8 új diafilm őszi estékre

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

borsi_az_erdoben

Egyre rövidülnek a nappalok, és ismét egyre többet kerül elő nálunk esténként a diavetítő. A jó hír, hogy a régi nagy kedvencek mellett idén 8 újdonság és felújított film jelent meg, melyből néhányat múlt vasárnap megnéztünk az Art&Cinemában, illetve továbbiakat mutatnak majd be ugyanitt október elején. Nem hagyjuk majd ki a 2016-os Nagy Dia Napot sem novemberben. Mindenképp olvashattok majd nálunk az eseményekről. Most íme a 8 új mese!

ÚJ MESÉK

Momo és az igaz barátság

momo-es-az-igaz-baratsag

Nem könnyű igaz barátra lelni, de ha a szívedre hallgatsz, sikerülni fog. Momo, a kismajom történe ezt tanítja meg nekünk. Az Aranyvackor pályázaton ez a mese nyerte a Diafilmgyártó különdíját. Nem beszélve arról, hogy a Minimatiné illusztrációit is Bánkövy Kata rajzolta, akivel itt olvashatjátok interjúnkat.

Kippkopp és a többiek (3 mese)

kippkopp-es-a-tobbiek-3-mese

Éppen Kippkopp lázban égünk ismét, hiszen szeptember elején Kolibri Fesztiválon láttuk Marék Veronika meséjét, úgyhogy ezt a diafilmet mindenképp beszerezzük. A mérges mókus, A vijjogó bagoly és Az ugrabugra nyúl címet viselő epizódok sok tanulásággal szolgálnak a feledékenységről és türelemről, a segítőkészségről, találékonyságról és barátságról a legkisebbek számára.

Borsi az erdőben és Borsi szüretel (Ringató-mese)

boris_az_erdoben

Gáll Viktória Emese Kolibri Kiadónál megjelent A gazdi zenész című mesekönyvének hőseiről mindjárt két diafilm is készült. Ahogy egyetlen Ringató-könyvből sem hiányozhat, úgy ezekben a filmekben is szerepel kotta, ami segíti a közös éneklést. A filmeket Szert-Szabó Dorottya, a könyv illusztrátora készítette. Gáll Vikivel és Borsival készült interjúnkat itt olvashatjátok.

FELÚJÍTOTT KLASSZIKUSOK

Sicc az iskolában

sicc-az-iskolaban

Igazán aktuális a Sicc az iskolában c. film, melyben Sicc és Trombi iskolát nyit a dombon. Az állatok boldogan tanulják az olvasást – de vajon Róka Rudi miért nem örül ennek?

Péter és a farkas

peter_es_a_farkas

Gyakran forog nálunk esténként, és most ismét megjelent az izgalmas történet, melyből kiderül, hogyan sikerül Péternek és barátainak túljárni a gonosz farkas eszén, aki végül az állatkertbe kerül. A mese újrakiadásával szeretnék Prokofjev zenéjére irányítani a figyelmet, aki Péter és a farkas című művét elsősorban a hangszerek megismertetése miatt írta. Így a diafilm végén egy kis hangszerismertető is olvasható.

Dia Dani kalandja a gépemberrel

dani_kaladjai

Dani ezermester nagypapája egy roboton dolgozik, egy napon azonban el kell mennie otthonról és a gép őrizetlenül marad. Danin erőt vesz a kíváncsiság és bekapcsolja. Csak sajnos azt nem tudja, hogy melyik gomb pontosan mire is való…Már több generáció látta, olvasta, és még mindig nagyon szeretjük Macskássy Gyula-Várnai György meséjét, Romhányi József rímeivel.

A dzsungel meséje

dzsungel_konyve

Egy igazi klasszikus a 6 éves kortól ajánlott indiai népmese, amely arra keresi a választ, hogy van-e igazság a földön? A diafilmet Ják istván szerkesztette a rajzfilm alapján.

Diafilm lelőhelyek:

A diafilmekhez legolcsóbban a Diafilm mintaboltjaiban juthattok hozzá Pesten a Regiment játékboltban (Teréz krt 32. – a Művész Mozi előtti kapualj, csak készpénzzel lehet fizetni) és Budán a Játékforrásban (Tétényi út 72/b).

A felújított klasszikusokat október elején nézhetitek meg az Art&Cinemában, illetve ismét lesz Nagy Dia Nap novemberben, ahol a legkisebbeknek több más Bartos Erika film mellett a Bogyó és Babóca legújabb részét is bemutatják, a nagyobbakat pedig külön vetítéssel várják majd. Jegyár: 600 Ft.

A tavaly megjelent diafilmekről itt írtunk bővebben, régebbi kedvenceinket pedig itt találjátok!

A hétvégi ajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). A legjobb programokért, kirándulós és könyves válogatásokért, a legújabb beszámolókért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni. Tartsatok velünk!