A legjobb farsangi gyerekprogramok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelmezes bulik, koncertek, fesztiválok, karneválok várnak rátok városszerte a télűzés és a fánk jegyében. Összegyűjtöttük idén is a legjobbakat, és természetesen a listát bővítjük majd, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

Farsangi családi mesefoglalkozás – Két Egér Könyvesbolt, január 27., 11:00-13:00

Ha már ti is unjátok ezt a borongós, rossz időt, menjetek el a Két Egér színes, családi foglalkozására, ahol a mesemondás után, kicsik és nagyon közösen készíthetik el farsangi maszkjukat. Űzzétek el a telet együtt! A foglalkozás 5-12 éves korig ajánlott. Kisebbek, szülői segítséggel tudnak részt venni. Belépő: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.

Gőgös Gúnár Gedeon – MOMKult, január 27., szombaton 10:30

Humorral, varázslattal átszőtt jelenetek, játékok formájában kerül szemünk elé megannyi ismert alak, helyzet a Libabáltól Gyuri kakasig, a Kiugrott a gombóctól Gőgös Gúnár Gedeonig.

Gryllus Vilmos: Maszkabál – MOMKult, február 11., 9:30 és 11:30

https://www.youtube.com/watch?v=gsXHeqFHWbs

Ha farsang, akkor biztos, hogy előkerül Gryllus Vilmos Maszkabál című programja. A jegyeket érdemes minél hamarabb beszerezni, mert hamar elkapkodják.

Kolompos farsangi mulatság – több helyszínen, február 3-18. között

Idén is több hagyományőrző-télűző mulatsággal vár benneteket a Kolompos együttes. Íme a helyszínek és időpontok:

  • feb. 3., szombat, 17:00 Kultúrkúria
  • feb. 4., vasárnap, 10:00 Klauzál Ház
  • feb. 10., szombat, 11:00 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház
  • feb. 10., szombat, 15:00 Csepeli Rendezvényközpont
  • feb. 11., vasárnap 10:30 Erzsébetligeti Színház
  • feb. 11., vasárnap 16:00 Veresegyház Innováció Centrum
  • feb. 16., péntek 16:30 Békásmegyeri Közösségi Ház
  • feb. 18., vasárnap 10:30 Benczúr Ház

Farsangi családi foglalkozás a Halszem Meseműhellyel – Mesemúzeum, február 3., 11:00

Űzzük el együtt a telet! Tavaszváró rejtélyekkel, mesével és közös jelmezkészítéssel vár benneteket a Mesemúzeumban a Halszem Meseműhely. 5 év alattiaknak szülői segítséggel ajánlott. Ajánlott korosztály: 5-12 éves korig. Bővebben itt.

Farsangi Maszk workshop gyerekeknek a Borarti Alkotóműhelyben – Budaörs, PostART, Clementis László utca és Ébner György köz sarok, február 3., 15 órától

Gyere és készíts papírmasé maszkokat! Bojti Erzsi Díszlettervezőtől megtanulhatod, hogy hogy csinálják a profik. Elsajátíthatod a technika fortélyait, trükkjeit a workshopon. Iskolás korú gyerekeket várnak akár egyedül, akár szüleikkel együtt. 7 éves kortól ajánlott. Ár: 3000 Ft/gyerek/maszk. Jelentkezés: borarti@gmail.com.

Állatok Farsangja – Állatkert, február 2-4. (jelmezben 14 év alatti gyerekeknek 100 Ft a belépés)

Idén először várja a látogatókat az Állatok Farsangja program február 2-től 4-ig a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A gyerekek készíthetnek álarcokat, bábokat, részt vehetnek karneváli arcfestésen, valamint érdekes állattörténeteket hallgathatnak. Lesz jegesmedve gyógyítás, ahol fény derül arra, hogy vajon megfázhat-e a jegesmedve. Február 2-án jelmezes vonuláson, a rendezvény ideje alatt pedig farsangi állatbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők. Február 3-án és 4-én a Bóbita Band szórakoztatja a jelmezbálba érkezőket. Azok a 14 év alatti gyermekek, akik jelmezben, farsangi álarcban érkeznek, 100 Ft-os jegyárral léphetnek be az Állatkertbe.

II. Farsangi Fánkfesztivál – XI. ker., Kőrösy József utca, február 9-11. (ingyenes)

Február 9-11. között rendezik meg az II. Budai Farsangi Fánkfesztivált, ahol több, mint 80 féle hagyományos és új vonalas fánk, street food, hagyományos farsangi étek és még megannyi finomság kerül terítékre.A rendezvényre élő fánk készítéssel, ingyenes családi programokkal és farsangi mulatsággal is készülnek. Ingyenes!

Karnevál – Farsang Farka Fesztivál – Szentendre, Belváros, február 10-11. (ingyenes)

A Szentendrei Kulturális Központ idén második alkalommal rendezi meg a Szentendrei Karnevált. A télbúcsúztató-tavaszváró fesztivállal szeretnék felkelteni a várost téli álmából, kicsalogatni a helyieket és a város vonzáskörzetében élőket otthonaikból a szabadba. Február 10-én, szombaton 16 órától a Fő téren a Veronaki – Libabál című zenés gyerekműsorával lép fel, 16 órától a Parti Medve könyvesboltban a Holle anyó birodalma című könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval várnak benneteket. Vasárnap 15:30-tól Bognár Szilvia és zenekara: Titoktok című zenés műsorát hallgathatjátok meg a Fő téren, illetve 16 órától a szentendrei Pótkulcsban balkán gyermektáncház lesz kakaó menüvel. Részletes gyerekprogramok itt. Ingyenes!

Farsangi forgatag a Vajdahunyadvárban – Városliget, Mezőgazdasági Múzeum, február 10., 10:00-18:00

A múzeum családi farsangján mindenkit szeretettel várnak fényvarázsló, napfénycsalogató, vidám programokkal! Folyamatosan egész nap neondiszkó, lámpakészítés, gyertyajóslás, középkori színpadi jelenetek, zsonglőrök, artisták lélegzetelállító mutatványai, népi játszóház,élményfal, közösségi szövet készítése, kézműves foglalkozások. Minden belépőjegy mellé forralt bor vagy tea jár a felnőtteknek és arcfestés a gyerekeknek. Félárú belépő mindenkinek, akik jelmezben érkeznek.

Űrkarnevál a Rutkai Bori Bandával – Hatszín Teátrum, február 10., 11:00

Ha nincs ötleted, hogy milyen jelmezbe bújj, hallgasd meg a zenekar dalait, és biztosan találsz magadnak olyan szereplőt, akinek szívesen elkészítenéd a maskaráját! Érdemes minél előbb lecsapni a Rutkai Bori Banda beöltözős bulijának jegyeire, mert hamar elfogynak. Jegyár: 1600 Ft.

Busójárás – Mohács, február 8-13.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. Ilyenkor a város megtelik jelmezes-maszkos busókkal és egész nap zajlik a mulatság.

Velencei Karnevál – Velence, Korzó, február 10. (ingyenes)

Mi tavaly nagyon jól éreztük magunkat a Velencei Karneválon, ahol jégfaragással, színpadi programokkal, télbanya égestéssel, vásárral és gasztronómiai programokkal készülnek az idei évben is. Ingyenes!

Pagony farsang – Bartók Béla úti Pagony, február 24. 15:00-18:00 (ingyenes)

„Kapjátok fel a jelmezt és irány a Pagony: táncolunk egy nagyot, sütit díszítünk és természetesen kézműves foglalkozással is készülünk. Ha nincs jelmezed vagy egy klassz maszkra vágysz, akkor is itt a helyed, mert kérhetsz majd ingyenes arcfestést is.” Ingyenes!

Farsangi zenéket és meséket itt találtok, jelmezeket pedig Pinterest oldalunkon.

További programok a hétvégi ajánlóban találtok, illetve érdemes megnézni legújabb gyerekneveléssel kapcsolatos könyves válogatásunkat is, melyhez játék is tartozik!

Ha szeretnétek értesülni a legjobb családi programokról és válogatásainkról, új helyekről és ingyenes eseményekről, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz.