A gazdi zenész – Gáll Viktória Emese és Rozi

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gazdi zenész - Gáll Viktória Emese és Rozi_foto_Minimatiné_MG_5696__

Vikivel és édesanyjával, Gróh Ilonával, a Ringató alapítójával egy évvel ezelőtt beszélgettünk. Most ősszel pedig megjelent Viki első önálló könyve, Ringató mesék – A gazdi zenész címmel a Kolibri Kiadónál, melyben 12 mesét találtok. A történetek Viki és tacskója, Rozi kalandos életéről szólnak, és mivel a gazdi zenész természetesen sok csodás hangszert is megismerhettek közben. Kicsiknek, nagyobbaknak és mindenkinek szeretettel ajánljuk.

A gazdi zenész - Gáll Viktória Emese és Rozi_foto_Minimatiné_MG_5735_

Hogyan került hozzád Rozi, vagyis a könyvben Borsi?
Már gyerekkorom óta szerettem volna egy törpetacskót, és amikor egy kedves ismerősnél születtek kiskutyák, tudtam, hogy közöttük lesz az én kutyusom is. A születése napján választottam ki őt.

Mikor és hogyan született meg A gazdi zenész ötlete? Benned voltak már ezek a történetek, tudtad, hogy mit szeretnél vagy közben alakult?
Szerettem volna nagyon mesét írni, és tudtam, hogy két olyan téma van, ami nálam biztos, hogy előnyt élvez: az egyik az állatok, a másik a zene és a hangszerek. A történetekben csak egy-két apró részlet kitalált, a többit csak le kellett írnom az alapján, ahogy Rozival élünk. A kiválasztott hangszerek bemutatása és a hozzájuk kiválasztott dalok miatt igyekeztem rendszerezni mindent, mielőtt a mesék elkészültek volna. Ezen kívül próbáltam figyelembe venni, hogy a mesék hossza ne legyen megterhelő egy most olvasni tanulónak, de egy óvodás is végig tudja hallgatni, ha felolvassák neki.

A gazdi zenész - Gáll Viktória Emese és Rozi_foto_Minimatiné_MG_5731_

Ezek szerint akkor a saját életedből merítetted történeteket. És a könyv szereplőit?
A mi hétköznapi kalandjaink, és ahogy ezeket a kutyusom átéli mindig ihletet adnak, elég ha csak figyelem Rozit. A szereplők is mind valóságos személyek, maximum csak a nevüket meg a karaktereket cseréltük fel egy kicsit egymással. Például a dudást az illusztrátor az egyik legkedvesebb tanáromról, Balogh Sanyi bácsiról mintázta, aki egyben a CD-n is játszik citerán, furulyán és tilinkón, viszont a dudás a nevét egy másik tanáromtól, Turi Andris bácsitól kapta, aki pedig a CD-n brácsázik és gardonozik.

Mennyire áll közel hozzád a meseírás? Könnyen írsz meséket?
A kutyusomat, Rozit mindig viszem magammal, ahová csak tudom, ezért a rengeteg közös emlék közül szívesen és élvezettel válogattam motívumokat a mesékbe. Úgy érzem, hogy a meseírásban is az arányok megtalálása a legnagyobb feladat, mert egy kisgyereket csak a jól eltalált drámai hozzávalókkal lehet elvarázsolni. Remélem egy-két pillanatra ez nekem is sikerül majd. Mialatt a meséket írtam, Rozi végig az ölemben ücsörgött vagy éppen szundikált. Épp ezért, néha előfordult velem, hogy ahogy gépeltem a mesét, véletlenül „Borsi” helyett azt írtam, hogy „Rozi”.

ringató_mesék_A gazdi zenész

Kik segítettek a könyv és a CD elkészítésénél?
A gazdi zenész-t is a Kolibri Kiadó jelentette meg, mint a többi Ringató könyvet. A CD munkálatokkor különösen szerencsésnek éreztem magam, hogy a zenész mestereim és zenész barátaim első hívásra, lelkesen körém gyűltek, és teljesítették minden kívánságomat. A dalokat Tarjányiné Lencsivel énekeltük fel, aki közös barátunk Dorcival (az illusztrátorral – a szerk.). A vonós muzsikát a Tönköly Zenekar játssza, a prímás Szabó Adrien, bőgőn, cimbalmon Lajti Gergely játszik, brácsás pedig Turi András bácsi, az Óbudai Népzenei Iskola kiváló kontra tanára. A dudásunk Csörsz Rumen István, a hazai régizenei élet meghatározó alakja. Patonai Bátor tekerőlantozik nagy örömömre, mint a fiatal népzenész generáció tagja. Balogh Sanyi bácsit pedig már korábban említettem, hogy citerán, tilinkón és furulyán működik közre, nem először a Ringató könyvek sorozatban.

A könyv illusztrátora, Szert-Szabó Dorottya nagyon ráérzett a karakteredre és a könyv stílusára. Régóta ismeritek egymást? Hogyan találkoztatok és dolgoztatok együtt?
Egyetemista koromban sokat jártam táncházba, így ismerkedtünk meg. Rendkívül könnyű volt a közös munka, nem csak azért, mert nagyon közeli barátok vagyunk, hanem azért is mert a Dorci rendkívül sokféle stílusban mozog otthonosan. Nem volt kérdéses számomra, hogy ő illusztrálja a meséket 🙂

A gazdi zenész - Gáll Viktória Emese és Rozi_foto_Minimatiné_MG_5775_

A Magyarság Háza és Az Olvasás Éjszakája bemutatója után hol találkozhatunk veled és Rozival legközelebb?
Több bemutató körvonalazódik decemberre, de konkrétat még nem tudok mondani, de megtaláljátok majd az összeset Ringató Fb oldalán.

Köszönjük!

Ringató – Gáll Viktória Emese Fb oldalát itt találjátok.
Régebbi interjúnkat Gróh Ilonával és Gáll Viktória Emesével itt olvashatjátok.

Aktuális hétvégi programjainkat mindig a Hétvége rovatban találjátok (csütörtökönként frissítjük)! Hamarosan érkezünk adventi válogatásokkal, a legjobb ünnepre hangolódó programokkal, jégpályákkal, interjúkkal, ajándék ötletekkel és még sok meglepetéssel 😉
Nézzétek meg legújabb beszámolónkat is a héten megjelenő csodakönyvről, amely mindenkit álomba ringat, mi is kipróbáltuk Carl-Johan Forssén Ehrlin, a neves svéd pszichológus világhíres mesekönyvét, az Aludj el szépen, Bendegúz!-t.
Ismerjétek meg a Lila Buba Mesehelyet, amely ősszel nyílt meg a HelloAnyu!-ban.
Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!

Fotó: Minimatiné