A legjobb adventi vásárok Budapesten és környékén 2017.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan megnyitják kapuikat a karácsonyi vásárok, ahol nem csak kézműves portékákkal, hanem koncertekkel, gyerekelőadásokkal, kézműves programokkal és több helyen korcsolyapályával is készülnek a szervezők. Idén is összegyűjtöttük a legjobbakat Budapesten és környékén, és a listát folyamatosan bővítjük majd. Ez a válogatásunk 2017-es, az aktuális programokat itt találjátok!

Európa legszebbjei között: Budapest Karácsonyi Vásár – Vörösmarty tér,  2017. november 10. –  2018. január 1. (ingyenes)

A már megszokott kézműves vásár mellett hétvégenként (december 4-től hétköznap esténként is) színpadi programokkal is készülnek Európa egyik legszebb karácsonyi vásárában. Az ingyenes játszóházban (2017. november 10 – 2017. december 3.  pénteki, szombat, vasárnap napokon:10.00-13.00; 14.00-18.00; 2017. december 4 – 2017. december 23. minden nap: 10.00-13.00; 14.00 18.00) népi mesterségekkel ismerkedhettek meg. December 6-án délután 16 és 17 óra között Joulupukki, a finn Mikulás is ellátogat a térre. Az ünnepekhez közeledve, érdemes inkább hétköznap menni, mert hétvégén nagy a tömeg. Ingyenes!

A leghangulatosabb: Adventi ünnep a Bazilikánál – Szent István tér, 2017. november 24. – 2018. január 1.

November 24-étől január 1-jéig látogatható az Adventi Ünnep a Bazilikánál. Idén sem maradhatnak el a téren a street food különlegességek, mint a sós kürtőskalács vagy a cukorbetegek számára is fogyasztható forralt bor, illetve a jégpálya (14 év alatti gyerekek számára, műanyag borítású). Különleges látványként négy nagy teljesítményű lézerprojektor vetíti majd a karácsonyi mesét a székesegyház homlokzatára. A Fb eseményt itt találjátok.

Dunaparti ünnepvárás: Adventi családi programok a Várkert Bazárnál, 2017., decemberi vasárnapokon

Idén már harmadik alkalommal vár benneteket a Várkert Bazárnál az Adventi ünnep, ahol kézműves programokkal készülnek. Decemberben többféle korosztály várnak különböző játékokkal és foglalkozásokkal, melynek részleteit itt találjátok.

Családias ünnepi készülődés: Óbudai Advent – Óbuda, Fő tér és Szentháromság tér, 2017. december 1-23.

Muzsikás együttes, Méz, Misztrál, Hot Jazz Band, Eszter-lánc Mesezenekar és Kaláka koncert is vár benneteket hétvégenként Óbudán. Emellett régi körhinta, kézműves vásár és igazi jégpálya is lesz a hangulatos rendezvényen. A szomszédős Esernyősben kézműves foglalkozásokkal is készülnek.

Slow karácsony – Falk Art&Antique Street (V. kerület, Falk Miksa utca), a Ráday Soho (IX. kerület, Ráday utca) és a Bartók Béla Boulevard (XI. kerület, Bartók Béla út), december 8.

Három utca fogott össze, hogy egy kicsit átértelmezze a szokványos karácsonyi vásárok világát. December 8-án mindannyian szuper programokkal készülnek, az ünnepi lassulás jegyében. Nézzetek be galériákba, ahol akár különleges design vásárokba is csöppenhettek, üljetek be egy forró téli finomságra bármelyik kávézóba, és merüljetek el a pillanatban, a karácsonyi hangulatban! A Bartók Béla úton tíz helyszínen (Pagony a Gellért térnél, Moha Café, Kelet Kávézó és Galéria, Szatyor Bár és Galéria, Bartók Béla Boulevard office: Bartók Béla út 33., La Nube, Faur Zsófi – Ráday Galéria, Tranzit, Tinta Art Café, Chocofacture) izgalmas karácsonyi pop-up design vásárra bukkanhattok, ezen a hétvégén a Gárdonyi téren egy mobilszaunában is feltöltődhettek. A Ráday utcában megismerhetitek az utca kortárs művészeti galériáit, megcsodálhatjátok a Bakáts téri templom orgonáját, több vendéglőben és helyszínen lesznek kulturális és művészeti események kicsiknek és nagyoknak. Teljes program itt. Ingyenes!

Mesevilág az Operánál és az Erkel Színháznál: Diótörő Fesztivál – Opera, Andrássy út. és Erkel Színház, II. János Pál pápa tér, 2017. december 3-23. 

Az Operaház előtt sorakozó kis házikókban idén is megtalálhatók lesznek a népszerű standok: az Opera Fleur egyedi mézeskalácsokkal, adventi díszekkel és kézműves termékekkel készül az ünnepekre, míg a másik házikóban különböző ízű gofrikkal, óriás palacsintákkal, sült gesztenyével és forró italokkal várják a közönséget. Az Erkel Színház előtt a forralt bor árusításában az esti előadások előtt egy órával idén is az Opera vezető énekesei és balettművészei segédkeznek. A házikók bevételének egy része és az előcsarnokokban megtalálható adománygyűjtő ez alkalommal is jótékony célt szolgálnak, amelyről az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik.
Az Operánál december 23-ig minden csütörtök, péntek, szombat és vasárnap délután amatőr kórusok járulnak hozzá énekükkel az ünnepi hangulathoz, az Erkel Színház előtti forgatagban pedig A diótörő szereplőit megformáló statisztákkal találkozhatnak a járókelők valamennyi előadást megelőzően. Részletek itt.

Központi helyen: „SWEET” Advent Budapesten – Téli Fesztivál és karácsonyi Vásár– Városháza park, 2017. november 17. – december 27.

A Városháza parkban évről évre megrendezésre kerülő eseményt nem igazán a vásári portékák, inkább a fűtött sátorban tartott programok miatt szeretjük. Évről évre visszatérő vendégek vagyunk a bábelőadásokon és koncerteken.

Családszervezetek Jótékonysági Adventi Vására – Millenáris D épület, 2017. december 3.

A Fiatal Családosok Klubja és az EMMI közös szervezésében idén is megrendezésre kerül a Családszervezetek Jótékonysági Adventi Vására december 3-án, advent első vasárnapján, 10.00 és 18.00 között a Millenáris “D” épületében. Lesz még ezen a napon Ringató, Búgócsiga zenede és Eszter-lánc Mesezenekar is. Részletek itt.

Egyedi ajándékok a WAMP-on – Millenáris, december 3., 10. és 17., vasárnap 10:00-18:00

December 3-án a WAMP-on kedvetekre válogathattok hazai tervezők egyedi kínálatából, ahol biztosan találtok majd személyes ajándékokat is. A már jól ismert alkotók mellett egyre több fiatal tehetség is megmutatkozik az eseményen. Belépő: 500 Ft. December 10-én és 17-én is lesz még ünnepi WAMP.

DIP Design Karácsonyi Vásárok – Central Passage, Király utca, december 2. és 16. 11:00-18:00

Magyar kézművesekkel, grafikusokkal, iparművészekkel személyes beszélgetésre, háttértörténetek megismerésére, közvetlen vásárlásra nyílik lehetőség, így a Karácsonyi ajándékbeszerzés egy emberi-léptékű kikapcsolódás is lehet. Fb esemény itt.

KERÜLETI KISEBBEK

Ha kerületi lakosok vagytok vagy éppen arra jártok, érdemes a kisebb vásárokra is ellátogatni.
Idén is várnak benneteket az újpesti Szent István téren (november 25. – december 24.) és a Templomkertben, a Hegyvidék Advent (december 3-23.) programsorozatán, a Budafok-Tétényi Adventi Vásáron (december 2-23.), a Nagytétényi Kastélyban (december 2-22.), Rákosmentén és Krisztinavárosban.

BUDAPEST KÖRNYÉKÉN

Karácsonyház – Gödöllő, Gödöllői Királyi Kastély és a Művészetek Háza közötti parkban lévő Várkapitányi lakban, Szabadság út 2.

November 1-jén megnyitotta kapuját a Királyi Kastély szomszédságában a gödöllői Karácsonyház. Ha ünnepi hangulatra vágytok, ide mindenképp érdemes ellátogatni. Hétvégenként sült gesztenye és forralt bor, valamint kézműves foglalkozások is várnak rátok. Az előtérben pedig tartós élelmiszert gyűjtenek a rászorulóknak. A november 11-12-ei hétvégén még a régi körhintát is kipróbálhatjátok.

Szentendrei Advent – Szentendre belvárosa, 2017. december 2.- 2018. január 7.

Szentendre idén is többféle programmal, ünnepi ételekkel és italokkal, valamint foglalkozásokkal készül az ünnepi időszakra. A részletes program elérhető itt.

Kézműves Dunakanyar – Adventi vásár – Nagymaros, Piknik Manufaktúra, december 2., 11:00-23:0

December 2-án rendezik meg az első Kézműves vásárt a nagymarosi Piknik Manufaktúra területén, a Duna partján. A vásáron nagyrészt a Dunakanyarból érkező kézművesek fognak árusítani. Ezen a napon lehetőség lesz saját adventi koszorú készítésre (külön díjaszás ellenében), de a forralt borozás és forró csokizás sem maradhat el.

Budaörsi Advent – Budaörs, december 2-24.

December 2-án kezdetét veszi a Budaörsi Advent programsorozat. Idén is számos színes és lélekemelő programmal, gyertyagyújtással, vásárral készülnek.

Ez a válogatásunk 2017-es, az aktuális programokat itt találjátok!

Nézzétek meg kedvenc adventi naptárjainkat, illetve az ünnepváró programokat a hétvégi ajánlókban találjátok! Megnyitottuk Advent rovatunkat is!

Hétről hétre elhozzuk nektek a legjobb programokat, válogatásokat, kirándulós ötleteket, a legújabb gyerekbarát helyeket és könyveket. Érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.