozikba kerül az 50 éves Egri csillagok, minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmalkotása. Várkonyi Zoltán 1968-ban készült klasszikusa felejthetetlen színészi alakításokkal és monumentális csatajelenetekkel állít emléket Dobó István és az egri várvédők végsőkig kitartó harcának a sokszoros túlerőben lévő török sereg ellen.

Pelyhes, kalandra fel! – premieres film

Egy kis fióka kalandjai, akinek nem sikerült megtanulnia repülni, így mikor családja melegebb éghajlatra költözik a tél elől, számtalan veszéllyel kell szembenéznie. Na, persze nem marad egyedül, hiszen időközben rengeteg barátot sikerül szereznie.

KONCERT, ZENE

Zene Háza Hangműhely – A38 Hajó, október 27., szombaton 10:30-12:00 (regisztrációs, ingyenes)

A Veronaki Trió mesés utazásai során afrikai gyermekdalok feldolgozásán keresztül indiai, lappföldi, litván, pakisztáni és magyar népdalokkal is találkozhattok majd. A részvétel ingyenes, a helyszín kapacitása azonban korlátozott, ezért szükséges regisztrálni itt.

Bognár Szilvi: Titoktok – Müpa, október 27., szombaton 11:00

Dalok, versek, mondókák, remek muzsika, tánc, mulatság és játék… mi kellhet több egy vidám napra? Megvan! Egy titkokat rejtő égszínkék kendő, egy igazi Titoktok! Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetnek bennünket a titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. Ahogy épp a kedvünk tartja, ahogy épp a forgandó szerencse hozza. 3-8 éveseknek ajánlott program. Belépő: 1000 Ft.

Rutkai Bori Banda – Boszi buli – Budapest Jazz Club, október 28., vasárnap 10:00 és 16:30

Az őszi beöltözős gyerekbuliba nemcsak boszorkányokat, hanem manókat, mágusokat, denevéreket, mindenféle maskarásokat, valamint földönkívülieket is nagyon várnak. A zenekar gondoskodik az elvarázsolt hangulatról és a bizsergető talpalávalókról. Belépő: 1500 Ft, családi 4800 Ft.

Tökös-Szellemes Halloween buli az Apacuka zenekarral – Marczi, október 31., szerda 16:00

Hátborzongatóan jó Halloween fesztivál az Apacuka Zenekarral! Menjetek táncolni, énekelni, vigadni, zajt csapni és ha van kedvetek, öltözzetek be ötletesen, szellemesen erre a fantasztikus minifesztiválra. A koncert után gyerekdiszkó is lesz. Belépő: 2500 Ft (minden korosztálynak).

MÚZEUM

Simulj velünk! – Természettudományi Múzeum, október 27., szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

Előadások a szakértőktől szülőknek és felnőtteknek a netfüggőségről, az iskolai stresszről, az egészséges táplálkozásról. Mese, torna, jóga, zene és tánc a kisebbeknek. Többek között vendégeik a NÉBIH okos ételekkel, a Felelős Gasztrohősök a magyar superfoodokkal, a Bailavidrum meseösvény (előzetes regisztráció szükséges) a kiállításra kitalált új meseösvénnyel, a Pesti Est kézműves foglalkozással, a Magyar Vöröskereszt rajzversennyel, a MEBETO élménytornával, és a KOLOMPOS  (16 órától) együttes zenés-mesélős, játékos-táncos mókázással. ittSzuper ingyenes program a múzeum születésnapján! Részletes program .

A Seuso és a többiek – családi kincskereső program – Magyar Nemzeti Múzeum, október 27., szombaton 14:00-17:00 (regisztráció október 26-ig, 16 óra)

Ismerkedjetek meg Pannónia provincia színes mindennapjaival, fedezzétek fel a pompás lakomákat, és fejtsétek meg, hogy miről mesél a Seuso-kincs! Kincskereső délutánon a család egy csapatként fejtheti meg Róma rejtett titkait! A programon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, október 26-án 16 óráig.

Óriáslifttel a Ludwig Múzeumban – Ludwig Múzeum, október 27., szombaton 11:00 és 12:00 (regisztrációs)

A programban résztvevők megismerkedhetnek a múzeumi közönség által nem látogatható terekkel, az aktuális állandó kiállítással, valamint a múzeum műtárgyszállító óriásliftjével. Az alábbi e-mail címen kell regisztrálni: muzeumpedagogia@ludwigmuseum.hu. Adjátok meg azt is, melyik turnuson szeretnétek részt venni.

Koldus és királyfi Budán – Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma, október 29-31.

Az egynapos táborokban a gyerekek Mark Twain műve alapján és kiállításainkon keresztül ismerkedhetnek meg a középkori királyi palotában és a városban zajló élettel, jelmezes játékokat játszhatnak és kézműveskedhetnek.

Furagura – Ludwig Múzeum, október 30., kedden 10:00-12:00 és 14:00-16:00 (regisztráció okt. 25-ig)

Az őszi szünet alatt is jó buli a múzeum. Idén a furagura gurái költöznek be egy napra a Ludwig Múzeumba és invitálnak egy közös játékra. Regisztráció október 25-ig: muzeumpedagogia@ludwigmuseum.hu (regisztrált gyerekek száma, kora, turnus, megy-e a szülő). Jegyár: 600 Ft/fő.

Nyomozás a Galériában! – Magyar Nemzeti Galéria, október 30., kedden 11:00-12:30

Az őszi szünetben rendhagyó programmal készülnek a családoknak: interaktív tárlatvezetéssel és izgalmas, nyomozós feladatokkal várják őket ezen a kedd délelőttön. Miután minden nyom előkerült és a megfejtés is megszületett, a kis detektívek ajándékot kapnak.

Kukoricázz velünk! – Skanzen, október 30. – november 4.

A kukoricázós programokba október 30. és november 4. között lehet bekapcsolódni bármely nap a nyitvatartási időben (9:00 – 16:00). Belépés a normál múzeumi belépőkkel.

Október 31-én nyit a megújult Szépművészeti Múzeum!

Nekünk már nagyon hiányzott! Megújult kiállításokkal, csodaszép új helyszínekkel és programokkal tér vissza a Szépművészeti Múzeum, melyet hamarosan részletesebben is bemutatunk nektek.

TÖKÖS PROGRAMOK

Holnemvolt Halloween Éjszaka – Holnemvolt vár, az Állatkert mellett, október 26., péntek 18:00-23:00 (gyerekeknek jelmezben ingyenes)

Látványos tűzzsonglőr bemutatóval, a kisvasúton szellemekkel, a Titok Pincénél tomboló zombikkal, boszorkányos arcfestéssel, családi Halloween kézműves programokkal és finom tökös ételekkel várnak benneteket ezen az estén. 14 év alatti gyerekeknek ingyenes a belépés arcfestéssel, jelmezben, töklámpással, mindenki másnak 1000 Ft.

Mazsola és Tádé tökháza – kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, október 27., szombaton 10:00 és 11:15

„A Mesehősök növényei programunk célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján.” A programra előzetes bejelentkezés szükséges. Gyerekeknek: 1800 Ft, felnőtteknek: füvészkerti belépő!

Budapest Töklámpás Fesztivál 2018 – Hősök tere, október 27., szombaton 19:00-21:00 (ingyenes)

Idén is mindenki bemutathatja saját otthon faragott töklámpását a Hősök terén. A szervezők kérnek minden résztvevőt, vigyen magával 1-3 konzervet vagy bármilyen tartós élelmiszert. Az összegyűlt ennivalót a Gyermekétkeztetési Alapítvány fogja eljuttatni rászoruló gyerekek részére. Ingyenes!

Halloween Party – Tökfaragó verseny – Kopaszi-hát, Öbölház, október 28., vasárnap 15:00-18:00

A program során kicsik és nagyok közös tökfaragó és -festő versenyben vehetnek részt, amelyen a Kölyök-Öböl is közreműködik. A Kopaszi-gát parkolóját ingyenesen használhatják a vendégek a program ideje alatt.

Piczinke Halloween party – Piczinke Póniudvar, október 27-28.

Interaktív mese, családi tökfaragó műhely, kreatív sarok, halloweeni játékok, pónilovaglás, állatsimogató udvar, rengeteg játék, móka és kacagás. A programra a belépő 2000 Ft/fő egységesen mindenkinek 2 éves kortól (2 éves kor alatt ha a gyerekek szeretnének részt venni a játékban, akkor 1000 Ft/2 év alatti gyermek).

Halloweeni papírlámpás készítés – Minurka, Kis Rókus utca 37., október 31., szerdán 16:00-18:00 (regisztrációs)

A Minden, ami papír Alkotóműhely jóvoltából ezúttal Halloween tematikában készíthettek lámpásokat, melyekbe kis led mécseseket helyezhettek. Részvételi díj: 3500 Ft. Részvételi szándékodat jelezd a minurkainfo@gmail.com címen!

Halloween party! – KreatívJáték Játékáruház, Óbuda, Bécsi út 118/A, október 31., szerdán 14:00-18:00 (ingyenes)

Az őszi szünet szerdáján 14-18 óra között szellemes feladatokkal, rémesen jó hangulattal, meglepetés programmal és ajándékokkal várnak benneteket. Öltözzetek be otthon Halloween jelképeinek jelmezeibe, ők pedig félelmetesen jó arcfestéssel dobják fel a szetteket, de lesz kézműveskedés is. Ingyenes!

EGYÉB

Zöldgömb Fesztivál – Akvárium Klub, október 28., vasárnap 10:00-19:00 (ingyenes)

Tudjatok meg többet arról, hogyan óvhatjátok meg bolygónkat! Játék és sok-sok nyeremény mellett, az egész család számára lesznek hasznos, érdekes és szórakoztató programok, ismeretterjesztő előadások. Ingyenes!

BabaArt – Kispesti Munkásotthon, október 28-29.

A rendezvény célja, hogy a különböző művészeti ágak egy lépéssel közelebb kerüljenek a kicsikhez, megteremtve az első találkozás lehetőségeit. A bábszínházi, a képzőművészeti, irodalmi és a zenei élmények, számos játéklehetőséget, tapasztalatot és a tanulás kezdetét jelentik a kicsik számára. Vasárnap családi programokkal, hétfőn pedig szakmai konferenciával (előadásokkal és workshopokkal) várják az érdeklődőket.

Ez a válogatásunk 2018-as, idei programok itt

Időpont szerint a Napibontóban találjátok a programokat!

Ha szeretnétek a legjobb programokat, újdonságokat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.