A legjobb családi fesztiválok a nyár utolsó hónapjában – augusztusi ajánló

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szolnoktól Erdőbényéig, Székesfehérvártól Egerig, Debrecentől Pécsig, Budapesttől Szentendréig összegyűjtöttük a legjobb programokat augusztusra, ahol a gyerekek és felnőttek is jól érezhetik magukat. Íme a legjobb családi fesztiválok a nyár utolsó hónapjában!

Ördögkatlan Fesztivál – Villánykövesd, Beremend, Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, 2022. augusztus 2-6.

A 15. Ördögkatlan Fesztiválon a számos színházi előadás, kiállítás és koncert mellett természetesen rengeteg családi program is lesz. A Pécsi Pagony is a Katlanba költözik, így számíthattok könyvbemutatókra és közönségtalálkozókra is, de lesznek még bábelőadások, koncertek, traktor- és járgány szépségverseny, kézműves foglalkozások, családi túrák és még számos izgalmas program. A belépés 10 éves kor alatt ingyenes, a családi programok pedig mindenki számára ingyenesek! Részletes program itt.

A HÉV 135. születésnapja – Szilasliget, Nagyrét, augusztus 6.

Kerek évfordulót ünnepelnek idén, hiszen 135 éves a HÉV. Szeretettel meghívnak 2022. augusztus 6-án kicsiket és nagyokat, HÉV-vel utazókat, HÉV-es dolgozókat és persze minden kedves érdeklődőt Kerepesre, a Szilasligeti Nagyrétre, ahol lesznek nosztalgia járművek, zene, ugrálóvár, hajtányozás is. A születésnapi hétvégén nosztalgiavonatokat is indítanak. Szombaton a H8-as és a H9-es vonalon, vasárnap pedig a H6-os vonalon utazhatunk a régmúlt idők hangulatát idéző járművekkel. Részletek itt.

RepTár Drone Day – Szolnok, Reptár – Szolnoki Repülő,múzeum, 2022. augusztus 6.

A RepTár Drone Day idén második alkalommal, 2022. augusztus 6-án kerül megrendezésre a Drone Hungaryvel közösen együttműködve. Ez a nap a drónokról, a repülésről és az innovációról szól. A múzeum élményelemein (4D mozi, szimulátor, csúszópálya, 3D karika, Pilótapont) kívül számos érdekes bemutatóval készülnek a kiállítók. Többek között a látogatók közelről is megismerkedhetnek a videós, rendőrségi, katonai és mezőgazdasági drónokkal vagy bárki kipróbálhatja magát drónpilótaként, illetve a nap folyamán több alkalommal is beindításra kerül egy METEOR-3MA gázturbinás sugárhajtómű. A rendezvény a RepTárba megváltott belépőjeggyel látogatható. Részletek és jegyárak itt.

Bor, mámor, Bénye… – Erdőbénye, 2022. augusztus 11-14.

2022. augusztus 11-14. között idén is megrendezésre kerül a Bor, Mámor, Bénye, egy csodás kis falu színes kulturális és boros kavalkádja. A hétvégén számos gyerekprogram is lesz: cirkuszi mulatság, kézműves foglalkozások és népi játékok is várják a kicsiket. A jegy egységesen 5000 Ft, ami belépést biztosít a koncertekre és programokra. Ezt a helyszínen lehet megvenni, a borászatok csak a jegy ellenében átvett poharakba tölthetnek. A belépőjeggyel tudják biztosítani, hogy a kis faluk fesztiválja jövőre is megrendezésre kerüljön. Részletek itt.

Székesfehérvári Királyi Napok – Székesfehérvár belvárosában, 2022. augusztus 12-21. (ingyenes)

10 napra Székesfehérvár belvárosa igazi fesztiválközponttá válik, ahol óriásbábos felvonulás, népzenei fesztivál, vásári forgatag, koncertek, városnéző túrák, ünnepi programok és előadások várják az itt élőket és a városba látogatókat. Jegyvásárlás csak a koronázási szertartásra és az esti folk programokra szükséges, minden más program ingyenes! Részletek itt.

Zempléni Fesztivál – Zemplén, 2022. augusztus 12-21.

2022-ben is várnak benneteket Zemplén és Tokaj-Hegyalja legnagyobb összművészeti fesztiváljára számos csodálatos helyszínen Sárospataktól Szerencsig, Sátoraljaújhelytől Tokajig. A nyitó és a zárókoncertnek is Sárospatak ad otthont. Augusztus 19-én, pénteken 17 órától Sárospatakon, az Erzsébet utcai színpadnál, augusztus 20-án, szombaton 17 órától a Sátoraljaújhely főterén Laposa Julcsi várja a gyerekeket ingyenes koncertekkel. Részletek itt.

Hétrétország – Őrség, több helyszínen, 2022. augusztus 12-20.

Hétrétország az Őrségben van – avagy Hétrétország maga az Őrség, amely erre a néhány napra képzeletbeli országgá lényegül. Fővárosa Őriszentpéter és mintegy 20 további kistelepülés kapcsolódik hozzá a szerek és porták köztiválja idején.  Nyitott porták, helybelei finomságok, apró templomok, koncertek, Pajtaszínház és még számos jó program is lesz. A gyerekeket többek között Szalóki Ági koncertje, Góbi Rita előadásai, homokmesék, óriásbábok, a Dobronka Cirkusz is várja majd. Részletek itt. Jegyvásárlás itt.

Végvári Vigasságok – Egri Vár, 2022. augusztus 13-14.

Időutazás a kora-újkori Egerbe, ahol korhű fegyverek bemutatójával, hagyományőrző csapatokkal, családi programokkal, vitézvirtussal, kiállításokkal és régi-zenével várják az érdeklődőket augusztus közepén. A fesztivál során tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 3500 Ft, diák 2000 Ft.

Augusztus 20-ai ünnepségek Budapesten – 2022. augusztus 18-21. (ingyenes)

Augusztus 18-a és 21-e között a tavalyihoz hasonlóan számos programhelyszín és hamisítatlan fesztiválhangulat várja a látogatókat Budapesten. A négynapos, komplex összművészeti fesztiválon idősek és fiatalok, családok és baráti társaságok egyaránt megtalálhatják a kedvükre való programot, hiszen zenei csemegékből, családi programokból és gasztronómiai élvezetekből biztosan nem lesz hiány a tucatnyi budapesti programhelyszínen. Augusztus 20-án és 21-én a Varázsliget programsorozat keretein belül a Városligetben, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen igazi csodákban lesz részük a kilátogató lurkóknak és a gyermeklelkű felnőtteknek. Készülnek herceg- és hercegnőképző programokkal, fellépnek többek között a Tűzmadarak vásári mutatványosai, valamint István és Gizella óriásbábok. A kulturális programokon kívül játékos honvédségi bemutatók, például lézerlövészet is várja a családokat. Részletes program itt. Ingyenes!

Galiba Gyermekfesztivál – Debrecen, Nagyerdei Kultúrpark, 2022. augusztus 16-20. (ingyenes)

Nincs szebb állat, mint a lúd, nem kell néki gyalogút” – énekli Galiba, a liba Schwajda György Ludas Matyi-átiratában. Ebben a játékos formában született meg a Debreceni Virágkarnevál egyik „utánpótlás-nevelő” programja, amelynek célja, hogy minél több fiatalt szólítson meg és ismertessen meg a város legnagyobb összművészeti rendezvényével. A családok kedvenc programsorozatává vált a Galiba Gyermekfesztivál, amely idén augusztus 16-től várja az érdeklődőket a 60 éves születésnapját ünneplő Nagyerdei Kultúrparkban. Részletek itt. Ingyenes!

Határtalan gasztronómia – Szentedre, Skanzen, 2022. augusztus 20-21.

A tematikus év jegyében szervezik az augusztus 20-i programot a Skanzenben. Határtalan gasztronómiai hagyományainkat készülnek bemutatni a két napos rendezvény folyamán. A meghívott közreműködők Magyarországról, illetve a határon túlról érkeznek, a látogatók bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medencében élők gasztronómiai kultúrájába. Részletek itt. A Skanzen augusztus 20-án ingyenesen látogatható, 21-én jegyvásárlás szükséges.

Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál – Budapest, Kultúrkúria, 2022. augusztus 24-28. (a legtöbb program ingyenes)

A Kereplő Színház, az Eszter-lánc Mesezenekar, Fabók Mancsi Bábszínháza, mesekert, az Aranyszamár Bábszínház, a Vojtina Bábszínház, fizika show, a bab Társulat, a Kolompos együttes, Halász Judit, a Napsugár Bábszínház, solymász- és csillagászati bemutató is vár rátok az egyik legjobb nyárzáró fesztiválon. Részletek itt. A legtöbb program ingyenes!

Szamárfül Családi Fesztivál – Pécs, Zsolnay-negyed, 2022. augusztus 26-28. (ingyenes)

Pécs legnagyobb, ingyenes családi fesztiváljával zárhatjátok az idei nyarat is. A Zsolnay-negyedben koncertekkel, bábszínházi előadásokkal, ismeretterjesztő programokkal és sok-sok játékkal készülnek 2022-ben is. Részletek itt és itt. Ingyenes!

Szentendre Éjjel-nappal nyitva! – Szentendre belvárosa, augusztus 26-28. (a legtöbb program ingyenes)

Augusztus utolsó hétvégéjén – mint minden évben – Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva áll majd a látogatók előtt, és feltárul a város igazi arca.  A legkedveltebb Házak, udvarok, házigazdák programsorozaton túl most is lesznek városismereti séták, gyerekprogramok, táncszínház, Kultklasszik koncertek, fényfestés a Fő téren, Barlang és P’Art Mozi programok, kiállítások és GastroArt. A Házak, udvarok, házigazdák programsorozat egyes rendezvényei belépőjeggyel látogathatók. Ezen programokra vonatkozó információk (belépődíj, férőhely, előzetes regisztráció) az adott esemény leírásánál olvashatók. Részletek itt. A legtöbb program ingyenes!

2022-es balatoni családi fesztiválokat és újdonságokat, a Dunakanyar programjait, illetve a legjobb budapesti vakációs programokat is megtaláljátok a Minimatinén!

Nyitókép: Galiba Gyermekfesztivál / Biró Péter (Trilite Studió)

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!