A képek története gyerekeknek – a művészettörténet izgalmas

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A képek története gyerekeknek

A képek története nem egy szokványos művészettörténeti könyv gyerekeknek. Inkább egy nagy beszélgetés az egyik legnevesebb kortárs angol festő, David Hockney és művészettörténész barátja között, egy kellemes és gyerekek számára is jól értelmezhető „csevegés” a művészetről.

Arról beszélgetnek sok-sok érdekes sztorival, hogy milyen sokféleképpen lehet nyomot hagyni, hogy a művésznek mindig végig kell gondolni, hogy mit visz a papírra abból, amit lát, és hogy miképp forradalmasította egy-egy találmány a festészetet, a képeket és a látásmódunkat. Közben végigmutogatják nekünk és egymásnak a véső-festő-fotózó emberiség legcsodálatosabb képeit az ősember alkotásaitól Caravaggión és Disney-n át a számítógépes grafikákig. Mintha egy exkluzív tárlatvezetésen járva bepillanthatnánk a mesterek kulisszatitkaiba. A művészetet igazán közel hozza ez a párbeszédes forma, és hogy David Hockney saját műveiből is bemutat néhányat. A könyv észrevétlenül, számos érdekes információval és sztorival segít abban, hogy a gyerekek megtanulják „értelmezni” a képeket és sajátos nézőpontot alakítsanak ki, illetve véleményüket is megfogalmazzák.

A könyv utolsó oldalain a fontosabb „találmányok” is megjelennek időrendben, többek között a freskók, a perspektíva, a különféle lencsék, a nyomdagép, a papír, a camera obscura, a fényképezés, a mozi, a számítógép és az okostelefon… A könyv végén a legfontosabb kifejezések magyarázatát, az illusztrációk jegyzékét és egy tárgymutatót is találtok. A „beszélgetések”-et Rose Blake mozgalmas és vidám illusztrációi kísérik, amelyen maguk a szerzők és háziállataik is megjelennek, de itt-ott művészek is felbukkannak.

Ha te írnád meg a saját könyvedet a képek történetéről, talán egészen más képeket választanál, mint amik nekem tetszenek. Amikor olvasod a könyvet, vagy amikor valaki felolvassa neked, beszélj arról, amit látsz! Mikor képeket nézünk, mind a saját látásmódunkkal tesszük; ez teszi olyan nagyszerűvé a művészetet, ezért alkotok én is folyamatosan.” – David Hockney

A Pagonynál megjelent kötet igazán magával ragadó, mi felnőttek is szívesen forgattuk és különösen jól esett ebben a helyzetben, amikor a múzeumok zárva tartanak. Itt tudjátok megvásárolni. A képek története gyerekeknek mellett kapható a szerzőpáros A képek története című könyve is, amely már felnőtteknek szól (16 éves kortól ajánlott) és a Scolar Kiadónál jelent meg.

A könyv mellé ajánlunk nektek 10 magyar és külföldi online kiállítást is:

A további jó könyveket, újdonságokat keressétek Könyv rovatunkban. Ha a szabadba vágytok, Kirándulás rovatunkban találtok jó ötleteket, a legjobb online programokat pedig a hétvégi programajánlóban (csütörtökönként frissítjük) gyűjtöttük össze!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.