85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok – jún. 12-16.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

konyvhet 2014 brossura d

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén is várja a látogatókat a Vörösmarty térre június 12-étől. Dedikálásokkal, könyvbemutatókkal, előadásokkal és természetesen a Gyermekkönyvnapokon belül rengeteg kisebbeknek szóló programmal is készülnek szombaton és vasárnap. A nagyobb kiadók mellett érdemes a kisebbekhez is ellátogatni, mert ők is sok újdonsággal készülnek. Több városban is Könyvünnepet tartanak a hétvégén. Minden program ingyenes!

ünnepi_könyvhét_05

Gyerekprogramok a Vörösmarty szobor előtti színpadon

JÚNIUS 14. (szombat)

10.00  Sárkányjárgány és kistehén – Rutkai Bori: Sárkányjárgány (Kolibri), Kollár Klemencz László  Igor Lazin: Felhős mese (Manó). A beszélgetést vezeti: Szekeres Niki (felnőtteknek szóló beszélgetés)
10.30-11.00 Kolibri könyvek bemutatója: Gróh Ilona: Ringató – Sárkányparipán vágtattam. Különleges Ringató foglalkozás az új kötet jegyében.
11.00-12.00 A Csimota Kiadó varázslatos doboza, a Papírszínház. A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház, a kamishibai, a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A Csimota Kiadó 2006 óta jelenteti meg a Papírszínház-meséket, a könyvhétre Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér és Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás című meséivel találkozhatnak a színpadon. A Papírszínház előadását – hagyományteremtő szándékkal – hallássérült gyerekek akadálymentesen, jelnyelvi tolmács közreműködésével élvezhetik. Mesélő: Hoós Gabriella, jelnyelvi tolmács: Bödök Ilona, együttműködő partner: 90 decibel Project.
12.15-13.00 A Könyvmolyképző Kiadó programja : Könyvről könyvért játék – meglepetéssel
14.30-15.00 Csapody Kinga – Pásztohy Panka: Tesó lettem (Manó) c. könyvéről a szerzőkkel és Béres Alexandra fitneszbajnokkal beszélget Bán Magda
15.00-16.00 Az Aranyelme Képességtár szerzője, Demeter Lázár Katalin játékos foglalkoztatást vezet óvodásoknak és kisiskolásoknak (Napvilág)
17.00 Gryllus Vilmos műsora

ünnepi_könyvhét_07

JÚNIUS 15. (vasárnap)

10.30-11.30 Az Aranyelme Képességtár szerzője, Demeter Lázár Katalin játékos foglalkoztatást vezet óvodásoknak és kisiskolásoknak (Napvilág).
11.3-12.30 Huzella Péter műsora
13.00-14.00 A Bergengóc Zenegóc Társulat zenés interaktív játéka a Bergengócia című lemez bemutatásával.
15.00-15.30 Ijjas Tamás – Lackfi János: A világ legrövidebb meséinek interaktív zenés könyvbemutatója, a szerzők és Molnár György (Sajtkukac zenekar) közreműködésével (Móra).
16.00-16.30 Mechler Anna-Hajba László: Pedró, a tűzoltóautó (Manó)
16.30-17.00 Tolerancia a gyerekkönyvekben a Csimotával. A most megjelenő Az ellenség című könyv kapcsán beszélgetnek a toleranciáról és elfogadásról a Csimota Kiadó szerkesztői és az Amnesty International magyarországi képviselője.
17.00-18.00 Kuruttyoló békakirály – világ körüli utazásra hívnak Tarján Veronika és Mogyoró Kornél zenés meséi (Kolibri)

A Két Egér is ott lesz a Vörösmarty téren a Cerkabella és a Vivandra kiadók társaságában a 119-es pavilonban. Szombaton a Színes egér is kiköltözik, 11-től „Szerda”-színezőklub lesz Máray Mariannal, vasárnap pedig (bár ez még nem biztos) Nagy Dia dedikálja a Babageometriát.

ünnepi_könyvhét_08

Egyéb programok:

Pénteken 10.30-tól a Betűtészta kiadásában megjelent Nyulász Péter: Ciprián – a Balaton hercege című kötetét mutatja be a szerző és Szepesi Szűcs Barbara illusztrátor. Helyszín a „Hét határon” kiállítás a Müsziben.

Pénteken 16 órától mutatják be az Aranytízben Dóka Péter: Lila királylány című könyvét (Móra Kiadó). Közreműködnek: Dóka Péter, Anne Pikkov észt grafikus, Dian Viktória, moderátor: Tsík Sándor

Az Írók Boltjában szombaton, 14.30-tól Komáromi Gabriella: Janikovszky Éva – Pályakép mozaikokban című könyvének bemutatója. A szerző beszélgetőtársai: Tarján Tamás, Janikovszky János. Moderátor: Oláh Andrea. 17 órától Szalóki Ági: Körforgás – dalok és mesék és Erdős Virág: Négyeshatos című könyvének közös bemutatója. Beszélgetőtárs: Oláh Andrea.

unnepi-konyvhet-Vörösmarty

Az Ünnepi Könyvhét teljes programja letölthető innen (Programok, Budapesti programok alatt). A helyszín térképét itt találjátok.

Budapest mellett az alábbi városokban is lesz Ünnepi Könyvhét Balmazújváros, Cegléd, Debrecen, Győr, Gyula, Kecskemét, Kolozsvár, Makó, Miskolc, Nagykanizsa, Nagykőrös, Nyíregyháza, Salgótarján, Sátoraljaújhely, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Tata, valamint a főváros XI. kerülete, Újbuda. A részletes programokat innen letölthetitek (programok, események menü vidéki helyszínek alatt).

Fotók: Bach Máté, Pozsonyi Pagony