A legjobb adventi vásárok Budapesten, avagy kürtőskalács, korcsolya és ünnepi készülődés városszerte

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

advent_bazilikanal1

Idén is összegyűjtöttük a leghangulatosabb, legcsaládiasabb és a legdizájnosabb helyszíneket, de a kerületi kisebb vásárokat, illetve a Budapest környéki lehetőségeket is megtaláljátok ajánlónkban. Idén is több helyen lesz korcsolyapálya, koncertek és gyerekprogramok, melyről részletesebben is írunk, illetve beszámolunk majd nektek az újdonságokról, legjobb eseményekről. Legújabb, 2017-es válogatásunkat itt olvashatjátok!

A LEGHANGULATOSABB HELYSZÍNEK

Adventi Ünnep a Bazilikánál

MGB_1645.jpg

November 27-én gyújtják meg az adventi koszorú első gyertyáját az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényén. Idén is rengeteg programmal, kiállító kézműves termékeivel és a Zrínyi utcai street food különleges nemzetközi étel- és italkínálatával gondoskodnak az ünnepi hangulatról, ráadásul gasztro kiállítóik kizárólag 24 óra alatt lebomló termékekben tálalják az ételeket. A gyermekek körében évről-évre nagy sikerű korcsolyapálya idén sem maradhat ki a repertoárból (14 éves kor alatt használhatjátok, műanyag borítású). Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is fényfestéssel készülnek.
Mikor: 2016. november 25. és 2017. január 2-ig
Hol: V. ker. Szent István tér, Bazilika előtt

Advent a Várkert Bazártban

varkert_bazar_advent

Tavaly hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Várkert Bazárt adventi programsorozatát. Idén november 26. és december 18. közötti időszakban számos program várja majd a karácsonyi hangulat és készülődés jegyében a kilátogatókat. Valamennyi korosztály számára tartogatnak különlegességeket: a kicsiknek kézműves foglalkozást, gyermekjátszót, táncházat, interaktív gyerekműsorokat; a felnőtteknek koncerteket és színházi előadásokat. A Hello Wood egyedi faházaiból egy mini várost építenek fel, melyben a Népművészeti Egyesületek Szövetségének szervezésében hazánk képző- és iparművészei kínálnák termékeiket, valamint a MOME Bazár díjnyertes pályázatait tekinthetőek és vásárolhatóak meg.
Mikor: 2016. november 26. és december 18. között
Hol: I.ker., Várkert Bazár és Ybl Miklós tér

Citadella

citadella

Egyedi kézműves termékek, kerámiák, forró italok, ételkülönlegességek várják látogatókat Budapest legszebb panorámájával január 4-ig minden nap 9 és 21 óra között.
Mikor: 2016. november 25. és január 4. között
Hol: Citadella

Gresham palace

gresham

Idén harmadik alkalommal a Four Seasons Hotel Gresham Palace saját Karácsonyi Vásárral köszönti a közelgő ünnepeket, amelyet az épület szívében, a Zrínyi Passage-on állít fel a szálloda kreatív csapata. Az évente megújuló dekorációt ezúttal letisztult és álomszerű “Winter Forest” tematikában készíti el a Fleurt Virág Dekoráció. A Vásárt a Zrínyi utca felől lehet megközelíteni, amely magyar kulináris különlegességekkel, helyi kézműves termékekkel és nemzetközi márkák ünnepi kollekcióival várja látogatóit. Tavaly meglepő módon itt volt a Belvárosban a legolcsóbb a kürtőskalács.
Mikor: november 25. és december 8. között
Hol: V. ker., Four Seasons Hotel Gresham Palace, bejárat a Zrínyi utca felől

A LEGISMERTEBB…

Budapesti Karácsonyi Vásár

budapest_christmas_fair

Ismét karácsonyi forgataggal vár benneteket a Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. Kulináris élményeket, kulturális eseményeket, zsűrizett kézműves portékákat. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertek váltják egymást hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket szombat-vasárnap bábszínházzal és zenés-táncos előadásokkal szórakoztatják a színpadon (a részletes programot itt olvashatjátok), a kézműves játszóházban pedig óvodás és iskolás csoportoknak, illetve a térre kilátogató családoknak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget. A finn Mikulás az idei évben is ellátogat Budapestre, és december 6-án 16-17 óra között várja a gyerekeket a Vörösmarty téren (sorban állásra számítsatok!). Új lesz a vásárban egy karácsonyfát formáló, fából készült installáció, amely titkos kuckóként várja a gyerekeket, akik titkos kívánságaikat is elküldhetik az angyaloknak. A sok turista és látogató miatt gyerekekkel inkább hétköznap vagy napközben látogassatok el a vásárra, de tény, hogy sötétedés után a leghangulatosabb.
Mikor: 2016. november 11. és 2017. január 1. között
Hol: V. ker. Vörösmarty tér

A LEGCSALÁDIASABB…

Advent Óbudán

advent_obudan

Még mindig az egyik nagy kedvencünk kisvárosi hangulata miatt az Advent Óbudán rendezvénye, amelyre minden évben ellátogatunk, így lesz ez idén is. Éppen elviselhető a tömeg, ráadásul mindig jó koncertekkel készülnek. Idén is fellép majd a Kaláka (a hagyományokhoz híven ők zárják majd az eseményt december 18-án este), a Sebő együttes és a Góbé is. A picike jégpálya igazi jégből van, és már 26-os lábra is bérelhettek korcsolyát. Első korizásra és egy kis gyakorlásra remek helyszín. A kori bérlése 600 Ft/óra a felnőtteknek, 400 Ft/óra a gyerekeknek. Idén ismét lesz a Csobánka téren is ingyenes pálya.
Mikor: 2016. november 25-től december 23-áig, a jégpálya február végéig
Hol: III. ker. Óbuda, Fő tér

Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vására

jotekonysagi_adventi_vasar

A Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vására a jótékonykodás lehetősége mellett színes családi programokat is kínál: koncertet ad Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, lesz logikaland ügyességi vetélkedő a 3-10 év közötti gyerekek számára , egész délelőtt lehet majd kézműveskedni, együtt énekelni, mondókázni Gróh Ilonával és a ringatósokkal, valamint fellépnek az Újbudai Babszem Táncegyüttes és a Petőfi Musical Stúdió növendékei is.
Mikor: november 26., 9:00-14:00
Hol: Várkert Bazár

A LEGDIZÁJNOSABBAK…

WAMP

wamp_n

A WAMP idén is több alkalommal 10 és 18 óra között várja az egyedi ajándékokat keresőket a Millenáris B Csarnokában. Belépő: 500 Ft (levásárolható).
Mikor: 2016. december 4., 11., 18. (belépős!)
Hol: II. ker. Millenáris

Creative Arts Fair

creative-arts-fair_iparmuveszeti_muzeum

Az idei Creative Arts Fair karácsonyi vásárt 2016. december 9. és 11. között tartják az Iparművészeti Múzeum földszinti tereiben, az Üvegcsarnokban és az azt ölelő galérián.
Mikor: 2016. december 9-11. (belépős!)
Hol: Iparművészeti Múzeum

MINDIG ÚTBA ESIK…

Advent Budapest

advent_budapest

Az Advent Budapesten rendezvényén november 17-én nyit a karácsonyi vásár a Városháza parkban. Az Üvegházban hétköznap esténként amatőr művészeti csoportok mutatják be műsorukat. Péntek, szombat és vasárnap bábszínházi előadásokkal, mesékkel, gyerekkoncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékkal várják a gyerekeket, koncertekkel a nagyobbakat. Az idei újdonság a körhinta és a picike pályán körbefutó kisvonat.
Mikor: 2016. november 17. és december 27. között
Hol: V. ker. Városháza tér

AZ ADOMÁNYOZÓ…

Diótörő fesztivál

diotoro_feszt_opera

Ismét vár benneteket a Diótörő fesztivál az Operánál. Újra lesz esténként előadás előtti kóruséneklés a Hajós utcai szfinx „A’capella” teraszán, ismét jótékony célra forr a támogatói bor, és kapható helyben sült gesztenye is. Az eladásból befolyó bevételből származó adományból az Ökumenikus Segélyszervezet is részesül. A házikókban az Opera vezető művészei mérnek és értékesítenek, a hatalmas Diótörő-bábuval pedig bárki fényképezkedhet, akárcsak a Dalszínház utcai teraszon felállított hatalmas szánon, amely egyenesen A diótörő mesevilágába repít. A legendás balettprodukció 2016-ban összesen 25 alkalommal kerül színpadra.
Mikor: 2016. november 27-étől
Hol: Opera előtt

A KERÜLETI KISEBBEK…

ujpesti_adventi_vasar

Ha kerületi lakosok vagytok vagy éppen arra jártok, érdemes a kisebb vásárokra is ellátogatni.
Az újpesti Szent István téren (2016. november 26.-december 24.) vásárral és programokkal készülnek (a zene miatt biztos nem fogunk ide elmenni, kivétel Sena koncertje 🙂 ), viszont ismét lesz jégpálya is (2016. november 26.-január 29., hétfőtől péntekig 15:00-20:00, hétvégén 9:00-14:00 és 15:00-20:00). Az újpesti Templomkertben pedig mind a négy adventi vasárnapon diavetítés és mesék várnak rátok a Mesevárosban.
A Hegyvidék Advent programsorozata immár 14. alkalommal nyitja meg kapuit november 27-én, ahol magyar iparművészek és kézművesek kínálják portékáikat. Emellett számos ingyenesen látogatható programot kínálnak az érdeklődőknek az adventi várakozás időszakára egészen december 24-éig. Fellép majd többek között Gryllus Vilmos, Szalóki Ági és az Eszter-lánc Mesezenekar.
A Budafok-Tétényi Adventi Vásáron november 26. és január 2. között több programmal és jégpályával is készülnek.Többek között a Mikulással (december 4-én) és az Eszter-lánc Mesezenekarral (december 11-én) is találkozhattok majd a Klauzál Házban.
A Nagytétényi Kastélyban november 26. és december 18. között ismét kézműves programokkal, koncertekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várnak benneteket, és december 16-tól 18-ig Szaloncukor- és csokinap is lesz.

BUDAPEST KÖRNYÉKIEK

Gödöllő

Gödöllőn ismét megrendezik az Adventi Kastélynapokat 2016. december 17-18-án. Kicsiket és nagyokat gyermekelőadások, koncertek várnak, valamint ajándéktárgyakat és karácsonyi dekorációkat készíthetnek a gyermekfoglalkoztatóban. Emellett térjetek be a gödöllői Karácsonyházba is. 😉

Szentendre

advent_szentendre

Szentendrén is vár benneteket az Advent Szentendrén rendezvénysorozata a belvárosban 2016. november 26. és január 8. (december 24-27-ig zárva) között. Részletes program Fb oldalukon.

Ha most hétvégére kerestek izgalmas programokat, nézzétek meg advent 4. vasárnapjára összeállított ajánlónkat! Válogassatok téli kedvenc könyveink vagy ünnepváró diafilmjeink közül.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb adventi programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz!