8 szuper kirándulás gyerekekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

hatvan_130847

A legjobb 15 hely Budapest környékén válogatásunk után íme 8 szuper hely a fővárostól kb. 60 km távolságra. Kirándulás gyerekekkel a Börzsönyben, a Dunakanyarnál, a Csepel-szigeten, emellett Ócsán, Hatvanban és Esztergomban is találhattok izgalmas helyeket. Folytatjuk kalandozásainkat remek gyerekprogramokkal, játszóterekkel és esős időre is ajánlunk néhány jó lehetőséget. Egynapos kirándulások a Minimatinéval!

KATALINPUSZTA (kb. 52 km)

katalinpuszta_31

katalinpuszta_032

katalinpuszta_04

Az elmúlt években igen népszerűvé vált kirándulóhelyre már mi is többször visszatértünk. Kb. 50 km-re található Budapesttől (persze attól függően változhat, hogy melyik kerületből indulunk). Fél napos kirándulástól egészen az egy naposig szervezhetünk ide programot, kisebb és nagyobb gyerekekkel is. A Gyadai tanösvény rengeteg izgalmat rejt, de készüljünk arra, hogy a kisebb gyerekeknek kb. 2,5-3,5 óra az út, vigyünk háti hordozót. A táj nagyon változatos: van itt többek között függőhíd, erdős rész, mező, óriások pihenője sütögetési lehetőséggel, ügyességi játékok, lápos rész. A kiserdész óvodás tanösvény akár babakocsival is körbejárható (a tó mellől indul sok számos érdekes felfedezni valóval). Érdemes még kipróbálni a játszóteret, megnézni a fa belsejéről szóló kiállítást és az épületben látható interaktív programokat is. Az elfáradt kirándulók a pakolóhoz hangyavasúttal (vagyis kerti vasút) is visszatérhetnek, itt szintén van egy pihenő rész egy faépítményes csőcsúszdával, amelyik a Csóványosi kilátó mása. Budapestről könnyen megközelíthető a 2-es főúton Szendehely-Katalinpuszta, melynek vége táblájánál kell jobbra fordulni. A parkolóban 1300 Ft/nap áron parkolhattok, de a további belépés ingyenes (kivéve a hangyavasút). Hétköznap inkább csoportok látogatják, ekkor nem működik a hangyavasút sem, a hétvége pedig főként a családoké. Részletes beszámolónk itt.

BÁNKI-TÓ (kb. 67 km)

banki_to_06

to_kalandpark

A kis település központi helye maga tó, amelyet gyalogosan is körbejárhattok. A tóban a kijelölt helyeken a strandon lehet fürdeni, amely nemrég megújult. Útközben találjátok a Tó Kaland- és Szabadidőparkot (tavasztól őszig), ahol könnyebb és nehezebb akadálypályákat és játszóteret is kialakítottak. Árnyék nem nagyon van (érdemes délután vagy hűvösebb nyári napokon felkeresni), de a kilátás jó. A kis lángosos-strandos büfétől az exkluzívabb éttermekig mindenféle lehetőséget kínálnak. A Bánki-tó szintén a 2-es úton található, kb. 15 km-re Szendehely-Katalinpusztától.

DIÓSJENŐI SZABADIDŐPARK ÉS CSÓVÁNYOS KILÁTÓ (kb. 66 km)

diosjeno_24

diosjeno_54

A Diósjenői Szabadidőparktól egy tanösvény is indul a Závoz-nyeregig és vissza (zöld T jelzéssel), amely ugyanide tér vissza és kb. 5 km hosszú. Útközben szép kilátóhelyet, változatos tájat: erdő, forrás, patak és egy régi sétálni, sütögetni.

csovanyos_kilato

A 2014-ben felújított Csóványosi kilátó tetejéről Pilismaróton át a Nagybörzsönyig elláthattok, illetve jó időben akár a Magas-Tátra legmagasabb részéig is. Ezt a túrát a Szabadidőparkból csak nagyobb és kiránduláshoz szokott gyerekekkel ajánljuk, mert nehéz és hosszú az út. Kisebbekkel a tanösvény 5 km-es körtúrája vállalható.

ZEBEGÉNY kb. (kb. 68 km)

zebegeny

A településről nem tudunk elfogulatlanul írni. A Dunakanyar amúgyis szívünk csücske, Zebegény pedig szerintünk az egyik legszebb bringaúttal rendelkező település. A templomtól pár perc alatt feljutunk a Kálvária dombra. A Kálvária-kápolnától pedig pár lépésre találtok egy újabb, fából készült Kós Károly-kilátót is. A település különleges helye a Natura Hill Zebegény, minden szegletét  fenntarthatóság figyelembevételével tervezték: pazar kilátás, csodás ebéd helyi alapanyagokból (csütörtöktől vasárnapig, asztalfoglalás szükséges), igazi fenntartható étterem.

NAGYMAROS és Julianus barát kilátó (kb. 65 km)

nagymaros_15

nagymaros_36

edeske

Nagymaroson pár éve szabadstrandot is nyitottak, mellette találtok a parton egy kisebb játszóteret, ahonnan pazar kilátás nyílik a Visegrádi várra. Ha errefelé jártok, keressétek fel az Édeskét, a Sakura fagyizót és a Piknik Manufaktúrát. A Julianus barát kilátót csak gyalogosan tudjátok megközelíteni. A vasútállomástól a sárga jelzésen kell elindulni. Mivel a túra 15 km hosszú és nem túl könnyű terep, ezért kisgyerekekkel nem ajánljuk, de talán innen a legszebb a kilátás a Dunakanyarra.

ESZTERGOM (kb. 48 km)

20160803_122208

Ha éppen nincs igazán kirándulóidő, akkor érdemes beiktatni egy kellemes városi kirándulást Esztergomba, ahol átmehettek a Mária Valéria hídon, fagyizhattok egyet a belvárosban, felmászhattok a Macskalépcsőn, megnézhetitek a Bazilikát benne a Kupolakilátót. A Bazilika belső tere ingyenesen látogatható. A bejáratnál találtok egy néhány oldalas ingyenes vezetőfüzetet, amiben van pár kisebb feladat, amely pont annyira elég, hogy a felnőttek is körbenézhessenek. Belépőjegy szükséges az altemplom, a kincstár, és a kupola megtekintéséhez, szűk csigalépcsőn vezet fel az út, de a gyerekek nagyon élvezték, 3 éves is magától ment fel. A Panoráma teremben meg is pihentünk egy kicsit (itt van egy kis kávézó). 6 éven alatt minden helyszín látogatása ingyenes. Az épületben nincs lift, így az emeleti részek babakocsival, kerekesszékkel nem megközelíthetőek. Az altemplom átlag hőmérséklete 12 fok, érdemes ennek megfelelően öltözni, mi vittünk egy vékonyabb pulóvert. A Bazilika elől indult egy városnéző kisvonat (nincs menetrend, folyamatosan szállítják az utasokat, ha összejön 15 fő), amely átmegy a Mária Valéria hídon Párkányba.

20160803_150335

20160803_162943

Érdemes felkeresni a Duna Múzeumot is, ahol megismerkedhettek Magyarország vizeivel és csinálhattok a vizezős teremben saját örvényt, hullámot, emellett egy helikopter szimulátorban rövid filmet vetítenek, és megnézhetitek, milyen volt egy régi fürdőszoba vagy milyen belülről a csatorna. Egy jó játszóteret Esztergom Szentgyörgymező részén találtok, a 11-es útról kell letérni a Dunapart felé. A kisebbeknek és nagyobbaknak is találnak játékokat (csúszda, hinta, libikóka, rugós játékok, forgó), illetve a felnőtteknek fitneszparkot alakítottak ki.

CSEPEL-SZIGET: Szigetszentmiklós, Tököl, Ráckeve, Szigetbecse (kb. 55 km)

hajomalom

Ráckevén érdemes, betérni a 2010-ben átadott Hajómalomba (vasárnaponként bemutatót is tartanak, hogyan működik), majd végigjárni a kb. 1 km hosszú Tőzike tanösvényt Szigetbecsén, ahol megismerhetitek a dunai holtágak élővilágát, közben gémeket, kacsákat, hattyúkat láthattok. A tanösvény szabadon látogatható, babakocsival is könnyen bejárható, útközben pihenőhelyet is kialakítottak. Mi nagyon szeretjük a Szigethalmi Családi Vadasparkot is.
Szigetszentmiklós régi hajóállomása mellől kiinduló Európában egyedülálló úszóláp tanösvénye pedig magában is lenyűgöző látvány, és a végén egy jó kis játszótér és egy lángosos is van. Fedezzétek fel ti is a Csepel-szigetet!

ÓCSA (kb. 36 km)

ocsai_tajhaz

Az Ócsai Tájházban (cím: Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.) évente több alkalommal tartanak hagyományőrző fesztiválokat, családi programokat és kézműves bemutatókat (nyitott műhelyek). Érdemes innen indulni, mert felvilágosítást, térképet kaphatunk a környék látnivalóiról.

selyem_ret

A Dr. Békési Panyik Andor utcán át láperdők és láprétek mellett haladva juthattok el egy parkolóig, ahonnan kiépített sétálóút, tanösvény vezet a Selyem-rétig (kb. 1,5 km hosszúságú, könnyű terep). Útközben rengeteg növény- és állatfajjal is találkozhattok, ha nyitva tartjátok a szemetek békákat, szarvasbogarat, cincért is láthattok. 6 állomáson mutatják be a terület élővilágát.

selyem-reti-tanosveny

Az út végén a nagy réten lehet szaladgálni, focizni, bográcsozni, sőt még egy kisebb erdei játszóteret is találtok.

Hatvan (kb. 60 km)

hatvan_124639

hatvan_124954

A kastély és park mellett Hatvanban egy termálfürdőt is találtok. Hatvan külterületén, Lőrinci határához közel, a Kisgombos major épületeitől indul a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó Kisgombosi Tanösvény, tölgyfáinak életkora eléri a 200 évet is. A legelő és az elegyes kocsányos tölgyes növény és állatfajait mutatják be. Tavaly vehették birtokba a hatvaniak és az idelátogatók az új kerékpárutat és a Szúnyog-szigeten épült kalandparkot! A Kalandozzunk kerékpárral a Zagyva-folyó mentén elnevezésű beruházás eredményeképpen Hatvan és Boldog települést immár kerékpárút köti össze.
A központban található Kossuth téren egy jó játszóteret is találtok, közvetlenül mellette fagyizóval. Ha a 3-as úton mentek Gyöngyös vagy Miskolc felé, érdemes itt megállni egy kis mozgásra. Nem vagyunk vadászat pártiak, de a Grassalkovich-kastélyban találjátok a Vadászati Múzeumot, amelyet 2014-ben adtak át, illetve a kastélyt a hozzá tartozó kerttel is érdemes felkeresni.

Nézzétek meg tanösvényes válogatásunkat is!

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

A hétvégi ajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni.